Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Dansk Fjernvarme
Medlemmer

Få et overblik over den økonomiske regulering

REGIONALMØDER 2025: Dansk Fjernvarme tilbyder på de kommende Regionalmøder at give medlemmer et overblik over de nye regler, der er vedtaget kort før årsskiftet – bl.a. med det nye forbrugerprisloft.

14. jan. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Kort før jul vedtog Folketinget, at der fra årsskiftet skulle indføres et nyt forbrugerprisloft på fjernvarmeområdet. Det blev inden nytår fulgt op af en bekendtgørelse om, hvordan prisloftet skal fastsættes, og allerede på den første arbejdsdag i år blev de tre første prislofter for 2023, 2024 og 2025 offentliggjort.

    Det betyder, at fjernvarmeselskaberne nu har mulighed for at få et overblik over, hvordan en væsentlig del af reguleringen ser ud for 2025 og de – indtil videre – kommende år.

    Dansk Fjernvarme tilbyder i den forbindelse en gennemgang af de nye regler og deres betydning for fjernvarmeselskaberne på de kommende Regionalmøder, der bliver afviklet i februar og marts rundt om i Danmark.

    Det vil sige, at medlemmerne på Regionalmøderne kan få indblik i, hvordan det nye prisloft er fastsat og bliver fastsat i fremtiden, ligesom de kan få svar på, hvordan forbrugerprisen på fjernvarme beregnes af myndighederne.

    Ny regulering har positive elementer

    Dansk Fjernvarme mener, at den nye prisloftregulering er en bedre regulering, end den indtægtsrammeregulering, der tidligere var udsigt til, fordi et forbrugerprisloft ikke i sig selv er et problem.

    For selvfølgelig skal forbrugere, som varigt vil kunne have økonomiske fordele ved andet end fjernvarme, selvfølgelig have mulighed for at skifte til anden varmekilde.

    …. Men der er også problemer

    Dansk Fjernvarme mener dog, at den konkrete model for forbrugerprisloftet dog desværre er problematisk af en række forskellige grunde:

    Sammenligningen mellem fjernvarme og individuelle varmepumper er ”æbler & pærer”. Individuelle varmepumper er i praksis kun et realistisk alternativ til fjernvarme for den tredjedel af fjernvarmeforbrugerne, der bor i villaer og de største rækkehuse.

    Desuden er der betydelige forskelle mellem på den ene side kollektiv, monopolreguleret og afgiftsbelagt fjernvarme med stor betydning for klimaløsninger, og på den anden side individuelle varmepumper.

    Fjernvarmeforbrugernes skifteomkostninger er ikke medtaget. Når sanktionen i reguleringen er ophævelse af forbrugerbindinger, burde prisloftets niveau indrettes på at afspejle, hvornår fjernvarmeforbrugere vil have varige økonomiske fordele ved at skifte væk fra fjernvarme.

    Prisloftet bør derfor også omfatte fjernvarmeforbrugernes omkostninger til afkobling fra fjernvarme og udtrædelsesomkostninger.

    Ikke retvisende data

    Dertil kommer, at data om individuelle varmepumper ikke er retvisende. De data, som er anvendt til fastsættelsen af de første prislofter, forekommer desværre ikke at afspejle virkeligheden.

    I opgørelsen af prisloftet for 2025 indgår fx priser for luft-til-vand-varmepumper inkl. samtlige installationsomkostninger på under 65.000 kr. og COP-værdier på 3,3. Der bør kun anvendes realistiske data om varmepumper, der i praksis kan opvarme et standardhus, og realistiske COP-værdier.

    Endelig ser Dansk Fjernvarme en udfordring i, at der Ikke er nogen hjælp ved eventuelle lukninger af selskaber, der opstår som følge af de nye krav og regler. Disse selskaber bør tilbydes hjælp til fx afvikling af en del af gælden eller til en kontrolleret lukning af selskabet.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...