Sønderborg Varme vil også fange CO2
Sønderborg Varme og de øvrige aktører i Project Zero har budt ind på prækvalifikationsrunden om at komme i betragtning til tilskud om at udvikle og etablere CO2-fangst.

Endnu et fjernvarmeselskab – Sønderborg Varme – fortæller nu, at de også har lagt billet ind på at blive prækvalificeret til den store CCS-pulje om at kunne udvikle og etablere CO2-fangst på deres kraftvarmeværk og deres flisanlæg i Sønderborg.
Det sker ifølge en pressemeddelelse i samarbejde med de øvrige aktører i det lokale Project Zero-projekt, og det fælles initiativ markerer starten på et ambitiøst udviklingsprojekt, som kan få stor lokal betydning.
- Det her projekt handler om mere end at indfange CO2 – det handler om at tage konkret ansvar for vores fælles fremtid, udtaler borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen.
- I Sønderborg har vi en stærk tradition for at løfte i fællesskab, og vi viser endnu en gang, at lokal handlekraft kan skabe løsninger med stor rækkevidde. Det er et vigtigt projekt for, at vi når vores mål om et CO2-neutralt energisystem i 2029, siger han videre.
Skal skabe værdi for forbrugerne
Kraftvarmeværket og flisanlægget i Sønderborg udleder i dag CO2 som følge af den afbrænding af restaffald og biobrændsel, der producerer varme til fjernvarmeforbrugerne i området. Med CCS vil det være muligt at indfange og lagre CO2 til glæde for klimaet.
- For os i Sønderborg Varme handler det først og fremmest om at skabe værdi for vores forbrugere. Det er dem, der ejer os, og derfor skal det også være en god forretning for dem, slår bestyrelsesformand i Sønderborg Varme, Claus Plum, fast og uddyber:
- Men projektet rækker ud over det. Gennem initiativet her kan vi være med til at gøre en reel forskel for hele kommunen og bidrage markant til målsætningen om et CO2-neutralt energisystem i 2029. På den måde bliver det en investering, der kommer både vores forbrugere og hele Sønderborg til gavn.
Sammen om projektet
Sønderborg Varme er gået sammen med en større international partner, Carbon Clean, som er en etableret aktør indenfor CO2 fangst.
Projektet er stadig i en tidlig fase, og meget skal afklares, men samarbejdspartnerne er enige om, at Sønderborg er det rette sted at undersøge mulighederne for CCS, da rammerne for projektet er til stede og ikke mindst viljen hos de involverede parter.
Om Sønderborg Varme
Sønderborg Varme er et forbrugerejet varmeselskab, der leverer robust, konkurrencedygtig og bæredygtig varme til tusindvis af hjem og virksomheder i Sønderborg Kommune. Vi spiller en aktiv rolle i den grønne omstilling og arbejder målrettet med fremtidssikrede løsninger, der skaber værdi for både forbrugere og samfundet. Med rødder i lokalsamfundet og blikket rettet mod fremtiden investerer vi løbende i innovative og energieffektive teknologier. Vi prioriterer fællesskab, ansvarlighed og bæredygtighed.
Kilde: Sønderborg Varme
28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2
- CCS-puljen er den tredje pulje administreret af Energistyrelsen med støttemidler til fangst og lagring af CO2. Til CCS-puljen er der afsat 28,7 milliarder kroner inkl. moms (2025-priser) i årene 2029-2044. I alt er der afsat cirka 38 milliarder kroner.
- Energistyrelsen regner med inden sommer at kunne offentliggøre, hvilke virksomheder der er blevet prækvalificeret. Udvælgelsen vil ske på baggrund af en faglig vurdering af ansøgers beskrevne erfaringer med planlægning og/eller drift af CCS-aktiviteter eller større anlægsprojekter. Hvis flere end 10 ansøgninger om prækvalifikation lever op til betingelserne, vil Energistyrelsen skulle udvælge de 10 mest egnede, da udbudsbetingelserne sætter loft over antallet af prækvalificerede.
- Deadline for indlevering af indledende bud (INDO) er 26. august 2025, hvorefter Energistyrelsen kan gå i forhandling med budgiverne frem mod et endeligt bud. Deadline for indlevering af endelige og bindende bud (BAFO) forventes at være 17. december 2025. Energistyrelsen forventer at tildele kontrakter i april 2026. Udmøntningen af CCS-puljen forudsætter statsstøttegodkendelse fra EU-Kommissionen.
Kilde: Energistyrelsen
Læs også:
Interesse for CCS-pulje understreger potentialet - pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme
Medlemmer og CCS-puljen:
- ARGO vil opsamle CO2 fra restaffald
- Energnist vil indfange over 200.000 tons CO2 om året
- CO2-fangst samler danske ARC og tyske E.ON
- Fjernvarme Fyn søger om prækvalifikation til CO2-fangst
Små og mellemstore værker skal også fange CO2 - Dansk Fjernvarme indgår i CCS-projekt
Skriv kommentar