Gå til hovedindhold
Konverteringer
Rammevilkår & Regulering
Varmekilder

Kommuner: Vi skal have en slutdato for gas til opvarmning

En stribe bekymrede kommuner skriver direkte til klimaministeren med opfordring til at udmelde en slutdato for gas til opvarmning. Alternativet er et stop for den grønne omstilling.

02. jul. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Udfasningen af gas til opvarmning af danske boliger og bygninger er alvorligt truet. Det mener borgmestrene i en lang række kommuner, der nu har henvendt sig direkte til klimaminister Lars Aagaard med en klar opfordring til at få genoplivet gasudfasningen med en slutdato for brug af gas til opvarmning.

    - Vi er alvorligt bekymrede for, om vi kan komme i mål med vores og indtil videre statens ambitioner, uden at der kommer en klar og tydelig melding fra staten om, at gassen ikke er fremtidens varmeforsyning, fremgår det af brevet fra i alt 13 borgmestre fra Sjælland og Fyn.

    Omdrejningspunktet for borgmestrene og de kommuner, som de taler på vegne af, er Klimaaftale om Grøn Strøm og Varme fra juni 2022. Den politiske aftale sendte landets kommuner på overarbejde med at udarbejde lokale varmeplaner for at komme forbruget af fossile brændsler til livs.

    Det arbejde er kommunerne kommet langt med, men bl.a. faldende gaspriser, stigende omkostninger til konverteringer og – i særlig grad – en manglende slutdato for, hvornår de danske boliger og bygninger skal sige endegyldigt farvel til gas som opvarmningsform, spænder ben for den fortsatte gasudfasning, mener borgmestrene.

    - Med det store arbejde foran os og så tæt på målstregen, vil vi kommuner gerne have mulighed for både at sende et klart signal til vores borgere, men samtidig foretage en klog og lokal forankret nedlukning af gasnettet, der sikrer statens planlagte udfasning af gas til rumopvarmning i vores kommuner, lyder det således fra de bekymrede borgmestre.

    Konkret opfordrer borgmestrene til, at Christiansborg bidrager til den videre gasudfasning ved at igangsætte en ny runde med kommunal varmeplanlægning. Den skal have udgangspunkt i de samme rammer og samme faglighed som tidligere, hvor den kommunale varmemyndighed screenede og planlagde med udgangspunkt i nuværende og besluttede fjernvarmeområder. 

    - Kort sagt, så ønsker vi hurtigt udarbejdet hjemmel til at planlægge for nedlukning af gasnettet med udgangspunkt i de samme principper som i KL-aftalen om fremskyndet varmeplanlægning; nu blot med fokus på nedlukning af lokale gasnet i kommuner, lyder opfordringen fra de mange borgmestre.

    Og borgmestrene har en klar plan for arbejdet.

    - Vi vil gerne starte planlægningen ultimo 2024 og sende brev til gasforsynede huse inden udgangen af 2025. I brevet skal gasnettets fremtid i området skitseres, samtidig med at borgerne varsles om, at forsyning med gas er slut senest i år 2035, og at der frem mod 2035 vil ske en gradvis lukning af lokale gasnet, skriver de til klimaminister Lars Aagaard.

    Andre klikkede på...