Gå til hovedindhold

Millionprojekt med gratis varme fra Viking Link vakler: - Tiden er ved at rinde ud

LÆS I DAG:
Fjernvarmeselskab går i rekonstruktion efter fejlslagent millionsats.
Klar besked til varmeværk: I får et år til at få borgerne overbevist om fjernvarme.
Generalforsamling gav kritik af strandet fjernvarmeprojekt.
Det sidste fjernvarmerør er lagt.

2. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    JydskeVestkysten:
    Millionprojekt med gratis varme fra Viking Link vakler: - Tiden er ved at rinde ud

    Vejen Varmeværk drømmer fortsat om at kunne udnytte overskudsvarmen fra Viking Link til gavn for sine fjernvarmeforbrugere. Men den grønne fremtid risikerer at falde helt til jorden, fordi et prisloft over overskudsvarmen truer økonomien i projektet, skriver JydskeVestkysten.

    - Vi håber, det falder på plads inden nytår, siger direktør for Vejen Varmeværk, Richard Sloth Nielsen.

    - Men sker det ikke, så bliver vi nødt til at finde en anden løsning. Vi er i fuld gang med at koble flere hundrede nye husstande på anlægget i Vejen og Askov, og vi har derfor brug for mere varme i en nær fremtid, og hvis vi ikke kan få den fra Viking Link, så skal vi finde en anden løsning. Det kunne være en 10 megawatt luft-til-vand varmepumpe, der koster 60-70 millioner kroner.

    - Det ville være absurd ærgerligt, hvis vi ender med ikke at udnytte den industrielle overskudsvarme, som regeringen ellers ønsker, at vi varmeselskaber skal. Vi vil rigtig gerne reducere biomasse og udnytte den grønne varme, men hvis ikke projektet med Viking Link bliver en realitet, så skal vi bygge noget andet for at kunne forsyne vores kunder og dem, der står i kø til at få fjernvarme. Uanset hvad, skal vi have mere varmekapacitet, og vi vil gerne, at den nye varmekapacitet kommer fra Viking Link, men prisloftet er pt. showstopper, siger varmeværkets bestyrelsesformand Suzette Nielsen.

    *****

    Nordjyske Stiftstidende:
    Fjernvarmeselskab går i rekonstruktion efter fejlslagent millionsats

    Hirtshals Fjernvarme, der kan levere omtrent 85 procent af varmeforbruget i Hirtshals, har indgivet begæring om rekonstruktion. Det sker på baggrund af en længerevarende strid med Forsyningstilsynet om, hvordan en millionregning for spekulation i el-priser kan afvikles, skriver bl.a. Nordjyske Stiftstidende.

    Bestyrelsesformand for Hirtshals Fjernvarme, Børge Vinther-Jensen, bekræftede i marts overfor Nordjyske, at selskabet stod med et hul i pengekassen på 16 millioner kroner.

    - Hvis ikke Forsyningstilsynet overhovedet vil medvirke til nogen løsning, og vi ikke kan indregne tabet hos kunderne, så må vi række armene i vejret, sagde Børge Vinther-Jensen dengang.

    Hirtshals Fjernvarme oplyser, at selskabet havde "indgået et fordelagtigt forlig, som vi havde mulighed for at opfylde ved at anvende fortjenesten fra salg af gratistildelte el-co2-kvoter til at betale de løbende afdrag på forliget."

    Den løsning har Forsyningstilsynet imidlertid ikke godtaget.

    - Nu har vi modtaget en meddelelse fra Forsyningstilsynet om, at vi ikke må betale afdrag på forliget med de penge, som vi har tjent ved salg af disse el-CO2-kvoter, skriver Hirtshals Fjernvarme i en pressemeddelelse.

    Det betyder kort sagt, at fjernvarmeselskabet ikke kan opfylde de økonomiske aspekter i det forlig, som selskabet har indgået.

    - Bestyrelsen har derfor i forbrugernes interesse valgt at indgive begæring om rekonstruktion, skriver Hirtshals Fjernvarme.

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Klar besked til varmeværk: I får et år til at få borgerne overbevist om fjernvarme

    Smørum Kraftvarme er klar til at annullere et fjernvarmeprojekt for Smørum, men det er Egedal Kommune endnu ikke. Nu er der sat en frist for projektet til begyndelsen af 2025 – og hvis det ikke sker, så vil kommunen være med til at annullere projektet, skriver Frederiksborg Amts Avis.

    - Det går ikke så godt med at få Smørum-borgerne til at tilslutte sig fjernvarmen, og det er en stor skam, men det er for let at give op. Vi ved, at fjernvarme-projekter tager tid, da man ikke kan grave hele byen op på én gang. Vi ønsker i stedet, at arbejdshandskerne bliver taget på i Smørum. Man skal udnytte det år, der er tilbage i den nuværende periode til at få samlet opbakning omkring projektet, lød det bl.a. fra Bo Brøndum Pedersen (S).

    Gruppeformanden hos de Konservative, Birgitte Neergaard-Kofod, er heller ikke klar til droppe projektet.

    - Det går ikke så godt med udrulningen i Smørum, som det gør i Ølstykke og Stenløse. Der findes dog områder omkring Smørum, som vil være rigtig interesserede i at få fjernvarmen lidt længere ud på landet. Det er mit håb, at Smørum Kraftvarme kan få overbevist borgerne i Smørum om, at fjernvarme er en god ide, lød det fra Birgitte Neergaard-Kofod.

    Det er planen, at udvidelsen skal sikre fjernvarme til 512 husstande, som i dag opvarmes med naturgas, men selvom projektet kun har to år på bagen, så er det kravet, at 364 ejendomme tilsluttes fjernvarmen over fem år. Problemet er bare, at det kun har været muligt at opnå en “interesse-tilkendegivelse” på 26 procent svarende til 133 ejendomme.

    *****

    Viborg Stifts Folkeblad:
    Generalforsamling gav kritik af strandet fjernvarmeprojekt

    Stoholm Fjernvarme har brugt 1,2 millioner kroner på rådgivning omkring den strandede fjernvarmeudrulning mod Østfjends, og det gav anledning til kritik på fjernvarmens generalforsamling. Det fortæller formanden for fjernvarmens bestyrelse, Henry Jensen, til Viborg Stifts Folkeblad.

    - Der var en god debat men også kritik af, at der er brugt tid og penge på projektet, som fra vores side nu er lagt i skuffen. Og da vi holdt de ekstraordinære generalforsamlinger, hvor der blev sagt ja til at gå videre med projektet, sagde jeg da også, at det ikke vil komme til at koste Stoholm-forbrugerne penge, og det kommer ikke til at holde. Men på det tidspunkt viste forhåndstilkendegivelserne jo en opbakning på 85 procent, og derfor fandt bestyrelsen, at samarbejdet ville være en god idé. Men opbakningen var ikke var nær så stor, da det gjaldt - desværre, siger Henry Jensen.

    Målet var at nå mindst 70 procent bindende tilslutning i Mønsted og Sparkær, før man gik i gang med selve projektet, og man nåede op på henholdsvis 69 og 62 procent. Og da man heller ikke fik de næsten 10 millioner, man havde søgt om fra den statslige fjernvarmepulje, valgte bestyrelsen for fjernvarmen i Stoholm altså at lægge projektet i skuffen.

    Og den beslutning var der opbakning til fra de 70 forbrugere, der var mødt op til generalforsamlingen i Stoholm Fritids- og Kulturcenter, fortæller Henry Jensen.

    - Der var også opbakning til, at vores varmemester kan hjælpe med teknisk rådgivning, hvis man beslutter sig for selv at etablere et varmeværk i området og på den måde gå videre med projektet. Mod timebetaling, siger Henry Jensen.

    *****

    Fyens Stiftstidende:
    Det sidste fjernvarmerør er lagt

    Assens Fjernvarme har de seneste halvandet år været i gang med at etablere fjernvarme på en strækning fra Assens til Aarup, og nu melder fjernvarmeselskabet, at det sidste rør i transmissionsledningen blev lagt i jorden i sidste uge og svejset sammen syd for Ørsted.

    - Det er en vigtig milepæl for os. Vi har haft med et fjernvarmeprojekt at gøre, som har et omfang, som vi ikke tilnærmelsesvis har haft med at gøre før, siger Assens Fjernvarmes administrerende direktør Mark Hintze, til Fyens Stiftstidende.

    Inden transmissionsledningen kan sættes i drift, skal der sættes ventiler på ledningen de steder, der skal afgrenes ud til de enkelte byer, og i Aarup skal der bygges en pumpestation.

    Når det er sket, går Assens Fjernvarme i gang med at lukke fjernvarmevand ud i ledningen. Der kan være cirka 2,5 millioner liter vand i transmissionsledningen, og Assens Fjernvarme vurderer, at det tager cirka to uger at fylde den 19 kilometer lange ledning mellem Assens og Aarup.

    - Vi forventer at gå i gang med at pumpe vand i ledningen lige efter påske. Der er tale om behandlet vand, der er afiltet for at sikre, at rørene ikke ruster. Det er en proces, som vi regner med kommer til at tage mellem 10 og 14 dage, fortæller Mark Hintze.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...