Gå til hovedindhold
Klima- & Miljøforhold
Varmekilder
Dansk Fjernvarme

Operation X: Talrige fejl tærer på tilliden til programmet

For mange faktuelle fejl i udsendelse om biomasse slider på troværdigheden, mener Dansk Fjernvarme, der efterlyser mere faglighed i debat om vores energisystem fremfor den vanlige, dramatiske stil uden tilstrækkelig dokumentation.

4. dec. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Operation X handler om biomasse, men vært Morten Spiegelhauer og programmet laver for mange faktuelle fejl, mener Dansk Fjernvarme. Foto: TV 2 Nyhederne.

  • Læs op

Indhold

    TV2-udsendelsen ”Operation X” sætter sig for at ville afsløre, at de træpiller og den biomasse Ørsted bruger til el- og varmeproduktion ikke overholder lovkravene til bæredygtighed, som både gælder i Danmark og EU.

    Men i udsendelsen – med titlen ”Bæredygtigt bedrag” – bliver der fremført adskillige påstande, der enten er unøjagtige og i flere tilfælde skrupforkerte, hvilket tærer på tilliden til udsendelsen, mener Dansk Fjernvarme.

    Det gælder blandt andet udsagn om, at der slet ikke registreres CO2-udslip fra biomasse.

    - Sådan en påstand bør ikke få lov at blive hængende, fordi det jo er forkert. Der bliver talt CO2 med for biomasse, men det sker i det land, hvor biomassen kommer fra. På præcis samme måde som når vi importerer biler, tøj, solceller eller noget helt andet. Hvis vi tæller CO2-udledningen fra importeret biomasse med i de danske opgørelser, ender vi med at tælle den samme CO2 to gange, hvilket er helt uholdbart, lyder det fra områdechef i Dansk Fjernvarme, Jannick H. Buhl.

    Svag bevisførelse

    En stor del af udsendelsen og dermed også bevisførelsen i Operation X-udsendelsen baserer sig på billeder af træ, der bliver fragtet ind til forarbejdningsfabrikker i Estland hhv. USA. Påstanden i udsendelsen er, at stammerne ikke er affaldstræ, udtynding eller resttræ, som det skal være for at opfylde kravene til bæredygtighed.

    Jannick H. Buhl peger på, at flere eksperter – der ikke optræder i udsendelsen – anfægter, at man alene ud fra billeder af træ, der bliver fragtet til forarbejdning, kan bedømme, hvorvidt træet har en egentlig brugsværdi – altså kan det bruges til andet end energiproduktion.

    De, der ejer skovene, og de, der bearbejder tømmeret, har oftest langt bedre mulighed for at tjene penge ved at bruge tømmeret til andet end energi. Biomasse til energi er nederst på listen for, hvad der kan tjenes af penge på tømmer. Det er derimod rigtigt, at den supplerende indtægt på biomasse til energi bidrager til at sikre økonomi i skovbrug og derfor bidrager biomasse til energi også til den vækst i skovene, som vi oplever, ikke mindst i Danmark.

    Tilskud er forkert

    Operation X-udsendelsen fremfører også en påstand om, at biomasse i Danmark hvert år bliver tilgodeset med et tilskud på seks milliarder kroner. I udsendelsen bliver det nævnt, at ”tilskuddet” både består af direkte tilskud og en afgiftsfritagelse, der altså samlet løber op i seks milliarder kroner.

    - Vi har brug for en række forskellige løsninger, så vi fortsat kan sikre billig forsyning af varme, uanset om der er el i kontakten eller prisen igen er høj. Der har vi brug for geotermi, overskudsvarme, solvarme – og ja, i begrænset omfang også biomasse, siger Jannick H. Buhl. Foto: Jesper Voldgaard.

    Det er et tal som er helt hen i vejret, konstaterer Dansk Fjernvarme. Beløbet er hevet ud af en redegørelse fra 2023 og er baseret på en skatteteknisk vurdering af, hvilke skatteindtægter der kunne eksistere, hvis biomasse var omfattet af en afgift.

    - TV 2 taler altså her om fritagelse fra en tænkt afgift, der ikke findes – og det får de i Operation X til at fremstå som et helt reelt tilskud i virkeligheden og som et indirekte subsidie fra staten til fx Ørsted og andre energiselskaber. Dermed er det en anklage, der klart kan tilbagevises, siger Jannick H. Buhl og understreger, at danske kraftvarmeværker – der bruger biomasse – i 2023 modtog 479 millioner kroner i direkte støtte.

    Elektrificering er på vej

    Når mængden af biomasse, der anvendes i energisektoren er på den størrelse som det er i dag, så skyldes det bl.a. den politiske aftale fra 2012, der tilskyndede energiselskaberne til at udfase kul og erstatte det med netop biomasse. Det har energisektoren derfor gjort, samtidig med at sektoren er meget opmærksom på, at biomasse er en trædesten på vej mod andre grønne løsninger.

    - Derfor ser vi i disse år en forholdsvis kraftig vækst i antallet af store eldrevne varmepumper og elkedler i fjernvarmen. Faktisk en tredobling de seneste fire år. Og vi forventer at der kommer endnu mere tempo på udbygningen de kommende år, siger Jannick H. Buhl og fortsætter:

    - Det sker i takt med, at en række, større biomasseanlæg bliver afskrevet, og dermed forventer vi at mængden af anvendt biomasse bliver tæt ved halveret frem mod 2035.

    Samtidig er forsyningsselskaberne meget opmærksomme på ikke at gøre sig selv og sin forsyning sårbar ved at blive afhængig af én energikilde, også uanset om det måtte være el.

    - Vi har brug for en række forskellige løsninger, så vi fortsat kan sikre billig forsyning af varme, uanset om der er el i kontakten eller prisen igen er høj. Der har vi brug for geotermi, overskudsvarme, solvarme – og ja, i begrænset omfang også biomasse, siger Jannick H. Buhl.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...