Gå til hovedindhold
Fjernvarmeselskabets økonomi
Medlemmer
Klima- & Miljøforhold

Opsang til politikerne: Flere vil investere i elektrificering, hvis de får vished

Jægerspris Kraftvarme valgte at investere i en elkedel og varmepumpe for at sænke forbrugerens varmepris. Flere selskaber ville gøre det samme, hvis politikerne bekendte kulør om elektrificeringens fremtid i Danmark, påpeger Jægerspris Kraftvarmes driftsleder.

25. sep. 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Det kom ikke som nogen overraskelse for Jægerspris Kraftvarmes driftsleder, Hans Christian Kjærgaard, da han i 2020 blev rådgivet til at investere i en elkedel og varmepumpe af Plan Energi.

    - Vi vidste godt, at vi på et tidspunkt skulle være fri for naturgas og at det vil blive nødvendigt at finde en anden varmekilde.

    Da Jægerspris Kraftvarme blev rådgivet i, at de kunne sænke deres varmepris ved at investere i elkedel og varmepumper var beslutningen ikke svær for fjernvarmeselskabet.

    Men skiftet til elkedel sker ikke over natten. Først var rådgivningsprocessen langvarig. Dernæst skulle forslaget om at investere i elkedlen og varmpumpe godkendes af Jægerspris Kraftvarmes kunder til en generalforsamling. Hvilket forslaget blev. Hvorefter elkedlen på 13 MW  og elvarmepumpe på 7 MW skulle etableres.

    Med investeringen i elkedlen og elvarmepumpe er Jægerspris Kraftvarme en del af de mange selskaber i fjernvarmesektoren, som sætter tempo på elektrificeringen disse år. Frem til udgangen af 2023 er der installeret 1.719 MW elkedler og 499 MW varmepumper, hvilket er en tredobling siden 2019.

    Nedsat pris 

    Jægerspris Kraftvarme forventede i første omgang at førnævnte elkedel og varmepumpe kom i drift i foråret 2024. Projektet er efterfølgende blevet forsinket, fordi der var længere leveringstid på højspændingsudstyr.

    - Jægerspris Kraftvarme solvarmeanlæg giver 17 procent af selskabets produktion. Det har kunnet dække vores varmebehov i de varme måneder i samarbejde med gasmotoren, der kører i regulerkraft, fortæller Hans Christian Kjærgaard.

    Nu forventer Jægerspris Kraftvarme at idriftsætte elkedlen og elvarmepumpen i slut september eller i begyndelsen af oktober. I forvejen har selskabet en elvarmepumpe på 1 MW. Selskabet forventer med skiftet at kunne spare cirka 4200 tons CO2 årligt.

    Selvom anlægget ikke er idriftsat endnu, betyder skiftet umiddelbart, at Jægerspris Kraftvarme kan udfase naturgassen til deres kedler, så de kun bruger gas til deres motorer, de står til rådighed på elmarkedet.

    Forsinkelsen har ikke haft store konsekvenser, fortæller Hans Christian Kjærgaard.

    - Jægerspris Kraftvarme solvarmeanlæg giver 17 procent af selskabets produktion.

    Og tilføjer:

    - Det har kunnet dække vores varmebehov i de varme måneder i samarbejde med gasmotoren, der kører i regulerkraft, fortæller Hans Christian Kjærgaard.

    Jægerspris regner med at kunne holde den nuværende varmepris på 0,812 kr. pr. kwh inkl. moms, men forventer at prisen kan nedsættes, når anlægget er idriftsat og kan reguleres i forhold til de forskellige elmarkeder.

    Udnytte elmarkedet

    Udover at selskabet forventer at kunne tilbyde kunden en billigere varmepris, ser Jægerspris Kraftvarme også muligheder i at udnytte de muligheder elkedlen og varmepumperne giver selskabet på elmarkedet.

    - Vi er aktive på elmarkedet og sælger regulerkraft. Vores to gasmotorer er til rådighed. Dem kan vi bruge til at understøtte elnettet. Det er mit jeg indtryk, at det er der behov for også i fremtiden.  

    Selvom Jægerspris Kraftvarmes driftsleder ser et behov, efterspørger han, at politikerne melder kulør over for fjernvarmeselskaberne om, hvad der er politisk stemning for, at selskaberne gør med deres gasmotorer.

    - Motorerne er en vigtig del af elnettet. Vi kan starte og stoppe dem, som vi vil. Men spørgsmålet er, hvad politikerne vil med de motorer.

    Og tilføjer:

    Motoren kan reguleres op og ned. Hvis altså politikerne vil. Men det koster at have motorerne til at stå klar i beredskab.

    Historisk overblik over Jægerspris Kraftvarmes varmepumper og elkedler

    Jægerspris Kraftvarme har en elvarmepumpe på 1 MW.

    Selskabet er ved at etablere en elkedel på 13 MW og en elvarmepumpe på 7 MW.

    Den nye elkedel og varmepumpe forventes idriftsat i start oktober 2024.

    Men Hans Christian Kjærgaard kunne sagtens forestille sig at tænde for sin elkedel og varmepumpe, hvis elprisen er negativ, selvom der ikke er noget varmebehov.

    - Hvis vi har plads i vores akkumuleringstanke, ville vi tænde for dem. Det er også et af formålene med elektrificeringen: at udnytte de lave elpriser.

    Bekend kulør

    Selvom Hans Christian Kjærgaard mener, at fjernvarmesektoren skal drage nytte af de fordele elektrificeringen giver fjernvarmen på elmarkedet, mener han, at det er svært at vurdere, hvad der skal til for at fastholde værdien af sektorkoblingen, når fjernvarmen i fremtiden går fra at være store elproducenter til at være store elforbrugere.

    - Det er svært at gennemskue, fordi der sker en voldsom udvikling. Desuden synes jeg, det er svært at kigge fremad.

    Det er Jægerspris Kraftvarmes driftsleder pointe, at det også er nødvendigt at udbygge vindenergien, da der kommer større efterspørgsel.

    - Evnen til at regulere elmarkedet bliver ikke mindre i fremtiden.

    Og tilføjer:

    - Derfor vil der være et behov for, at der i fremtiden bliver sat nogle rammer. De rammer skal udvikles i samarbejde mellem politikerne og fjernvarmesektoren.

    Hans Christian Kjærgaard lægger ikke skjul på, at i fremtiden er det nødvendigt, at fjernvarmeselskaberne er præsenteret på flere områder i energisektoren.

    - I fremtiden er fjernvarmesektoren tvunget til at spille på flere strenge i fremtiden: Sol, elkedel, gasmotorer og el-varmepumper.

    Derfor kommer Jægerspris Kraftvarmes driftsleder med en opsang til politikerne.

    - Flere selskaber ville investere i elkedler og varmepumper, hvis de blev præsenteret for en økonomisk langsigtet strategi fra politikernes side om, hvad man vil med gassen og om det kan betale sig for selskaberne at investere i elektrificering.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...