Gå til hovedindhold
Projekter & Planlægning
Biomasse

Ringsted: Nyt halmvarmeværk er klar til fremtidens udvikling

Et nyt halmfyret varmeværk i Ringsted-forstaden Benløse skal sikre fjernvarme til mange nye forbrugere i forstaden. Biomassen er dog kun en trædesten, og derfor er varmeværket fremtidssikret, så man let kan implementere nye produktionsformer med tiden.

22. okt. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Det nye varmeværk i Benløse har fået en markant gul farve, der skal symbolisere den halm, man indtil videre producerer varmen med. Foto: Arkikon.

Indhold

    I Ringsted-forstaden Benløse står et helt nyt varmeværk nu klar til at forsyne forbrugerne med fjernvarme i de kolde måneder, der kommer.

    Det nye varmeværk skal hjælpe Ringsted Forsyning med at sikre fjernvarme til de mange nye forbrugere, som man lige nu er ved at koble på i forstaden.

    Projektet kan potentielt øge forsyningsområdet med tæt på 50 procent. Derfor er der i høj grad brug for ny produktion, som man nu har sikret sig med et stort halmanlæg på varmeværket, der har en kapacitet på 12 MW.

    Udover Benløse skal værket også forsyne en række erhvervskunder i den nærliggende Ringsted Business Park.

    Det har hele tiden været målet, at man kunne tage det nye halmværk i brug frem mod fyringssæsonen i år – og derfor er Ringsted Forsynings projektleder på byggeriet, Martin Overbjerg, glad for, at man nu er i gang med at idriftsætte værket.

    - Der er gået under et år fra første spadestik og til, at vi nu så småt er i drift. Det er kun den sidste finish, der mangler, så vi forventer at kunne indvie værket officielt i november, siger han og fortsætter:

    - Det har på alle måder været en effektiv byggeproces – og varmeværket er vigtigst af alt leveret til tiden og indenfor budgetrammen. Det har alle aktører i projektet været med til at sikre, og det er vi enormt glade for.

    Den måde, vi bruger biomasse på i dag, kommer helt sikkert til at ændre karakter i fremtiden.

    Martin Overbjerg, projektleder for Benløse Varmeværk.

    Biomassen er en trædesten

    I forbindelse med byggeriet af det nye varmeværk har Ringsted Forsyning haft blikket rettet stift mod fremtiden.

    Fjernvarme produceret på biomasse er måske en robust og pålidelig løsning i dag – men i Ringsted ser man biomassen som en trædesten på vejen mod omstillingen af fjernvarmen til mere bæredygtige energikilder, forklarer Martin Overbjerg

    Derfor har forsyningens ønsker til varmeværkets arkitekt, Arkikon, særligt kredset om, at byggeriet skal kunne understøtte udviklingen i fjernvarmeproduktionen.

    - Det er med de helt lange briller på, at vi har haft ønsket om, at varmeværket i fremtiden skal kunne rumme andre teknologier. Derfor har vi fået et layout, som gør, at vi ikke låser os selv fast til biomassen. For den måde, vi bruger biomasse på i dag, kommer helt sikkert til at ændre karakter i fremtiden, fortæller projektlederen.

    Erhvervskunder får allerede leveret varme

    At flere erhvervskunder nu kan få fjernvarme fra det nye varmeværk er kun med til at gøre projektet endnu sundere, fortæller Martin Overbjerg. Faktisk er der lavet aftaler med næsten alle virksomheder i den nærliggende Ringsted Business Park.

    - Det er jo kun dejligt, at store erhvervsvirksomheder viser interesse for fjernvarmen og ser mulighederne i det. De er i den grad med til at understøtte den grønne omstilling, når de kobler sig på fjernvarmen, siger han.

    Virksomhederne i Ringsted Business Park var de første til at få fjernvarme fra det nye varmeværk – og efterhånden er man så småt i gang med at levere varme til de første boliger i Benløse.

    Nu er det bare et spørgsmål om at få udrullet fjernvarmen til resten af byen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...