Gå til hovedindhold
Biomasse
Medlemmer
Dansk Fjernvarme

Fugtmåling kan optimere forbrændingen

Nu kan du få styr på hele processen for fugtmåling af træpiller, halm og flis og blive skarp på valg af målemetode på kursus hos Dansk Fjernvarme.

30. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Det kan være udfordrende at måle fugt i brændsler og at udtage en retvisende prøve. Det samme gælder for valg af den rette målemetode, hvad enten det drejer sig om stationære målinger som f.eks. tørre/veje-metoden, måling med spyd og online måling med NIR eller mikrobølger.

    Men uanset udfordringerne, så er det vigtigt for fjernvarmeselskaberne, at de har styr på såvel prøveudtagning som fugtmåling, lyder det fra chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Maria Dahl Hedegaard.

    - Ved forkert eller misvisende fugtmålinger i brændslet påvirker det forbrændingen i kedlen og der kan ske skader på kedlen og brændslet udnyttes ikke optimalt. Samtidig afregnes brændslet efter fugtindholdet, så ved forkert fugtmåling prissættes brændslet også forkert og det kan have økonomiske konsekvenser for forbrugerne, forklarer hun.

    Følgende praktiske øvelser og værktøjer indgår i kurset:

    • Praktiske øvelser omkring prøveudtagning, som illustrerer hvordan du bedst muligt udtager en prøve
    • Neddeling af prøve i vores biomasselaboratorium
    • Gennemgang af udstyrsmuligheder og hvilke informationer forskelligt udstyr giver, og hvad du bør vælge i processen (foregår i biomasselaboratorium)
    • Måleusikkerhed – få Teknologisk Instituts svar på, hvad vi opererer med i forhold til måleusikkerhed, og hvor præcis en måling kan blive.
    • Kurset afholdes hos Teknologisk Institut, og deres laboratoriefaciliteter benyttes til de praktiske øvelser.

    På kurset ”Optimal prøveudtagning og fugtmåling af brændsel” går man i dybden med hele processen for en fugtmåling på både træpiller, halm og flis.

    ”Vi ser på de forskellige typer af brændsler, og skaber et overblik over udfordringer de udfordringer, som er ved dem hver især. Her har ikke blot vand, men også f.eks. askeindhold betydning for brændslets kvalitet, ” står der bl.a. i kursusbeskrivelsen.

    Konkret bliver deltagerne udstyret med værktøjer til og forståelse af, hvordan du bedst muligt måler fugt, og hvor kilderne til fejl kan være. Derudover får du en indsigt i, hvordan du bedst prøveudtager, og hvilket udstyr du bør vælge i processen for at måle fugt.

    På kurset begynder deltagerne med prøveudtagning, og hvordan det foretages bedst muligt. Dernæst ser vi på, hvordan en prøve behandles, hvilket udstyr der bør anvendes, og hvordan udstyret kalibreres korrekt. Vi giver også indsigt i, hvor der kan være måleusikkerheder, som du skal tage højde for. Formålet er at minimere måleusikkerhederne i processen for fugtmåling.

    Andre klikkede på...