Fjernvarme: Pulje er søgt igen
LÆS I DAG: Forsyning satser på lokalvarme til mindre byer. Vil fjerne prisloft. Varmens dag blev noget af et tilløbsstykke.
Dragør Kommune; pressemeddelelse:
Fjernvarme: Pulje er søgt igen
Dragør Fjernvarme har søgt om tilskud på 71,4 mio. kr. til udrulning af fjernvarme i Dragør Kommune fra statens fjernvarmepulje i 2024. I november 2023 fik kommunen afslag på en lignende ansøgning, da puljen var løbet tør for penge, fremgår det af en pressemeddelelse fra Dragør Kommune.
- Vi har stadig et rigtig godt projekt, der bidrager til den grønne omstilling og til at udfase naturgas. Derfor håber jeg også på Dragørborgernes vegne, at projektet kommer i betragtning til støtte denne gang, siger borgmester Kenneth Gøtterup og pointerer:
- Særligt når vi tager i betragtning, at regeringen har pålagt kommunerne at udarbejde varmeplaner og fjernvarmeprojekter til at udfase fossile brændsler som naturgas.
Konkret har Dragør Fjernvarme søgt om støtte på 71,4 mio. kr. Det svarer til et fast beløb på 15.000 kr. pr. konverteret olie- eller gasfyr i Dragør.
- Der er ikke nogen garanti for, at Dragørborgerne kommer til at nyde godt af tilskud fra dette års pulje. Hvis alle, som fik afslag sidste år, søger igen, vil puljen være tømt, nærmest så snart den åbner, siger Kenneth Gøtterup.
*****
Energy Supply:
Forsyning satser på lokalvarme til mindre byer
Sønderborg Varme stifter sammen med bl.a. Sønderborg Kommune et selskab, som skal hjælpe mindre samfund på vej med en kollektiv varmeløsning. I første omgang er 11 områder i kommunen – både på Als og i Sundeved – udpeget. Det beretter Energy Supply.
Lokalvarmeselskabet skal stå for det praktiske i forhold til forundersøgelse og projektforslag. Etablering, drift og administration af anlægget vil ske under Sønderborg Varme A/S.
- Indenfor et år skal vi rundt og se, om der er interesse i lokalsamfundene, for det skal bygges op fra bunden, så det er vigtigt med god opbakning. Derefter skal vi have projekteret nogle løsninger, siger direktør i Sønderborg Varme Erik Wolff, som også er direktør for Sønderborg Lokalvarme.
Han skyder på en tidshorisont på cirka fire år, til de første projekter bliver sat i gang.
- Når vi har lavet den første screening, går vi i gang der, hvor det er mest oplagt, og hvor interessen er størst, siger Erik Wolff.
*****
UdbudsMedia.dk:
Vil fjerne prisloft
Formanden for Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget i Folketinget Rasmus Horn Langhoff, skriver i et debatindlæg i Frederiksborg Amts Avis, at prisloftet ikke gavner den grønne omstilling. Det skriver UdbudsMedia.dk.
– Særligt er prisloftet for overskudsvarme meget udskældt og betragtes som hovedproblemet ved, at virksomheder kan udnytte den overskudsvarme, der produceres i store mængder. Det betyder, at overskudsvarmen i dag går til spilde i stedet for at gavne klimaet og sjællænderne, skriver Langhoff ifølge UdbudsMedia.dk.
Han argumenterer videre for, at samfundet i stedet sætte alle sejl ind for at genbruge energien og varmen fornuftigt.
– Derfor bliver vi politikere nødt til at kigge hinanden i øjnene og skabe bedre betingelser for vores fælles varmesektor. For tænk, hvis overskudsvarmen ikke kun varmede fuglene på taget, men blev anvendt i vores fælles fjernvarmenetværk? Der er med andre ord brug for, at vi kigger lovgivningen efter i sømmene og ser, om ikke vi skulle droppe det såkaldte prisloft for overskudsvarme, skriver han.
*****
Viborg Folkeblad.dk:
Varmens dag blev noget af et tilløbsstykke
Det havde nok ikke lokket mange gæster til, hvis man havde skrevet, at folk kan komme forbi for at se den nye el-kedel. Men da afsenderen var Viborg Varme skabte det et pænt rykind søndag – det skriver Viborg Folkeblad.dk.
- Ja, der var flere end 500 gæster i løbet af de to en halv time, og der blev i den grad spurgt nysgerrigt ind til, hvordan vi fremover skal producere fjernvarme til viborgenserne, fortæller direktør Morten Abildgaard fra Viborg Varme.
Han glæder sig over fremmødet, og han håber, det vil smitte af på fremmødet til generalforsamlingen i marts, fordi de selvsamme forbrugere også er ejere af Viborg Varme.
Og faktisk blev Morten Abildgaard lidt overvældet over, hvor mange der faktisk kom i søndags, hvor han måtte erkende, at der ikke var bestilt helt pølser og øl nok.
- Cirka 10 minutter før slut måtte vi melde "udsolgt" af pølser, og de sidste gæster måtte nøjes med en lunken håndbajer, men det tog de nu med godt humør, siger Morten Abildgaard.
Skriv kommentar