Ny skarp kritik af prisloft på overskudsvarme
Den er grundlæggende fortsat helt gal med prisloftet på overskudsvarme – også når det gælder loftet for 2025. Sådan lyder det i et høringssvar, som Dansk Fjernvarme har lavet sammen med SYNERGI, Dansk Industri, Dansk Erhverv, DA og IDA.
Prisloftet på overskudsvarme ændres år for år og nu er 2025-loftet sendt i høring af Forsyningstilsynet.
Loftet for 2025 er 14 % lavere end det aktuelle 2024-loft og det gør ikke situationen bedre – men det største problem i prisloftet er fortsat den helt grundlæggende mekanisme i overhovedet at have et unødvendigt og varierende prisloft på den overskudsvarme, der af hensyn til den grønne omstilling ellers meget gerne skal udnyttes via landets fjernvarmesystemer.
Sådan lyder det i et høringssvar, som et markant fællesskab af stærke organisationer er gået sammen om. Bag høringssvaret står SYNERGI, Dansk Industri, Dansk Erhverv, DA, IDA og Dansk Fjernvarme.
”Overordnet er problemet, at prisloftet er forbundet med en stor risiko for de virksomheder, der producerer overskudsvarme, herunder datacentre og industrivirksomheder, mv., men også for fjernvarmeselskaberne og dermed også for kunderne”, skriver organisationerne således i høringssvareret om de grundlæggende problemer i prisloftet.
Nye problemer opstår med 2025-loftet
Prisloftet varierer fra år til år, og omkostningerne til udnyttelse af overskudsvarme kan derfor overstige prisloftet i løbet af den investeringshorisont på 15-25 år, som fjernvarmeselskaber typisk opererer med.
Siden 2022 er prisloftet steget over 40 %, og det falder nu med 14 % ved årsskiftet. De store udsving i prisloftet fra år til år gør det vanskeligt for branchen at agere i, lyder det fra Dansk Fjernvarme, SYNERGI, Dansk Industri, Dansk Erhverv, DA og IDA i høringssvaret.
”Det betyder, at det nye prisloft for 2025 kan ramme eksisterende projekter, der på trods af at være etableret i overensstemmelse med varmeforsyningslovens projektbekendtgørelse og substitutionsprincip, nu kan komme til at overskride prisloftet fra årsskiftet. Samtidig findes der ingen reelle muligheder for at lovliggøre et projekt, der rammes af prisloftet, også selvom projektet er konkurrencedygtigt”.
Hvis prisloftet overskrides, vil de tilhørende omkostninger ikke kunne indregnes i tarifferne. Bekendtgørelsens mulighed for dispensation, fleksibilitetsmekanismer og eventuelle individuelle prislofter ændrer ikke på den grundlæggende risiko ved investeringerne.
Klar opfordring: Fjern prisloftet
Samlet set står tilbage, at prisloftet i praksis forhindrer overskudsvarme i at blive udnyttet og at den mængde fjernvarme, der kunne komme herfra i stedet må produceres på anden vis. Det kan være på biomasse, fossile brændsler eller ude-luft varmepumper, der har en lavere virkningsgrad og dermed er et dyrere alternativ.
Det kan undgås ganske simpelt ved helt at fjerne prisloftet, der ifølge organisationerne bag høringssvaret er ganske overflødigt fordi forbrugerne allerede er beskyttet på anden vis:
”Den eksisterende regulering i varmeforsyningsloven, herunder projektbekendtgørelsen og substitutionsprisen, der er baseret på aktuelle markedspriser, beskytter forbrugerne og er med til at sikre, at kun rentable investeringer gennemføres, og at driften altid optimeres, hvilket i sin natur overflødiggør et prisloft”.
Hele høringssvaret fra Dansk Fjernvarme, SYNERGI, Dansk Industri, Dansk Erhverv, DA og IDA kan læses her.
Det mener Dansk Fjernvarme om prisloftet
Prisloftet på overskudsvarme skaber stor usikkerhed omkring investeringer i nye projekter for mange fjernvarmeselskaber.
Loftet er tiltænkt som en beskyttelse mod dårlige investeringer, men er unødvendigt, da forbrugerne allerede er sikret af substitionsprincippet i varmeforsyningsloven. Det betyder, at fjernvarmeselskaber altid skal vælge den billigst mulige varmekilde, når man investerer i nye projekter – og dermed er forbrugerne allerede i dag sikret imod investeringer i for dyre overskudsvarmeprojekter.
- Der er i dag et meget stort og velbeskrevet potentiale i at udnytte overskudsvarme fra industri, processer, andre kilder, alene overskudsvarme fra datacentre kan sænke det samlede danske elforbrug med 2-3 procent, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Jens Christian Nielsen, og fortsætter:
- Med prisloftet får vi ikke indfriet det potentiale, men må i stedet producere energi fra andre oftest dyrere og mindre grønne energikilder. Derfor bør prisloftet fjernes hurtigst muligt, så vi kan komme videre med at indfri de grønne ambitioner.
Skriv kommentar