Gå til hovedindhold

Klimaministerens eksperter vil have regeringen til at droppe slutdato for gas i danske hjem

LÆS I DAG:
Nyt lovforslag kan udløse endnu en varmeprisstigning i Aalborg.
Dansk Fjernvarme om lovforslag om CO2-afgift: - Det er helt uhørt.
Ørsteds kriseplan vil kræve frasalg for over 100 mia. kr..
Industrier i Vamdrup vil hurtigst muligt have grøn fjernvarme.
Viking Link atter ramt af fejl: »Vi var lidt bekymrede«.
Varmeforsyningschef går på pension efter 40 år.

14. mar. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Altinget.dk:
    Klimaministerens eksperter vil have regeringen til at droppe slutdato for gas i danske hjem

    Der bør stadig være danske boliger med gasfyr efter 2035, lyder det fra regeringens energikrisestab, som i dag afleverer sine endelige anbefalinger til regeringen. Udmeldingen møder udbredt skepsis hos forskere, mens ministeren er klar til at arbejde med ”politisk pragmatisme", skriver Altinget.dk.

    ”Det vurderes, at en ufravigelig og ufleksibel forfølgelse af 2035-ambitionen ikke nødvendigvis vil være hensigtsmæssig for borgerne og samfundet som helhed,” lyder det i rapporten, som bliver offentliggjort i dag.

    Det bliver overfor Altinget.dk uddybet af formanden for staben, Lars-Peter Søbye.

    - Vi vil gerne udfordre den politiske ambition og udvise mod til at spørge: skal der ikke stadig være gas tilbage i danske hjem i 2035?

    Den udmelding bliver i Altinget.dk modsat af energiprofessor fra Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen.

    - Jeg forstår ikke, at Nekst-gruppen vil stå på mål for at bruge biogas til at producere lunkent vand til en forhåbentlig lille restgruppe, siger han, mens Marie Münster, professor i energisystemanalyse ved DTU følger op.

    - Det er klart, at der er udfordringer i praksis. Det er blandt andet svært at få udvidet fjernvarmenettene hurtigt nok. Men 2035, der er alligevel mere end ti år til. Så det synes jeg da er lidt beskæmmende, siger hun til Altinget.dk om udmeldingen fra NEKST-staben.

    Forholdt de nye anbefalinger og opfordringen til at droppe 2035-målet, anlægger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) det, han selv betragter som en lidt mere nuanceret tilgang.

    - Målsætninger er en god ting, fordi de får en til at stramme sig an, ligesom slankekure, siger han ifølge Altinge.dk.

    *****

    Nordjyske Stiftstidende:
    Nyt lovforslag kan udløse endnu en varmeprisstigning i Aalborg

    Varmeprisstigning rammer ekstra hårdt i Aalborg af en særlig årsag: Et nyt lovforslag om CO2- afgiften. Det er Skatteministeriet, der vil have den fulde afgift indført med det samme fra 2025 i stedet for at indfase den over fem år fra 2025. Det skriver Nordjyske Stiftstidende.

    Det er ellers en del af den politiske aftale, at afgiften ikke skal ramme med fuld kraft, men altså indfases fra 2025 til 2030.

    - Det får økonomiske konsekvenser for varmeforbrugerne i Aalborg, hvis Skatteministeriet med kort varsel vælger at fremskynde indfasningen af CO2-afgifter for rumvarme til 2025. Med så kort varsel har Aalborg Forsyning ingen chance for at indrette sig på det nye afgiftssystem. Bliver det gennemført, er det derfor uundgåeligt, at det vil betyde prisstigninger for varmeforbrugerne i Aalborg, siger Jesper Høstgaard Jensen, der er teknisk direktør i Aalborg Forsyning.

    Aalborg Forsynings beregninger viser. at selskabets samlede omkostninger til afgifter i perioden 2025-2029 stiger med ca. 130 mio. kr. til samlet ca. 255 mio. kr. hvilket næsten er en fordobling i forhold til den politiske aftale på Christiansborg. Og for varmeforbrugeren i Aalborg, der bor i et standardhus på 130 kvm med et varmeforbrug på 18,1 MWh, vil den det betyde en samlet varmeprisstigning på 750 kr. årligt.

    Hos Dansk Fjernvarme, der er brancheforeningen for de danske fjernvarme- og affaldsenergianlæg, er man stærkt kritiske overfor, at der ændres på indfasningen i forhold til de politiske intentioner.

    - Det er helt uhørt. Politikerne har klogt valgt, at en ny afgift skal indføres gradvist, sådan at incitamentet til at omstille sig øges med tiden. Nu indføres der stik imod forventningerne en høj afgift allerede fra 2025. Selskaberne har ikke har en jordisk chance for at kunne nå at undgå den, siger Rune Moesgaard, der er politisk chef i Dansk Fjernvarme.

    *****

    Energy Supply:
    Dansk Fjernvarme om lovforslag om CO2-afgift: - Det er helt uhørt

    I den politiske aftale om en grøn skattereform står, at partierne er enige om en ny afgift på CO2 og at denne afgift skal indfases i perioden fra 2025 til 2030. Men et lovforslag fra Skatteministeriet ændre på det – hvis forslaget går igennem skal afgiften indfases fuldt ud med det samme.

    Energy Supply skriver på den baggrund, at Dansk Fjernvarme er stærkt kritiske overfor forslaget.

    - Det er helt uhørt. Politikerne har klogt valgt, at en ny afgift skal indføres gradvist, sådan at incitamentet til at omstille sig øges med tiden. Nu indføres der stik imod forventningerne en høj afgift allerede fra 2025. Selskaberne har ikke har en jordisk chance for at kunne nå at undgå den, udtaler Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

    Dansk Fjernvarme støtter den grønne skattereform og indførelsen af en ny CO2-afgift, men er stærkt kritiske overfor Skatteministeriets implementering af de politiske ønsker.

    - Skatteministeriets implementering af afgiften er slet ikke i tråd med de politiske ønsker om en balanceret grøn omstilling, baseret på rimelige incitamenter. Den omgående indførelse af afgiften reducerer ikke CO2-udledningen og kan alene være begrundet i et ønske om at give penge i statskassen. Vi vil derfor på det kraftigste anbefale, at Skatteministeriet retter ind, så lovforslaget afspejler den politiske aftale og ikke sender ekstraregninger til byer, som allerede for længst - og i god tro - har sat endelig dato på udfasningen af de fossile brændsler, siger Rune Moesgaard.

    *****

    EnergiWatch:
    Ørsteds kriseplan vil kræve frasalg for over 100 mia. kr.

    Ørsted er nødt til at sælge fra for over 100 mia. kr., hvis energikoncernen skal nå i mål med sin nye kriseplan. Det fremgår af EnergiWatch, der skriver, at frasalget blandt andet kommer til at omfatte Ørsteds vindmølle- og solcelleparker.

    Frem mod 2026 regner Ørsted med at frasælge ejerandele i energiparker for omkring 70-80 mia. kr., og i 2030 er det ventet, at frasalget samlet vil beløbe sig til cirka 115 mia. kr.

    Ørsteds topchef, Mads Nipper, er ikke i tvivl om, at det vil lykkes selskabet at nå i mål med sine frasalg.

    - Det er vi trygge ved. Vi har lavet en plan med ikke for ambitiøse forudsætninger og antagelser, siger han til Børsen.

    - Hvis der er et eller andet, som går lidt anderledes (end forventet, red.), har vi planer for, hvad vi så gør. Totaliteten af den her plan er vi komfortable med, at vi nok skal levere, fortsætter han.

    *****

    Tyrstrup Herreds Tidende:
    Industrier i Vamdrup vil hurtigst muligt have grøn fjernvarme

    Vamdrup Fjernvarme har sammen med DFP – Dansk Fjernvarme Projektselskab – spurgt industrivirksomheder til deres ønske og behov for fjernvarme. Og svaret er ifølge Tyrstrup Herreds Tidende, at det vil de gerne og gerne så snart som muligt.

    - Undersøgelsen har omfattet 57 virksomheder i byens industriområde, hvor 53 af dem i dag bruger fossile kilder som naturgas og olie til opvarmningen, fortæller Freddy Christensen, der er konservativt byrådsmedlem i Kolding Kommune og medlem af udvalget Miljø, Klima og Natur, som netop har godkendt forslaget.

    Ifølge Kolding Kommune har de 27 virksomheder direkte tilkendegivet, at de hurtigst muligt ønsker fjernvarme, hvilket anses for at være tilstrækkeligt for et bæredygtigt projekt.

    Det fremgår videre, at der ved indførelse af fjernvarme i industriområdet kan spares 33.166.000 kroner hen over en tyveårig periode - regnet ud fra det nuværende forbrug med varmepumper og naturgas.

    *****

    GridTech:
    Viking Link atter ramt af fejl: »Vi var lidt bekymrede«

    Varme og gnister afbrød det nyåbnede Viking Link mellem Danmark og Storbritannien.

    Lige indtil omkring kl. 16 mandag tjente danske elproducenter gode penge på at sende elektricitet til Storbritannien gennem den nyåbnede Viking Link-forbindelse. Men så – fra det ene øjeblik til det andet – stoppede al overførsel, skriver GridTech.

    - Der har været et problem med et af de moduler, som konverterer mellem vekselstrøm og jævnstrøm, siger Per Obbekær, der er projektleder i den statsejede virksomhed Energinet, som sammen med sin britiske modpart National Grid drifter Viking Link.

    Fejlen opstod i en højsspændingsomformerstation i Bicker Fen i det nordøstlige England, som forbinder Viking Link – verdens længste elkabelforbindelse på 765 kilometer – med en omformerstationen Revsing i Sydjylland.

    I Bicker Fen målte en sensor pludselig store mængder infrarødt lys, der indikerer en høj varmeudvikling, mens en anden sensor til ultraviolet lys opfangede en eller flere gnister. Det udløste en sikkerhedsmekanisme, hvor anlægget automatisk afbryder.

    En inspektion viser, at det skyldes fejl på et konvertermodul, der sidder tusinder af i omformerstationen.

    *****

    Trefor; pressemeddelelse:
    Varmeforsyningschef går på pension efter 40 år

    Varmeforsyningschef i TREFOR Varme, Helge Schlott Hansen, går ved udgangen af marts på pension efter mere end 40 år i varmens tjeneste. Jubilæet blev fejret i juni 2023 – sidste arbejdsdag bliver fredag den 15. marts, skriver TREFOR Varme i en pressemeddelelse.

    Helge Schlott Hansen er uddannet maskinmester, har el-autorisation og været reserveofficer i Søværnet. I 1983 begyndte han som installationsmester i Kolding Kommunes Forsyningsforvaltning, der siden blev til Kolding Områdets Energiselskab (KOE), og lidt senere igen til TREFOR. I 1986 blev han afdelingsleder med ansvar for fjernvarme, affaldsforbrænding, bygas og 60/10 KV-stationer, og i 2011 blev Helge udnævnt til varmeforsyningschef.

    I TREFOR har han haft fuldt fokus på at udvikle og forbedre fjernvarmen i både Kolding og omkring Fredericia og Vejle. Som varmeforsyningschef har Helge haft det daglige ansvar for, at mere end 30.000 husstande i Trekantområdet har fået varme, og haft betydende indflydelse på, at der over de seneste år er tilsluttet mere end 6000 nye varmekunder, og næsten lige så mange nye kunder er på vej i de kommende år.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...