Gå til hovedindhold

Fynsværket kvitter kul og fyrer op for gassen

LÆS I DAG:
Patriarkatet er fortid i Dansk Fjernvarme: Line Carlsen valgt ind i hovedbestyrelsen.
Erhvervsminister med beskyldning: Nogle klager bevidst for at trække nye vindmøller i langdrag.
Green Power Denmark roser livtag med "bøvlede klageprocesser".
Dansk vindhistorie: Nu er det største havvindudbud nogensinde skudt i gang.

23. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    DR.dk:
    Fynsværket kvitter kul og fyrer op for gassen

    Fynsværket har fyret med kul for sidste gang: Mandag blev der endegyldigt slukket for ovnene med kul. Fremover skal varme og strøm til fynske boliger komme fra grønnere energikilder. Det skriver bl.a. DR.dk.

    - I første omgang konverterer vi til gas, hvilket er 30 procent mere grønt. Gas er ikke en langtidsholdbar løsning, men den grønne omstilling kræver, at vi tager nogle skridt på vejen og gør det gradvist, forklarer administrerende direktør for Fjernvarme Fyn, Louise Høst.

    Oprindelig skulle Fynsværket have kvittet kullet i 2022, men krigen i Ukraine og modviljen mod at købe russisk gas udskød dén beslutning, som politikerne i Odense Byråd tog tilbage i 2020.

    Ifølge Odense Kommune, sparer overgangen fra kul til gas på Fynsværket én procent af hele Danmarks CO2-udledning. Noget professor ved Institut for Grøn Teknologi på Syddansk Universitet, Henrik Wenzel, kalder for en væsentlig reduktion.

    Men han påpeger også, at den langsigtede problematik omkring klimaet ofte bliver nedprioriteret i situationer som den her.

    - Det bliver en afvejning imellem forsyningssikkerheden i en krisesituation og så klimaet. De meget kortsigtede sikkerhedsmæssige aspekter tæller ofte tungere end den landsigtede klimapåvirkning, selvom den er mindst lige så problematisk.

    Udover Fynsværket fyrer Studstrupværket, Esbjergværket og Nordjyllandsværket også med kul og har planer om at stoppe med det indenfor de nærmeste år.

    *****

    GridTech:
    Patriarkatet er fortid i Dansk Fjernvarme: Line Carlsen valgt ind i hovedbestyrelsen

    8 af bestyrelsens 17 pladser var på valg, da Dansk Fjernvarme torsdag afholdt generalforsamling i Kolding, hvor der forud for dagen har været stort fokus på sammensætningen af bestyrelsen. Den består nemlig udelukkende af mænd.

    Men nu er bestyrelsen suppleret med en enkelt kvinde, skriver GridTech. Det er direktør i Greve Fjernvarme, Line Carlsen, der udover sin plads i bestyrelsen nu også er næstformand.

    Hun gør sig dog ikke de store tanker om, at hun er den eneste kvinde i bestyrelsen, siger hun til GridTech.

    - Generelt gør jeg mig ikke tanker om at være den eneste kvinde i bestyrelsen. Jeg kender de fleste af mine kolleger i bestyrelsen og har stor respekt for deres mange års erfaring. Det væsentlige for mig er, at bestyrelsen rummer en bred vifte af personlige og faglige kompetencer. Det er helt afgørende med mangfoldighed i vores beslutningsprocesser, da forskellige baggrunde og perspektiver kan bidrage til mere velovervejede og nuancerede beslutninger, siger den glade, nyvalgte næstformand til GridTech.

    Hun gik til valg på sine kvalifikationer, erfaring og visioner for både foreningen og branchen som helhed, hvor hun efter eget udsagt har en »bred og solid økonomisk forståelse og samt praktisk erfaring« fra fjernvarmesektoren.

    Erfaring, hun særligt gerne vil kanalisere hen mod et øget fokus på de de regulatoriske aspekter, idet fjernvarmebranchen ifølge Line Carlsen bliver stadig mere og mere reguleret.

    - Jeg ser frem til at bidrage endnu mere til udviklingen af vores sektor, som spiller en helt central rolle i den grønne omstilling og i vores fælles indsats for at udfase gas og sikre forsyningssikkerhed. Diversitet er stadig en opgave, vi står foran. Det handler ikke bare om køn, alder, etnicitet eller lignende, men om at tiltrække de rigtige og nødvendige kompetencer til vores sektor. Det gælder både for leverandører til branchen, fjernvarmeselskaberne og vores bestyrelser, tilføjer Line Carlsen.

    *****

    Klimamonitor:
    Erhvervsminister med beskyldning: Nogle klager bevidst for at trække nye vindmøller i langdrag

    Et nyt lovforslag skal dæmme op for klager, der bevidst sendes ind for at forsinke opstillingen af grøn energi i form af vindmøller eller solceller. Det forklarer erhvervsminister Morten Bødskov, fremgår det af bl.a. Klimamonitor.

    Derfor skal myndigheder fremover kunne stille tidsfrister for, hvornår en klage skal uddybes.

    Ifølge Morten Bødskov er den hurtigere sagsbehandling nødvendigt, fordi der er ’stor interesse’ fra udlandet i Danmark, når det handler om grønne investeringer.

    - Hvis tempoet er langsomt i Danmark, hvis klageprocesserne er bøvlede, og der bliver lavet benspænd, så er verdensmarkedet for grøn energiproduktion i dag sådan, at så flytter de bare investeringerne. For dem er det ligegyldigt, om det bliver Danmark, et andet sted i Europa, Kina eller USA, udtaler Morten Bødskov ifølge Klimamonitor.

    Morten Bødskov forventer, at de nye regler fra lovforslaget, der fremsættes onsdag, kan være på plads inden sommerferien, hvis ”alt går vel”.

    *****

    EnergiWatch:
    Green Power Denmark roser livtag med "bøvlede klageprocesser"

    Der skal være færre bump på vejen, når udviklere gerne vil opstille nye solceller og vindmøller i Danmark. Og det skal først og fremmest ske ved at sikre hurtigere klageproces, så tempoet i den grønne omstilling ikke forsinkes, lyder det i et lovforslag.

    Og det er glædeligt nyt, lyder det fra Green Power Denmark, der længe har efterlyst en hurtigere proces for vedvarende energikilder. Det skriver EnergiWatch.

    - Det er rigtig godt, at regeringen begynder at tage livtag med bøvlede klageprocesser. Sidste år tilsluttede vi kun en kommerciel vindmølle på land. Kommunerne vil gerne have grøn energi, men de drukner i miljøbureaukratisk kviksand og kafkaske myndighedsprocesser, siger Camilla Holbech, afdelingschef for vedvarende energi og internationalt samarbejde i Green Power Denmark.

    Hun understreger også, at det ikke er kommunerne, der er gængse stopklods for de grønne projekter. Det er tværtimod ofte et stort ønske fra de danske kommuner at få mere vind og sol op at stå.

    *****

    Energy Supply:
    Dansk vindhistorie: Nu er det største havvindudbud nogensinde skudt i gang

    Det er 33 år siden Danmark opførte verdens første havvindmøllepark. Nu tages et stort nyt skridt, når der mandag blev sat gang i Danmarkshistoriens største havvindudbud på 6 GW fordelt på seks parker beliggende i Nordsøen, Østersøen og Kattegat. Det skriver Energy Supply.

    - Endelig kan vi trykke på knappen og åbne for Danmarkshistoriens største havvindsudbud. Med møller i hundredvis ruster vi os mod Putins sorte gas, og Danmark er i dag kommet tættere på at blive Europas grønne kraftcenter. Når møllerne snurrer, kan vi dække hele Danmarks strømforbrug med grøn strøm – og vi kan producere brint og grønne brændstoffer til skibe og fly, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i en pressemeddelelse.

    Konkret har Energistyrelsen i dag åbnet udbuddet af seks havvindmølleparker. Udbuddene er i områderne Nordsøen I, Kattegat, Kriegers Flak II og Hesselø. Det sker som opfølgning på den politiske aftale om udbudsrammer fra foråret 2023.

    Parkerne skal levere mindst 6 GW, og der er som noget nyt frihed til at opstille så meget havvind på de udbudte arealer som muligt. Udnytter markedet friheden til at optimere arealanvendelsen, kan det resultere i etableringen af 10 GW havvind eller mere.

    Andre klikkede på...