Gå til hovedindhold
Projekter & Planlægning
Produktion
Varmepumper & Elkedler

Odder vil bygge helt nyt varmeværk: Satser på egenproduktion i 2030

Fjernvarmeselskabet i Odder har fået grønt lys fra andelshaverne til at investere i et splinternyt varmeværk, som skal erstatte den varme, man i dag får leveret fra Studstrupværket. I stedet vil man satse på lokal, elbaseret produktion understøttet af bæredygtig biomasse.

28. jul. 2025
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

I løbet af 2030 skal der stå et spritnyt varmeværk klar til at forsyne borgerne i Odder med fjernvarme produceret i byen. Foto: Odder Forsyningsselskab.

Indhold

    Om bare fem år skal der stå et splinternyt varmeværk klar i Odder.

    Efter at have aftaget varme fra Studstrupværket lidt uden for Aarhus gennem de sidste mange år, vil man fra 2030 nemlig i gang med selv at producere fjernvarmen til kunderne.

    Til den tid udløber den nuværende kontrakt med Kredsløb – og for at kunne levere den billigst mulige og mest stabile fjernvarme i fremtiden har man i Odder vurderet, at egenproduktion er vejen frem.

    Helt konkret bliver det en kombination af et stort varmepumpeanlæg, et biomasseanlæg, en stor elkedel og akkumuleringstanke, der fremover skal sikre fjernvarme til cirka 5.000 af varmeværkets kunder.

    Projektet løber samlet set op i over 400 millioner kroner. Og det er mange penge at investere, erkender projektchef Rasmus Bundegaard Eriksen. Men han understreger samtidig, at det både er en nødvendig og fornuftig investering i fjernvarmens fremtid.

    - Uanset hvad står vi overfor en stor udgift og en teknisk opgave, når aftalen med Ørsted udløber.  Derfor har vi vurderet, at det for os er en bedre investering at etablere et lokalt varmeværk i Odder.

    Vi regner med, at 70-80 procent produceres på el, og at de sidste 20-30 procent af varmebehovet kommer fra biomasse.

    Rasmus Bundegaard Eriksen, projektchef i Odder Forsyningsselskab.

    Unik mulighed for at integrere teknologier

    Det er ikke ofte, man som et etableret fjernvarmeselskab får mulighed for at opføre et helt nyt varmeværk.

    Så når det sker, er det om at gribe bolden og tænke de nyeste teknologier ind på en smart måde, pointerer Rasmus Bundegaard Eriksen.

    - I vores situation behøver vi jo ikke tage hensyn til en allerede eksisterende varmeproduktion. Derfor forsøger vi at kigge på, hvordan vi for eksempel kan integrere varmepumpe- og biomasseanlægget, så vi får en effektiv energiudnyttelse. Det giver os nogle unikke muligheder for at tænke mere fleksibilitet ind i produktionen, når vi kan bygge det helt fra bunden, siger han.

    - Tidsplanen er givet – det skal stå færdigt i 2030. Det er jo egentlig ikke ret lang tid at løbe på, når vi arbejder med et projekt af den her størrelse. Men mange af de teknologier, vi bruger, er kendte, og vi har dygtige rådgivere, der hjælper os med at få det hele til at køre på skinner, siger Rasmus Bundegaard Eriksen om det kommende varmeværk i Odder.

    Hvordan synergierne mere konkret kommer til udtryk på det nye varmeværk i Odder, er man stadig i fuld gang med at finde ud af, forklarer projektchefen.

    - Vi vil kunne agere fleksibelt på elmarkedet og samtidig have en sikkerhed i biomassen, der kan supplere vores varmepumpeanlæg om vinteren. Vi regner med, at 70-80 procent produceres på el, og at de sidste 20-30 procent af varmebehovet kommer fra biomasse, siger Rasmus Bundegaard Eriksen og tilføjer:

    - Det er vigtigt med flere kilder, men det vil nok vise sig, at varmepumpen bliver konkurrencedygtig det meste af tiden.

    Helt slut er det dog ikke nødvendigvis med samarbejdet med Kredsløb. For udover det nye varmeværk, har man i Odder et håb om at beholde transmissionsledningen til Aarhus.

    - Det vil betyde, at vi kan udveksle varme med Kredsløb efter behov. Og hvis Kredsløb også kan se ideen i det, kan det give os en yderligere forsyningssikkerhed og synergi i energiudnyttelsen, pointerer projektchefen.

    Sådan skal varmeproduktionen i Odder sammensættes

    I 2030 skal varmebehovet i Odder by dækkes af i alt tre nye produktionsanlæg på det nye varmeværk:

    ·         Et 17-20 MW luft-vand varmepumpeanlæg

    ·         Et 10-14 MW biomasseanlæg

    ·         En 20-40 MW elkedel

    Anlæggene suppleres med mellem én og to akkumuleringstanke på i alt 20.000 kubikmeter.

    En mere udførlig beskrivelse af projektet kan findes her: https://www.odderforsyningsselskab.dk/nyt-varmevaerk-2030/

    Nu skal detaljerne på plads

    I slutningen af maj måned nåede Odder Varmeværk en milepæl i projektet. På den årlige generalforsamling blev det nye varmeværk nemlig stemt igennem med godt to tredjedele af stemmerne.

    Og det glæder Rasmus Bundegaard Eriksen – særligt fordi man fik et flot fremmøde på mere end 400 andelshavere.

    - Det var vigtigt for os at få informeret vores kunder om planerne og vores tanker bag – og ikke mindst at lytte til dem, der var mere kritiske overfor projektet. Alt i alt oplevede jeg en god, demokratisk proces, som jo endte i et grønt lys til at gå videre med projektet, siger han.

    Næste skridt bliver at få formet detaljerne omkring både teknologi og økonomi i projektet. Begge dele har man selvfølgelig allerede en god ide om, men det kræver flere undersøgelser, før Odder Varmeværk er klar til at sætte gang i projektet.

    - Tidsplanen er givet – det skal stå færdigt i 2030. Det er jo egentlig ikke ret lang tid at løbe på, når vi arbejder med et projekt af den her størrelse. Men mange af de teknologier, vi bruger, er kendte, og vi har dygtige rådgivere, der hjælper os med at få det hele til at køre på skinner. Og så har vi en fordel i, at vi ikke skal drifte et andet værk samtidig med, at vi bygger det nye, siger Rasmus Bundegaard Eriksen og slår fast:

    - Så det er et ambitiøst projekt for os. Men vi er også helt klar til at føre det ud i livet.

    Efter planen skal Odder Varmeværk have alle de nødvendige tilladelser og lokalplaner i hus i 2026. Året efter forventer man at påbegynde etableringen af byens nye varmeværk.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...