Slutdato for gas i Danmark vil styrke fjernvarmeudrulning
Fjernvarmeselskaberne har fortsat fuldt tryk på at rulle fjernvarme ud i Danmark. Men der skal mere til at overtale danskerne, og det vil en slutdato for gas til opvarmning hjælpe på, mener Dansk Fjernvarme.
De danske fjernvarmeselskaber fortsat arbejder målrettet på at øge fjernvarmetilslutningen af de allerede nu cirka 3,6 millioner fjernvarmebrugere i Danmark. Men hvis ønsket om en total udfasning af den fossile opvarmning skal indfries, så kræver det et større incitament, hvis konverteringen af især de sidste gasopvarmede boliger skal lykkes.
Det er konklusionen fra Dansk Fjernvarme på baggrund af en omfattende stikprøve blandt de fjernvarmeselskaber, der har fået godkendt projektforslag i 2023. Dansk Fjernvarme har spurgt selskaberne til, hvor mange konverteringer de regner med at gennemføre i løbet af 2024, og hvor mange konverteringer der afventer de nødvendige tilslutningsprocenter for at kunne gennemføres.
I alt er der godkendt projektforslag for cirka 60.000 boliger i 2023. Af de boliger er der enkelte, som er trukket tilbage og ikke bliver konverteret. Og så en stor del, hvor arbejdet med at udrulle af fjernvarme er i gang.
Og så er der mellem 70 og 80 procent af projekterne, der enten mangler endelig godkendelse fra selskaberne, eller der mangler de fornødne underskrifter fra boligejerne, om at de vil forpligte sig til at konvertere boligen til fjernvarme.
Akut udfordring
Det er den store gruppe boligejere og den manglende afklaring, der får Dansk Fjernvarme til råbe vagt ved gevær.
- Vi har en stor opgave med at komme i mål med den grønne omstilling og indfri vores klimamål. Samtidig har vi en akut udfordring med at få udfaset den fossile gas, sådan som det både er den politiske ambition og ønsket i fjernvarmesektoren. Derfor haster det med at få konverteret de mange boliger, der i dag opvarmes med naturgas over på fjernvarmen, siger Søren Magnussen, seniorkonsulent i Dansk Fjernvarme.
Siden den russiske invasion i Ukraine har prisen på el og især naturgas været igennem en rutsjetur. Fra at have været rekordhøj, til meget lav, er prisen nu ”blot” en halv gang højere end inden krigen i Ukraine brød ud. Dermed oplever boligejerne ikke det samme pres for at skifte til grønnere løsninger.
Det ændrer dog ikke på behovet for, at vi får udfaset den fossile gas. Derfor appellerer Dansk Fjernvarme til, at politikerne sætter en klar slutdato for, hvornår den sidste gas skal være ude af vores boliger.
- Der er ingen tvivl om, at der skal en brændende platform til for at få danskerne til at droppe de sidste gasfyr. Vi så det tydeligt under energikrisen i 2022, hvor danskerne nærmest løb storm på fjernvarmeselskaberne for at komme væk fra gas, men siden har gasprisen fundet et lavere leje, og prisen for at få fjernvarme er steget på grund af inflation og rentestigninger, forklarer Søren Magnussen.
- Derfor er det nu op til politikerne at beslutte sig for, om de virkelig mener ønsket om, at Danmark skal fri af gassen eller ej. Vores ønske – og vores medlemmers ønske – er helt klart, at der bliver sat en slutdato på, hvor længe Danmark skal opvarmes med sort gas, så vi kan komme videre med den grønne omstilling også på boligopvarmning, siger Søren Magnussen videre.
Fjernvarmepuljen er vigtig
Han nævner, at politikerne for nylig med beslutningen om udmøntning af midler fra Grøn Fond til Fjernvarmepuljen har taget et vigtigt skridt til at sikre en fortsat udrulning af fjernvarme, men at det ikke helt rækker for fjernvarmeselskaberne.
- Folketinget skal have en velfortjent og varm tak for at prioritere fjernvarmen, der effektivt har konverteret boliger fra naturgas til grøn fjernvarme. Men vi mangler det sidste skridt på vejen, og det er en slutdato for gas til opvarmning, der netop kan fastholde momentum og sikre udfasningen, siger Søren Magnussen.
Det har Dansk Fjernvarme tidligere skrevet om en slutdato på gas i Danmark
Søren Magnussen
Gaskonverteringer
Samarbejde med kommuner
Fjernvarmepuljen
Mobil:
+45 29 81 90 37
E-mail: sma@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar