Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Forsyningssikkerhed
Klima- & Miljøforhold

Energipolitisk analyse: Sikkerhed og nye grønne mål vil præge 2025

Der var fuld fart på energipolitikken i 2024, men hvor skal blikket rettes hen i 2025? Dansk Fjernvarmes politiske chef, Rune Moesgaard, ser frem mod de vigtigste emner i den energipolitiske dagsorden, som er værd at gøre sig bekendt med.

18. feb. 2025
Tekst af Sofie Karoline Høgedal, Skh@danskfjernvarme.dk

Indhold

    De seneste år er der sket rigtig meget på den energipolitiske scene. Den grønne omstilling i boligopvarmningen er godt undervejs, udfasningen af naturgas skrider frem, øget elektrificering og rekordmange konverteringer til fjernvarme præger energilandskabet.

    Energipolitisk har de seneste år budt på en række aftaler, der netop gør, at den danske energiforsyning ændrer sig markant i disse år. Energilandskabet har således på meget få år flyttet sig i en grønnere og mere bæredygtig retning.

    2025 bliver et år, hvor der gøres status og arbejdes videre mod målet om en grøn omstilling, en stærk forsyningssektor og grøn energi i Danmark. Sådan lyder analysen fra politisk chef i Dansk Fjernvarme Rune Moesgaard.

    – Når vi nu skriver 2025 i kalenderen, kan vi gøre status på, hvor langt energi og forsyningssektoren allerede er nået i forhold til den grønne omstilling. Fjernvarmen er cirka 80 procent grøn, og sektoren er godt i gang med at udfase naturgas i produktionen af fjernvarme og i den individuelle opvarmning. Nu skal vi bruge 2025 til at arbejde videre i den positive retning med blandt andet udfasningen af naturgas, øget elektrificering, CCS og klimatiltag i forhold til den danske klimamålsætning, fortæller Rune Moesgaard.

    Han forudser også, at 2025 vil byde på en del mere fokus på beredskab og samfundssikkerhed, hvor beredskab og sikring af energi- og forsyningssektoren spiller en væsentlig rolle.

    – Det større fokus på beredskab kommer, samtidig med at krigen i Ukraine fortsætter, og energikrisen i 2022 stadig spøger i hukommelsen. Derudover har vi også set flere historier med cyberangreb, angreb på forsyningskabler og behovet for sikring af kritisk infrastruktur. Derfor kommer energipolitikken i 2025 også til at bære præg af den øgede fokus på den danske samfundssikkerhed, siger Rune Moesgaard.

    Fjernvarmens aftryk på 2025

    For fjernvarmen vil 2025 være et år, hvor sektoren stadig vil levere på klimaaftalen for 2022 med hensyn til udfasning af naturgas i Danmark.

    Derfor bør 2025 indeholde politisk stillingtagen til en slutdato for gasnettet, så der bliver skabt incitament for naturgasforbrugerne til at skrotte fyret til fordel for grøn opvarmning. Derudover bør der sikres klare linjer om adgangen til biogas, siger Rune Moesgaard.

    FEM ENERGIPOLITISKE EMNER, du skal holde øje med i 2025

    Efter klimaaftalen om udfasning af naturgas i opvarmningen fra 2022 har fjernvarmeselskaber knoklet for at lave projektforslag og konvertere naturgasforbrugere i Danmark. Arbejdet fortsætter, men i takt med at naturgasprisen er faldet, er incitamentet til at konvertere varmekilde for naturgasforbrugerne også faldet. I 2025 skal status for delaftalen mellem regeringen og KL gøres op, og der varmes op til den politiske debat om ny aftale på energi- og varmeområdet i 2026. Slutdato for gasnettet bør herigennem politisk debatteres, da det netop vil hjælpe med at øge incitamentet til at skrotte naturgasfyret. Derudover er der nødt til at tages stilling til adgang til biogas, som bør målrettes fjernvarmesektoren og industri uden alternativer.

    I flere år har fjernvarmeselskaber og overskudsvarmeleverandører kritiseret det politisk fastsatte prisloft på udnyttelse af overskudsvarme. Kritikken fik i 2024 flere politikere og endda regeringen til at love, at prisloftet skulle revideres og potentielt afskaffes. Dansk Fjernvarme opfordrer til, at prisloftet på overskudsvarme bliver afskaffet hurtigst muligt, så det store overskudsvarmepotentiale kan udnyttes effektivt i forbindelse med den grønne omstilling.

    Danmark skal elektrificeres, og det skal fjernvarmen også. Faktisk er sektoren allerede i fuld gang med at omstille til elkedler og varmepumper, der kan levere billig varme ved at udnytte strøm fra vind- og solenergi. Elektrificering af fjernvarmen er desuden med til at nedbringe og reducere fossil energi og biomasse i fjernvarmeproduktionen. Men hvis fjernvarmesektoren skal fortsætte med elektrificeringen, er det nødvendigt at sikre de politiske rammer. Derfor bør 2025 indeholde politisk stillingtagen til bedre elinfrastruktur, samarbejde på tværs af sektorer og et stabilt elmarked.

    CCS kommer nu og i rigtig lang tid til at spille en vigtig rolle i energi- og klimapolitikken. Netop CCS er en af de helt store værktøjer for at sikre en klimaneutral fremtid. I 2025 vil der derfor også være mere opmærksomhed på CCS, blandt andet på grund af statens milliardstore CCS-pulje, hvor prækvalifikation åbner i marts 2025. Den endelige deadline for ansøgninger er i december, og der falder afgørelse i april 2026.

    Derudover er det også spændende at følge med i de politiske forhandlinger om et 2035-klimamål, der ifølge Klimaloven skal fastlægges i løbet af 2025. Her forventes det, at CCS vil spille en stor rolle, hvor blandt andet CO2-fangst på affald og biomasse kan bidrage til at skabe de negative CO2-udledninger, der vil sikre et solidt fundament for klimaneutralitet i 2050.

    De danske fjernvarmeselskaber står i disse år overfor at skulle beslutte, om de skal levetidsforlænge deres anlæg, der kan levere regulerbar elproduktion. Der er behov for politisk udmelding og handling om behovet for regulerbar elproduktion. Håbet er, at 2025 bliver året, hvor regeringens forsyningsudspil kommer. Og at den indeholder en anbefaling om kapacitetsmekanismer, så vi kan fastholde den kraftvarmeproduktion, der er nødvendig for elforsyningssikkerheden. Og så skal man også sørge for, at den urimelige CO2-afgift på biogas fjernes.

    – Incitamentet for gasforbrugerne til at skifte opvarmningskilde er faldet, i takt med at gasprisen er faldet. Det er et problem for den grønne omstilling. Og løsningen er ikke at lade biogas erstatte naturgassen i den individuelle opvarmning. Biogassen skal i stedet dirigeres hen til produktion og industri, uddyber Rune Moesgaard og fortsætter:

    – Danmark skal af med gasfyrene, uanset hvilken gas de fyrer med. Det er ikke optimalt at lade biogas levetidsforlænge gasfyrene.

    Klimamål i 2025 Danmark har som mål at være CO2neutralt i 2050 med et delmål om 50-54 procent CO2reduktion i 2025. I år skal regeringen ligeledes fremlægge sit bud på en handlingsplan for at nå 2035-klimamålet.

    Derfor vil 2025 være et år, hvor der energipolitisk skal fokuseres på øgede klimatiltag med blandt andet et resultat af statens CO2fangst og negative udledninger, øget energieffektivitet og elektrificering. For Dansk Fjernvarme er der et ønske om, at det kritiserede prisloft på udnyttelse af overskudsvarme i fjernvarmeproduktionen skal afskaffes hurtigst muligt.

    – Vi skal have endnu mere fokus på at sætte bedre rammer for en CO2-neutral energi og forsyningssektor. Her er det en lavthængende frugt for politikerne at afskaffe det kritiserede prisloft på udnyttelse af overskudsvarme hurtigst muligt, så potentialet kan bidrage til den grønne omstilling, siger Rune Moesgaard.

    Ligesom for overskudsvarme bliver 2025 også et rigtig spændende år for CO2fangst, hvor CCS især vil spille en stor rolle for at opnå klimamålet i 2035.

    – Danmark når ikke 2035-målet, hvis ikke der indtænkes CCS på affald og biomasse. Her har fjernvarmesektoren blikket rettet solidt mod negative udledninger, der kan bidrage meget til CO2mankoen for 2035, kommenterer Rune Moesgaard fra Dansk Fjernvarme.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...