Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Konverteringer
Rammevilkår & Regulering

Stop arbejdet med et prisloft på fjernvarme

Energiprofessor Brian Vad Mathiesen kommer med en klokkeklar opfordring til politikerne om at stoppe for arbejdet med at indføre et prisloft på fjernvarme.

25. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

- Stop arbejdet med "prisloft" på fjernvarme. Det sætter konverteringer i stå og giver borgere stor usikkerhed, lyder det klokkeklare opfordring fra Brian Vad Mathiesen. Foto: Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Der har været og er fortsat hektisk mødeaktivitet på Christiansborg, hvor energi- og klimaordførere sammen med regeringen forhandler om at indføre et prisloft på fjernvarme. Det handler om at beskytte varmeforbrugerne mod for høje priser, lyder argumentet for at indføre prisloftet, der udspringer af klimaaftalen fra 2022.

    Nu melder den anerkendte energiprofessor, Brian Vad Mathiesen, klart ud mod at fortsætte med at indføre prisloftet. Det fremgår af en længere ”tråd” på X – tidligere Twitter.

    ”Stop arbejdet med "prisloft" på fjernvarme. Det sætter konverteringer i stå og giver borgere stor usikkerhed, ” skriver han blandt andet og peger på, at et prisloft direkte ”modarbejder gode initiativer i NEKST arbejdsgruppen om gasudfasning”.

    Anledningen til hans skarpe udfald er, at han netop har været til statusmøde i NEKST-følgegruppen, der bl.a. har arbejdet med at sikre den fortsatte gasudfasning. En udfasning som ifølge Brian Vad Mathiesen altså bliver truet, hvis politikerne nu går videre med at indføre et prisloft på fjernvarmen.

    Energiprofessoren peger bl.a. på, at der allerede er fuld transparens hos fjernvarmeselskaberne, fordi de er underlagt kravene til hvile-i-sig-selv princippet omkring offentliggørelse af deres regnskaber, ligesom der er årlige prisstatistikker. Fjernvarmeselskaberne vil altså ikke kunne skjule, hvis deres priser er for høje – og derfor er der ikke et incitament til at fordyre prisen unødigt med profit for øje.

    Videre skriver han:

    ”Der er INTET evidens for, at et prisloft generelt giver lavere priser i Europa. Hvis nogle få har for høje priser, kan man målrettet gøre noget ved det. Det skyldes oftest, at de regler/afgifter/tilskud Folketinget udstikker har ændret sig, ” argumentere han videre mod prisloftet og giver udtryk for, at et prisloft tværtimod hensigten vil være en glidebane mod højere priser i de områder, som pt. har meget lave priser.

    Han påpeger ligeledes, at sagen om et prisloft ”kommer fra embedsmænd i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet samt Finansministeriet” og at det tydeligt viser, at ”man ikke har forstået, hvor konkurrencen ligger i hvile-i-sig-selv princippet”.

    Som han slår fast:

    ”Man SKAL vælge den billigste grønne investering, og det, der vinder, låser prisen på det lavest mulige i investeringsøjeblikket.”

    Sagt med andre ord: Hvis der er billigere og grønne alternativer til fjernvarme, så vil de alternativer ”vinde”, som Varmeforsyningsloven allerede er skruet sammen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...