Gå til hovedindhold

Her gider borgerne ikke fjernvarme

LÆS I DAG: Forsyning politianmelder bortvist økonomidirektør: "Jeg har givet mig selv mundkurv på". Fjernvarme er bredt ud - tre landsbyer mangler. Meteorologer slår rød alarm efter varmeste år. Knap to milliarder skal omstille tunge udledere.

20. mar. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    SN.dk:
    Her gider borgerne ikke fjernvarme

    Smørum Kraftvarme har henvendt sig til Egedal Kommune med et klart ønske om at få annulleret et større projekt, der centralt i byen skal sikre en fjernvarme-udvidelse for 512 husstande, som i dag opvarmes med naturgas. Det skriver SN.dk.

    - Vi har undersøgt opbakningen til fjernvarme, og efter en længere markedsundersøgelse er der ikke fundet tilstrækkelig opbakning til at kunne udrulle fjernvarmen i udvidelsesområdet, skriver Smørum Kraftvarme i en konklusion.

    Det er kun to år siden, at Egedal-byråd godkendte projektforslaget, hvor det er forudsat, at 364 ejendomme tilsluttes fjernvarmen over fem år, men det har kun været muligt at opnå en ''interesse-tilkendegivelse” på 26 procent svarende til 133 ejendomme.

    - Det er langt under den nødvendige tilslutningsgrad, og derfor ønsker vi ikke at stå i vejen for, at borgerne i udvidelsesområdet kan søge tilskud fra ''Varmepumpepuljen 2024” til etablering af individuelle varmepumper, skriver Smørum-værket videre til kommunen.

    På Egedal Rådhus er man dog ikke klar til at kaste håndklædet i ringen og droppe fjernvarme-udrulningen i Smørum.

    - Der er fortsat tilsagn om statstilskud til projektet frem til den 1. januar 2026. Det er samtidig vores vurdering, at interessen for fjernvarme i området vil øges, ligesom der kan indtræde udefra kommende ændringer, som igen vil øge interessen, skriver kommunens administration, der mener, at det er for tidligt at opgive muligheden for etablering af fjernvarme i området.

    *****

    EnergiWatch:
    Forsyning politianmelder bortvist økonomidirektør: "Jeg har givet mig selv mundkurv på"

    Odsherred Forsyning vil inden for de kommende dage indgive en politianmeldelse af sin tidligere økonomidirektør Claus Thorsen. Det bliver ifølge EnergiWatch bekræftet af bestyrelsesformand Mathias Hansen, der dog ikke har yderligere kommentarer til sagen.

    - Jeg har givet mig selv mundkurv på. Vi er i en situation, hvor vi skal koncentrere os og holde fokus, så det er simpelthen for tidligt at udtale sig om noget som helst, siger Mathias Hansen til CleantechWatch.

    Claus Thorsen, der var økonomidirektør i selskabet gennem fem år, blev fyret med øjeblikkelig virkning i januar, fordi man ifølge en pressemeddelelse havde brug for en anden profil. Få uger efter blev fyringsgrundlaget skærpet med en bortvisning, fordi Claus Thorsen ifølge forsyningsselskabet havde overtrådt interne retningslinjer.

    Nu er situationen eskaleret yderligere med en politianmeldelse i ét af de forhold, der ifølge selskabets pressemeddelelse relaterer sig til bortvisningen.

    Trods gentagne forsøg mandag og tirsdag er det ikke lykkedes redaktionen at få en kommentar fra Claus Thorsen om politianmeldelsen. CleantechWatch ville gerne have spurgt den tidligere økonomidirektør, hvordan han forholder sig til politianmeldelsen.

    *****

    Midtjyllands Avis:
    Fjernvarme er bredt ud - tre landsbyer mangler

    Økonomiudvalget i Viborg Kommune er klar til at stille en kommunegaranti på 46,1 millioner kroner i forbindelse med Gudenådalens Energiselskabs (GUES) udrulning af fjernvarme i Bjerringbro og Ulstrup. Det vil sige, at GUES kan låne pengene med en kommunegaranti i ryggen, skriver Midtjyllands Avis.

    Direktør hos GUES, Charles Winther Hansen, oplyser, at Fjernvarmen er udrullet på Vestermarken i Bjerringbro. Hagenstrupvej-projektet i Ulstrup bliver afsluttet til sommer og Lærkevej, Solsortevej og Teglparken i Ulstrup gøres færdigt i løbet af foråret.

    Tilbage er det største stykke i yderområderne til Bjerringbro, blandt andet landsbyerne Hjermind, Bjerring og Gullev. Det udgør 39,4 millioner kroner af den samlede kommunegaranti og skal være klar i 2026.

    Ifølge Charles Winther Hansen har der været holdt lokale møder for at få de tre landsbyer med på vognen. Der har været forhåndsinteresse, men det er ikke på plads.

    *****

    Klimamonitor:
    Meteorologer slår rød alarm efter varmeste år

    Den Meteorologiske Verdensorganisation slår alarm, efter at flere klimarekorder igen er blevet slået. I sin årlige rapport skriver de, at 2023 er det varmeste år nogensinde, og at 2023 er en del af det varmeste tiår nogensinde på kloden. Det beretter Klimamonitor.

    Derfor slår WMO’s generalsekretær, Celeste Saulo, ”rød alarm for verden”.

    - Klimaforandringer handler om meget mere end temperaturer. Det, vi var vidne til i 2023, giver anledning til særlig bekymring, siger hun i en pressemeddelelse.

    Generalsekretæren fremhæver især ”den hidtil usete havvarme, gletsjertilbagetrækning og tab af havis i Antarktis”. Samtidig led de gletsjere, der bruges som global reference, sidste år det største tab af is siden 1950 ifølge foreløbige data.

    - Klimakrisen er DEN afgørende udfordring, som menneskeheden står over for. Og den er tæt sammenflettet med ulighedskrisen. Det vidner den voksende fødevareusikkerhed, befolkningsfordrivelse og tab af biodiversitet om, siger Celeste Saulo.

    *****

    EnergiWatch:
    Knap to milliarder skal omstille tunge udledere

    En ny politisk aftale sender knap to milliarder kroner mod CO2-reducerende tiltag, der skal gøre industrien grønnere frem mod 2030. Det skriver EnergiWatch.

    - CO2-afgiften i industrien er en af de nødvendige forandringer – og omstillingsstøtten, som vi nu har lagt fast, er balance i ligningen. På den måde får vi hjulpet de mest CO2-intensive virksomheder til at omstille sig, siger energiminister Lars Aagaard i en meddelelse.

    Støtten kommer kun til at gå til virksomheder, der gennemfører et klimasyn, har regeringen sammen med aftalepartierne Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre besluttet.

    Klimasynet bliver en udvidelse af energisynet. Det betyder, at de omfattede virksomheder fremover også skal have kortlagt CO2-udledninger og reduktionspotentiale. Tidligere har de kun fået kortlagt energiforbrug og potentiale for energibesparelser.

    - Vi skal sikre langtidsholdbar grøn udvikling, og derfor er vi nødt til at bakke op om omstillingen af de mest CO2-intensive virksomheder – så længe det er reel grøn omstilling og konkrete CO2-reduktioner, vi får igen, siger Lars Aagaard.

    Andre klikkede på...