Gå til hovedindhold

Formand trækker sig efter fjernvarmeskandale

LÆS I DAG: Sammenlægning af fjernvarmeselskaber får grønt lys af myndigheder. Hillerød overvejer nyt fjernvarmeprojekt. Kristian Jensen: Fare for at nul og niks byder ind på enormt havvindsudbud. Haslev hæver prisen på varme. Trecifret millionpulje skal skubbe til jyske PTX-værdikæder. Københavns solcellemål for 2025 vakler. Har kun nået en tredjedel af vejen. Regeringens klimaeksperter: Der skal fjernes landbrugsjord svarende til Sjælland for at nå grønne mål.

24. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    TV2 Øst:
    Formand trækker sig efter fjernvarmeskandale

    Formanden for Odsherred Forsynings bestyrelse har valgt at trække sig, efter fjernvarmeprojekter til 2.500 husstande er kuldsejlede. Det oplyser TV 2 Øst, der henviser til oplysninger fra borgmester i Odsherred Kommune, Karina Vincentz.

    Formandens beslutning om at trække sig kom angiveligt frem under et møde i kommunens økonomiudvalg tirsdag, hvor fjernvarmesagen var på dagsordenen som en orientering, og den blev behandlet som et lukket punkt. Derfor ønsker borgmesteren ikke at uddybe, hvad der kom frem på mødet.

    Men hun vil ifølge TV2 Øst godt kommentere på bestyrelsesformandens beslutning.

    - Jeg mener, det er en god beslutning. Jeg synes, det er rigtigt, at der skal nye øjne på den opgave, vi står overfor, siger hun til TV2 ØST.

    Ifølge borgmesteren anmoder økonomiudvalget nu om, at der bliver indkaldt til ekstraordinær generalforsamling i Odsherred Forsyning, så der kan vælges nye medlemmer til bestyrelsen, hvor der er tre ledige pladser heriblandt en ledig formandspost.

    *****

    EnergiWatch:
    Sammenlægning af fjernvarmeselskaber får grønt lys af myndigheder

    Konkurrencemyndighederne har godkendt sammenlægningen af Farum Fjernvarme og Vestforbrænding. Det betyder, at Farum Fjernvarmes fjernvarmeaktiviteter kan nu overdrages til Vestforbrænding. Det beretter EnergiWatch.

    - Jeg er rigtig glad for, at aftalen nu er godkendt af myndighederne – en proces som har varet godt fire måneder, og som jeg ved, har været ventet i spænding af Farum Fjernvarmes forbrugere, der med sammenlægningen nu kan se frem til billigere og mere klimavenlig fjernvarme fra Vestforbrænding, udtaler formand for Vestforbrænding, Ole Bondo Christensen.

    Både Vestforbrændings bestyrelse og Farum Fjernvarmes repræsentantskab godkendte sammenlægningen tilbage i 2023.

    - Sammenlægningen har været undervejs siden foråret 2023. Forud for myndighedernes godkendelse har vi forhandlet og analyseret grundlaget. Vi har også været igennem processer, hvor vores årsmøde i Farum Fjernvarme, har skullet tage stilling til sammenlægningen. Det har taget tid, men kigger jeg tilbage, har det været en god proces og nu med en god afslutning, udtaler formand for Farum Fjernvarme, Henrik Haugaard Pedersen.

    *****

    Netavisen.dk:
    Hillerød overvejer nyt fjernvarmeprojekt

    Hvis alt går efter planen  skal Hillerød muligvis snart til at finde plads til et af de nye Power-to-X anlæg, som en ny rapport fra bl.a. Grøn Energi peger på i Hovedstadsområdet. Men ifølge Netavisen.dk er det endnu ikke et scenarie, som man har forholdt sig til Hillerød Kommune.

    – Vi har ikke drøftet et muligt anlæg endnu, men jeg tror, at det er noget vi bliver nødt til at tænke over i fremtiden, og jeg tror også, at det er noget, vi kommer til at drøfte meget alvorligt. Det er bestemt noget, som vi finder interessant her i Hillerød, siger formanden for Miljø og Klimaudvalget i Hillerød Kommune, Louise Colding Sørensen.

    Ifølge lektor ved Institut for Bæredygtighed og Planlægning, Peter Sorknæs, der står bag analysen, skal kommunerne prøve på at tænke kreativt.

    – Vores analyser viser, at der er et stort potentiale i Power-to-X, men det kræver at regionen og kommunerne kigger med friske øjne på arealerne og tænker kreativt over, hvad der kan lade sig gøre. Power-to-X kræver noget plads, men gevinsten er stor, siger han.

    Selvom de i Hillerød Kommune ikke er afvisende over for projektet, må det vente lidt endnu. Kommunen er nemlig i gang med en proces om en ny solcellepark.

    – Lige nu er vi i gang med en proces om, hvilke kriterier vi skal have for at lave en meget stor solcellepark i Hillerød. Det er på grund af det, at man så tænker, at så er det logisk at tilknytte et Power-to-X anlæg ved siden af en solcellepark. Men i Hillerød der tager vi en ting ad gangen, siger Louise Colding Sørensen (A).

    *****

    Klimamonitor:
    Kristian Jensen: Fare for at nul og niks byder ind på enormt havvindsudbud

    Regeringens krav om at få 20 procents medejerskab af havvindparkerne er noget, der kan få potentielle budgivere til at holde sig væk. Det siger Green Power Denmark, som er spændt på, hvordan budgiverne vil vurdere nye udbudsvilkår for de havvindparker, der mandag blev sendt i udbud.

    - Jeg håber, at de justeringer, der trods alt er foretaget i udbudsmaterialet, gør, at vi har fået nedbragt risikoen for udviklerne. Men vi kan ikke være sikre på, at der kommer bud på alle seks parker, siger Kristian Jensen, der er administrerende direktør hos Green Power Denmark, til Klimamonitor.

    Han peger blandt andet på regeringens krav om at få 20 procents medejerskab af havvindparkerne som noget, der kan få potentielle budgivere til at holde sig væk.

    - Der mangler nogle meget klare afgrænsninger af, hvad det statslige medejerskab medfører, og i hvor høj grad staten vil blande sig i driften. Det står fortsat uklart, og det øger usikkerheden hos en kommende budgiver, siger han.

    Ifølge Lars Aagaard (M), der er klima-, energi- og forsyningsminister, handler det om, at der er et bredt politisk ønske om at sikre danskerne et medejerskab.

    - Det er danskernes søterritorie, og hvis der fremadrettet er en god forretning på det, skal danskerne også have deres andel af det, siger ministeren, der giver udtryk for, at han er er fortrøstningsfuld i forhold til, at der bliver budt ind på havvindparkerne, men garantier giver ministeren ikke.

    - Det er investorerne, der hver især skal tage stilling til, om de vil byde på det. Den usikkerhed, der er, det er en kendt usikkerhed. Det skal være sådan, at det skal løbe rundt uden statsstøtte, siger Aagaard.

    *****

    TV2 Øst:
    Haslev hæver prisen på varme

    Haslev Fjernvarme opkræver ekstra betaling for varme i andet halvår af 2024. Det skriver forsyningsselskabet i en pressemeddelelse, der fortæller, at det blandt andet henføres til skader på værket, der har været dyre at udbedre og som har gjort det umuligt at fyre med halm.

    Derfor har man hos Haslev Fjernvarme i en længere periode været nødt til at fyre med gas, som ifølge forsyningsselskabet er væsentligt dyrere end halm. Det skriver TV2 Øst.

    Samtidig kan forsyningsselskabet ikke producere el, når der fyres med gas, og derfor har salget af el været mindre, end man havde regnet med.

    Ifølge selskabet vil et standardhus få en ekstraordinær opkrævning på to gange 3.220 kroner. Det vil sige i alt 6.440 kroner. Størrelsen af den ekstra opkrævning afhænger dog af kundens individuelle forbrug.

    Haslev Fjernvarme skriver også, at man forventer, at priserne vil være tilbage på et mere normalt niveau fra 1. januar 2025.

    *****

    EnergiWatch:
    Trecifret millionpulje skal skubbe til jyske PTX-værdikæder

    Fonden for Retfærdig Omstilling vil uddele 100 mio. kr. til udvikling af PTX-værdikæder i det nord- og sydjyske. Det oplyser fonden i en pressemeddelelse, skriver EnergiWatch.

    - Hvis Danmark skal være foran på det grønne område inden for Power-to-X, er det helt afgørende, at det går stærkt. Med denne kapitalindsprøjtning får projekterne mulighed for at rykke endnu hurtigere, siger Peter Hansen, der er formand for indstillingsudvalget for Fonden for Retfærdig Omstilling.

    Små og mellemstore virksomheder kan hver søge op til 35 mio. kr. pr. projekt, mens også andre PTX-aktører som f.eks. klynger, GTS’er og vidensinstitutioner kan søge om puljepengene.

    Ansøgningsrunden er allerede åben, og der kan søges frem til d. 26. august 2024. Håbet er, at alle midlerne kommer i spil.

    - Power-to-X indeholder afgørende løsninger, der skal bruges til at realisere vores mål om at reducere CO2-emissionerne, øge energiforsyningssikkerheden og styrke landets position som en førende aktør inden for grøn teknologi. Derfor er det vigtigt, at pengene kommer ud i flere forskellige projekter, som kan modne Power-to-X-teknologier gennem udvikling, demonstration og skalering og dermed øge Danmarks konkurrenceevne på området, siger Peter Hansen ifølge EnergiWatch.

    *****

    GridTech:
    Københavns solcellemål for 2025 vakler. Har kun nået en tredjedel af vejen

    I 2025 skal der indenfor Københavns Kommune være opsat så mange solceller, at det kan dække tre procent af kommunens elforbrug. Men med udgangen af 2023 manglede 66 procent af solcellerne stadig, fremgår det af GridTech, så meget tyder på, at det går for langsomt.

    Ifølge GridTech bliver netop hastigheden – eller rettere manglen på samme – erkendt af kommunens teknik- og miljøforvaltning i en ny orientering.

    »Der er risiko for, at udviklingen i opsætning af solceller ikke går hurtigt nok i forhold til at nå solcellehandlingsplanens mål inden udgangen af 2025,« lyder det således fra embedsmændene.

    Den 1. januar 2024 var der således kun installeret 1.491 solcelleanlæg, der samlet kan producere omkring 25.750 MWh - svarende til en tredjedel af målet i solcellehandlingsplanen, fremgår det af orienteringen.

    Og ser man på det seneste års udvikling er der ikke stor grund til optimisme i forhold til at nå målet. Ifølge orienteringen blev der således kun installeret 3,5 MW i 2023. Det svarer med den omregningsfaktor på 1.000 fuldlasttimer, der bruges i notatet, til en produktion på omkring 3.500 MWh.

    Hvis det tempo ikke øges, vil solcellerne med udgangen af 2025 derfor kun kunne producere omkring 32.000 MWh - under halvdelen af det mål, solcellehandlingsplanen fastlagde.

    Ifølge teknik- og miljøforvaltningen er der flere årsager til, at solcelleboomet i stedet kun er blevet til lidt solcellebrummen.

    »Der er et stykke vej til at nå målet om, at tre procent af strømforbruget i København skal dækkes af sol på egne tage. Vi håber stadigvæk at nå målet og har en række indsatser i gang, som skal få gang i at sætte solceller op,« skriver forvaltningen i en mail til BuildingTech.

    *****

    Altinget.dk:
    Regeringens klimaeksperter: Der skal fjernes landbrugsjord svarende til Sjælland for at nå grønne mål

    Den billigste vej til at nå både klima-, miljø- og naturmål er at droppe produktionen på en tredjedel af landbrugsarealet, melder Klimarådet i en ny rapport. Det vil samtidig gøre vandmiljø- og naturindsatsen styrende i den grønne omstilling af Danmarks areal, fremgår det af bl.a. Altinget.dk.

    Eksperterne konstaterer helt konkret, at "alle tre mål kan opfyldes, hvis arealet anvendt til landbrugsproduktion reduceres med omtrent en tredjedel". Det svarer til 760.000 hektar, eller omtrent Sjællands areal.

    - Det er et stort tal, men det er også et tal, som ikke bare løser klimaproblemet, men også løser nogle af de mål, vi har for biodiversiteten og vores vandmiljø, siger forperson Peter Møllgaard, der også er professor i økonomi og rektor ved CBS. 

    I Landbrug & Fødevarer erklærer klimadirektør Niels Peter Nørring sig enig i, at man i højere grad skal samtænke klima, miljø, natur og fødevareproduktion. Men han mener ifølge Altinget.dk, at Klimarådet forsømmer vigtigheden af fødevareproduktion, da der globalt forventes stigende efterspørgsel.

    - Når Klimarådet mener, at op til en tredjedel af det danske landbrugsareal skal fjernes, er det udtryk for, at fødevareproduktion ikke er vægtet højt nok. Det er alt for omfattende. Vi skal finde de løsninger, der gavner både klima, natur og vandmiljø mest og samtidig bevare vores værdifulde landbrugsproduktion, siger han.

    Andre klikkede på...