Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Forsyningssikkerhed
Konverteringer

Nederlandene er på vej med en slutdato for gas

De danske politikere skal blot tage en tur til Nederlandene, hvis de vil have inspiration til, hvordan man skaber mulighed for at indføre en slutdato for gas til opvarmning.

19. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Politisk bliver der i Danmark tøvet med at lovgive om en slutdato for, hvornår danskerne skal stoppe med at bruge gas til opvarmning af deres boliger og virksomheder. En del af begrundelsen for det manglende tiltag er, at det kan være i strid med EU’s konkurrenceregler.

    Men det er der ingen grund til. Andre steder i Europa har man fundet veje, der netop kan sætte en stopper for brugen af den fossile gas.

    Det er de således på vej til at gøre i Nederlandene, hvor man er i færd med at lovgive om et stop for gas, så det er lagt ud til de enkelte kommuner selv at tage beslutningen.

    - Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi får så mange som muligt væk fra gasopvarmning, og der peger alle de selskaber, der skal gøre de grønne ambitioner til virkelighed, på, at en slutdato er et af de mest effektive værktøjer til at gøre det. Nederlandene viser vejen frem ved at uddelegere beslutningen til det lokale folkestyre, siger Søren Magnussen, seniorkonsulent i Dansk Fjernvarme

    Søren Magnussen peger på, at der – ganske som i Danmark – kan være lokale og regionale forskelle på, hvordan og hvornår man kan indføre et forbud mod gasopvarmning, og det er netop dét, som den nederlandske lovgivning forsøger at imødekomme.

    - Der vil være områder, hvor der er mange gasfyr og langt til det nærmeste fjernvarmerør, eller hvor den enkelte husstand ikke har økonomi til at smide gasfyret på porten her og nu. Derfor skal vi heller ikke have ”one-size-fits-all”-lovgivning, men netop en lovgivning, der tager hensyn til lokale og regionale forskelle, men uden at give køb på, at der skal ske en konvertering væk fra gas, siger Søren Magnussen

    Ny varmeplan hvert femte år

    Indenrigsministeriet i Nederlandene oplyser om lovgivningen, der er godkendt i 3 kammeret, at målsætningen med den nye lovgivning er, at Nederlandene skal være CO2-neutrale i 2050. Og for fremtiden kan kommuner lovgive om gasstop i udvalgte områder, så opvarmningen går over til være baseret på vedvarende energiformer.

    Loven pålægger kommunerne, at de hvert femte år skal lægge en varmeplan, hvor det bliver beskrevet, hvilke områder der fremadrettet skal konverteres væk fra gas til en grønnere opvarmning. Samtidig har kommunerne ansvar for at udvikle egentlige implementeringsplaner for konverteringen, så der kommer handling bag.

    Dertil kommer – og det er nok så vigtigt – at kommunerne skal vedtage de nødvendige ændringer i fx lokalplaner, så det bliver konkretiseret, hvornår der kommer ny opvarmning, og hvornår der bliver sat en prop i gasforsyningen.

    - Vores medlemmer har et udtrykt ønske om, at der skal sættes alt ind for at komme i mål med gasudfasningen i Danmark. En slutdato for gas til opvarmning vil være helt afgørende, og derfor kan vi i Dansk Fjernvarme klart opfordre til, at man ser til Nederlandene for at blive inspireret, siger Søren Magnussen.

    Andre klikkede på...