Ølgod elektrificerer produktionen med nyt varmepumpeanlæg
Et kommende varmepumpeanlæg på 5 MW kan sikre varme til mere end en tredjedel af forbrugerne i Ølgod. Som en del af Ølgod Tekniske Værkers grønne omstilling skal anlægget øge fleksibiliteten i produktionen og gøre det lettere at udnytte elmarkedet, når strømmen er billig.

Det nye varmepumpeanlæg og den tilhørende akkumuleringstank skal opføres på grunden til højre for Ølgod Tekniske Værkers eksisterende produktion. Her har der efterhånden været plads til de nye anlæg i et stykke tid. Foto: Ølgod Tekniske Værker.
I fremtiden bliver varmepumper en del af fjernvarmeproduktionen i Ølgod.
Som et led i varmeværkets elektrificering har man nemlig besluttet at opføre et luft-til-vand varmepumpeanlæg på 5 MW, som potentielt kan producere op mod 20.000 MWh om året – det svarer til mere end en tredjedel af forbrugerne i Ølgod.
Beslutningen kommer i kølvandet på, at man i de sidste par år har tilsluttet mange nye forbrugere til fjernvarmen – særligt lokale industrivirksomheder – og det har skabt et øget produktionsbehov. Helt konkret er det mere end 50.000 m3 bygninger, som er stødt til fjernvarmen i den seneste tid.
Det kommende varmepumpeanlæg skal dog ikke bare udvide kapaciteten i varmeproduktionen. Det skal sammen med en ny akkumuleringstank på 3.500 m3 også være med til at gøre produktionen langt mere fleksibel, forklarer driftsleder for Ølgod Tekniske Værker, Henrik Jessen:
- Vi vil gerne kunne høste de lavest hængende frugter på elmarkedet, samtidig med at vi undgår at producere mere varme på de af vores anlæg, som udnytter fossile brændsler. I dag er vi primært et biomassefyret varmeværk, men med det øgede varmebehov kører vores biomasseanlæg i dag på højtryk gennem vinteren, fortæller han og fortsætter:
- Det ene af vores flisanlæg er snart færdigafskrevet, og derfor var det oplagt at løse udfordringen ved at investere i ny produktion, som samtidig gør, at vi i endnu højere grad bliver en del af den grønne omstilling.

Sådan (til højre) kommer varmepumpeanlægget i Ølgod til at se ud, når det står klar i 2025. Foto: Ølgod Tekniske Værker.
Varmen bliver ikke nødvendigvis billigere
Selvom man bestemt kan producere billig varme med varmepumper, understreger Henrik Jessen, at det nye anlæg ikke nødvendigvis resulterer i lavere varmepriser.
Udover selve investeringen, som efter forventningen løber op i 50-60 millioner kroner, kommer der nemlig med tiden også udgifter til vedligehold på et stort varmepumpeanlæg. Faktisk er det netop de udgifter, som er en af de sidste ting, der mangler at komme på plads med leverandøren af anlægget.
Vi har i forvejen relativt fornuftige produktionsomkostninger på biomasse – og det er jo dem, vi skal konkurrere med på vores varmepumpe. Derfor planlægger vi at drive anlægget ud fra spotpriser og levere systemydelser til Energinet, så vi kan udnytte det, når strømmen er billig, forklarer Henrik Jessen og tilføjer:
- Men det er farligt at forvente, at vi bare sådan lige får billigere varme, når vi ikke kender omkostningerne til vedligehold og ikke kan være sikre på, hvor mange driftstimer vi får.
Vi er på mange måder gået fra at være varmeproducenter til at være energihandlere.
Fra varmeproducent til energihandler
Indtil videre tegner det dog til, at det nye varmepumpeanlæg i Ølgod nok skal komme rigeligt i brug. For at få en ide om anlæggets potentiale, kører man nemlig lige nu en virtuel simulering af anlægget – og den viser, at der er mange driftstimer at hente.
- Vi forventer, at anlægget vil komme til at køre omkring 4.000 timer om året – men det er selvfølgelig med forbehold for, at vi kommer til at konkurrere med alle andre på elmarkedet, forklarer Henrik Jessen.
Han understreger desuden, at det nye varmepumpeanlæg er gearet til at også kunne levere på et kvartersmarked, når det bliver nødvendigt i fremtiden. Sammen med den kommende akkumuleringstank og Ølgod Tekniske Værkers allerede etablerede elkedel på 6 MW øger det mulighederne for, at man være fleksible på elmarkedet.
- I dag har vi en stor udfordring med vores lille akkumuleringstank på 1.200 m3, fordi vi ikke altid har kapaciteten til at lagre alt det opvarmede vand, vi kan producere på vores elkedel. Vi vil gerne kunne aftage mest muligt billig strøm, og det kan vi i langt højere grad fremover med de nye investeringer, siger Henrik Jessen og fortsætter:
- Da vi fik vores elkedel for tre år siden, ændrede hverdagen på varmeværket sig helt vildt. Vi er på mange måder gået fra at være varmeproducenter til at være energihandlere – og med det nye anlæg kommer vi i endnu højere grad til at være afhængige af elmarkedet. Faktisk er det så stor en opgave, at vi overvejer at sende den ud af huset, så vi ikke selv skal købe og sælge strøm, forklarer han.
Mere elproduktion og lagring kan være på vej
De første spæde skridt mod det nye varmepumpeanlæg blev allerede taget i 2020, hvor Ølgod Tekniske Værker købte en nabogrund til varmeværket på hele 1,2 hektar – netop for at få plads til nye anlæg, når den tid skulle komme. Det er her, varmepumpeanlægget og akkumuleringstanken skal placeres.
Og faktisk er grunden så stor, at der allerede nu er flere planer i kikkerten. Helt konkret vil man opføre yderligere én akkumuleringstank, som skal øge den samlede lagringskapacitet i Ølgod til hele 8.500 m3.
Derudover forklarer Henrik Jessen, at bygningen til det nye varmepumpeanlæg vil blive gjort klar til, at man potentielt kan udvide varmepumpeanlægget til en fordoblet kapacitet på 10 MW. Med andre ord er der lagt op til, at fjernvarmen i Ølgod kan elektrificeres yderligere i fremtiden.
Indtil videre skal det nye anlæg dog lige stå klar først. Efter forventningen kan det tages i drift i sommeren 2025.
Skriv kommentar