Aalborg vil teste ny geotermi-teknik
Aalborg Forsyning vil sammen med Green Therma undersøge muligheden for et testanlæg, der skal hente energi op fra langt nede i undergrunden. Håbet er, at det kan blive en del af varmeproduktionen i Nordjylland.
I løbet af 2025 vil Aalborg Forsyning sammen med Green Therma tage fat på etableringen af et demonstrationsanlæg, der fra 2027 tilføre varme til forsyningens fjernvarmenet. Varmen vil Green Therma hente fra et sted 4-5 kilometer nede i Jordens indre, hvor temperaturen er mellem 130 og 150 grader celsius.
Aalborg Forsyning ser frem til samarbejdet, hvor det er Green Therma, der investerer, etablerer og drifter anlægget. Et anlæg der forventeligt får en kapacitet på omkring 2 MW.
Det er kun en forsvindende lille andel af det samlede energibehov for Aalborg Forsyning, men det handler om at teste en løsning for at undersøge, om den nye teknologi kan indgå i fremtidens fjernvarmeproduktion – ikke bare i Aalborg, men i hele Danmark.
- I Aalborg Forsyning er vi i fuld gang med den grønne omstilling af vores fjernvarmeproduktion, og derudover vil vi også gerne aktivt tage et medansvar for samfundets grønne omstilling ved at bidrage til test, udvikling og implementering af nye grønne teknologier, forklarer administrerende direktør Søren Gais Kjeldsen fra Aalborg Forsyning.
- Derfor er det helt oplagt for at samarbejde med Green Therma om at teste og demonstrere deres geotermiske anlæg, som repræsenterer en mere miljøvenlig udnyttelse af jordens varme, tilføjer han.
Green Therma har givet projektet navnet Heat4Ever, og parterne satser på allerede at komme i gang her i løbet af 2025, så den brønd, der skal hente det varme vand op fra undergrunden, kan være klar til at virke fra 2027.
I første omgang handler det ifølge den fælles pressemeddelelse om, at anlægget mulige beliggenhed bliver undersøgt.
- Vi er glade for at kunne opføre Heat4Ever med Aalborg Forsyning som del af deres mål om at finde grønne løsninger til at producere fjernvarme. Vores løsning er enormt lovende og repræsenterer en stor mulighed for fjernvarmeselskaber og andre virksomheder – både nationalt og globalt – som ønsker vedvarende energiproduktion fra Jordens indre uden CO2 udledninger, lyder det fra Jørgen Peter Rasmussen, der er CEO for Green Therma.
Heat4Ever-projektet kommer anslået til koste mere end 100 mio. kroner, og ifølge pressemeddelelsen forventes finansieringen at blive en blanding af offentlig støtte og investering fra Green Therma’s side. Aalborg Forsyning skal ikke bidrage finansielt til demonstrationsanlægget.
Kun én brønd
Green Thermas Heat4Ever-løsning adskiller sig markant fra konventionel geotermisk energiudvinding, fordi den bruger den patenterede DualVac-teknologi, som har potentialet til at udvinde jordens enorme mængder af geotermisk energi uden store varmetab.
Heat4Ever er et lukket system, hvor vand cirkuleres i en brønd for derefter at varmeveksle med fjernvarmen. Det medfører, at varmen udvindes uden de geologiske usikkerheder (herunder krav om kvalitet og temperatur af det geologiske formationsvand samt permeabilitet og porøsitet), som kendes fra konventionelle geotermiske anlæg.
Teknologien adskiller sig yderligere ved kun at kræve én boring fremfor to, og så er løsningens forventede levetid markant længere. Green Therma har til GridTech oplyst, at levetiden mindst er på 50 år og måske helt op til 100 år.
Kilde: Green Therma.
Skriv kommentar