Hillerød forsyning sætter stor elkedel i drift
Hillerød Forsyning er i gang med at omstille deres energiproduktion. Nu sætter selskabet en ny stor elkedel i drift, der blandt andet bidrager til at sænke brugen af fossile energikilder samt biomasse i varmeproduktionen

En 7,6 meter høj og 50 MW stor elkedel pryder nu Hillerød Forsynings energimiks. Elkedlen kan indeholde 15.000 liter vand og leverer fjernvarme til forbrugere i Hillerød.
Elkedlen, som er blevet sat i drift den 8. juli, står på det tidligere Hillerød Kraftvarmeværk, som Hillerød Forsyning er i gang med at omdanne til en moderne energicentral, som foruden elkedlen kommer til at bestå af et grundvandsanlæg og fire varmepumper.
Det skriver Hillerød Forsyning i en pressemeddelelse.
- Med elkedlen reducerer vi yderligere behovet for fossile brændsler, blandt andet naturgas, i fjernvarmeproduktionen. Det gavner miljøet og højner forsyningssikkerheden,” siger Tue Tortzen, bestyrelsesformand i Hillerød Forsyning.
Elkedlen er en af de største af sin slags i Danmark, og i juni leverede elkedlen cirka 40 procent af al den varme, som forsyningen producerede til fjernvarmekunderne i Hillerød. Det var ganske vidst en varm måned, men forventeligt vil elkedlen kunne dække 25 procent af det samlede varmebehov på årsplan, vurderer Hillerød Forsyning.
Dermed vil elkedlen kunne reducere forsyningens brug af naturgas og træflis til varmeproduktionen.
Ikke nok strøm til fuld blus
Hillerød Forsyning beretter, at elkedlen lige nu ikke kører på fuld blus. Lige nu kører den på 18 MW ud af dens kapacitet på 50 MW. Det er fordi der ikke er strøm nok i elnettet i Hillerød til at sætte fuld blus på.
- Vi har brug for at få udbygget elnettet – og gerne i en hulens fart – hvis vi skal indfri vores og kommunens ambitioner om at bruge mindre naturgas og biomasse i vores fjernvarmeproduktion,” siger Tue Tortzen.
Fakta
Elkedlen er 7,6 meter høj (inkl. el-tilslutningskasse på toppen) og vejer 7,5 ton uden vand.
Elkedlen producerer lige nu i gennemsnit 12 MW i timen hver dag.
Effekten er 50 MW, hvilket svarer til 25.000 elkedler hjemme på køkkenbordet.
Elkedlen kan skrues op og ned for alt efter, hvornår der er strøm nok i nettet – og alt efter prisen på strøm.
Den fungerer som den elkedel, vi har derhjemme – man sender strøm ind i et varmelegeme, der varmer vand op, som så bruges i fjernvarmesystemet.
Skriv kommentar