Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Klima- & Miljøforhold
Ledelse & Bestyrelse

Næste generations arbejdskraft forventer, at du går op i grøn omstilling

Forud for sit oplæg på Landsmøde 2024 giver Nadia Gullestrup sit syn på, hvordan man tiltrækker næste generations arbejdskraft til de grønne erhverv. Her spiller en sektor som fjernvarmen en vigtig rolle, fordi man arbejder med grøn omstilling på en meget håndgribelig måde, mener hun.

17. okt. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Nadia Gullestrup har tidligere gæstet arrangementer hos Dansk Fjernvarme - Landsmøde 2023 og som her på en udgave af Energi På Toppen.

Indhold

    Unge har helt klare forventninger til deres kommende arbejdspladser, når det gælder klima, miljø og bæredygtighed

    Derfor giver det også kun mening, at erhvervslivet i fremtiden bliver endnu bedre til at italesætte deres arbejde med den grønne omstilling. Og det gælder ikke mindst i fjernvarmesektoren, mener Nadia Gullestrup.

    Hun er medstifter af GAIA – Unge for et grønt erhvervsliv, og gæster Dansk Fjernvarmes Landsmøde fredag den 25. oktober.

    Her giver hun sit indblik i de forventninger, næste generations medarbejdere har til arbejdsgiverne – og hvordan man som virksomhed sørger for at tale ind i dem.

    - Vi kan se, at mange af dem, som er på vej ud på arbejdsmarkedet nu, går meget op i den grønne omstilling. Og de har en forventning om, at deres arbejdspladser gør det samme. Vil man i en branche som fjernvarmen gerne have fat i de unge, er det derfor vigtigt at gøre det helt konkret, hvordan man arbejder med at omstille sig, siger hun og fortsætter:

    - Samtidig er tendensen, at unge søger både ansvar og indflydelse på deres arbejdsplads. De har brug for at føle, at der bliver lyttet til det – og det kan i nogle tilfælde faktisk vægte højere end lønnen.

    Erhvervslivet skal både uddanne og inddrage unge

    Nadia Gullestrup fortæller, at GAIA kom til verden, fordi hun og hendes medstiftere oplevede, at der manglede et sted for de unge, som gerne vil fremme den grønne omstilling, men ikke nødvendigvis gennem gadedemonstrationer.

    - Der manglede et netværk, hvor man kunne arbejde konstruktivt med grøn omstilling gennem erhvervslivet. Det forsøger vi at understøtte ved at bygge bro mellem de unge og virksomhederne, forklarer hun.

    Men GAIA kan ikke stå alene. Det danske erhvervsliv har ifølge Nadia Gullestrup et stort ansvar i at sikre, at flere unge får en interesse i at arbejde med grøn omstilling.

    På uddannelsesinstitutionerne ser hun nemlig en udfordring i, at undervisningen er meget ukonkret og bredt vinklet. Det betyder, at det for mange unge er uklart, hvad en ’grøn karriere’ egentlig indebærer.

    - Det gælder om at gøre arbejdet med den grønne omstilling så konkret som muligt, hvis man gerne vil inspirere de unge. Og der ser jeg en vigtig rolle for en sektor som fjernvarmen, fordi man lige nu står med nogle meget håndgribelige problemstillinger i omstillingen, siger hun og fortsætter:

    - I det hele taget har erhvervslivet et kæmpe ansvar i både at uddanne den næste generation, men også i at inddrage de unge strukturelt i beslutningsprocesserne. Det kan for eksempel være igennem ungepaneler eller ved at tage ud på erhvervsskoler og møde dem. Man må være proaktive i at invitere de unge ind og lytte til deres perspektiv. Det går ikke, at de unge tænkes ind på bagkant.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...