Gå til hovedindhold

Danmarks våben mod Rusland forpurres af sort amerikansk eksporteventyr

LÆS I DAG: 55 borgmestre i frontalangreb: - De har fuldstændig tabt sutten. Ingen ved, hvad der sker, hvis 2700 kunder får lukket for varmt vand og varme. Kommunaldirektør skal stå i spidsen for kriseramt forsyning. Odsherred Forsyning har fundet sin erstatning til politianmeldt direktør. Varmeselskaber havde skyhøje priser - nu får direktør gyldent håndtryk på tocifret millionbeløb. Professor kalder gyldent håndtryk ''helt usædvanligt”: - Det ligner jo otte års løn. Næstformand om gyldent håndtryk på 12 millioner: - Den er svær at forsvare. Tommy Ahlers afløser Connie Hedegaard som Concito-formand. Professor kritiserer nyt dansk olie-eldorado i Hejre-feltet.

30. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    GridTech:
    Danmarks våben mod Rusland forpurres af sort amerikansk eksporteventyr

    Med gaspriser, der flere steder nærmer sig fjernvarmepriserne, melder flere kommuner nu om fjernvarmeprojekter, der ikke går planmæssigt. Dansk Fjernvarme vil have regeringen til at sende et tydeligt signal til gasfyrsindehaverne, skriver GridTech.

    Direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, mener således, at der skal finde politikker frem af skuffen, der øger incitamentet for at tilslutte sig fjernvarmen, når markedet ikke selv længere giver de fornødne incitamenter.

    - Vi har en klimaudfordring, det er politisk besluttet at vi skal af med gassen og så giver det ikke mening, at vi ved siden af en infrastruktur med grøn fjernvarme også skal vedligeholde en infrastruktur med gas, som alle mener vi skal af med, siger Kim Mortensen, der fortsætter:

    - Derfor er der behov for at sende et tydeligt signal til boligejerne, der fortsat har et gasfyr, at indenfor en årrække, så skal det være slut med at bruge gas, siger han til Gridtech.

    Og frygten for, at det ikke går, som forventet er til stede, mener Kim Mortensen. Det sker lige nu ”enkelte steder”, hvor tilslutningen halter efter.

    - Det, vi hører fra vores medlemmer, der kæmper i frontlinjen med at udfase gassen, er, at den relativt lave gaspris helt naturligt har indflydelse på den enkelte boligejers beslutning om, hvorvidt de skal springe på det grønne tog nu hvor der kører eller ej, siger Kim Mortensen

    *****

    Fyens Stiftstidende:
    55 borgmestre i frontalangreb: - De har fuldstændig tabt sutten

    I Odense og en stribe andre byer vil man fange CO2 af hensyn til klimaet. Men en ny lov kan spænde ben, fordi der skal betales millioner i CO2-afgift, selvom man fanger CO2'en. Det har fået 55 borgmestre til at skrive et klagebrev til skatteministeren, fremgår det af bl.a. Fyens Stiftstidende.

    - Når man kigger på lovforslaget, må alle kunne se komikken: At man bliver pålagt en afgift for CO2, som man ikke udleder, fordi man fanger det. Set med klimabriller er det tragikomisk, siger Odenseborgmester Peter Rahbæk Juel (S), der er én af underskriverne.

    - Dem, der har skrevet lovforslaget, har fuldstændig tabt sutten. Det her brev er et alarmopkald ude fra virkeligheden, siger Rahbæk Juel videre til Fyens Stiftstidende.

    Odense skal være klimaneutral senest i 2030, og det forudsætter, at der fanges CO2 fra Fjernvarme Fyns affaldsforbrænding, hvor der årligt brændes enorme mængder affald af. Men hvis det sker med det nuværende lovforslag, så skal der årligt lægge 101 mio. kroner i afgift.

    - Hvis ikke det her bliver ændret, så hænger økonomien ikke sammen. Vi har - logisk nok synes jeg - forudsat, at vi ikke skal betale CO2-afgift af CO2, som vi ikke udleder, siger fjernvarmedirektør Louise Høst.

    Og muligvis kæmper borgmestrene ikke forgæves. Skatteminister Jeppe Bruus (S) siger til Fyens Stiftstidende, at kommuner og fjernvarmeselskaber skal være trygge ved at investere i CO2-fangst.

    - Jeg har den grundlæggende holdning, at hvis man ikke forurener, så skal man heller ikke betale. CO2-fangst er et meget vigtigt instrument i forhold til at løse klimaudfordringen. Derfor har jeg allerede sagt til aftalekredsen (i Folketinget, red.), at jeg vil løse problemet.

    *****

    Nordjyske Stiftstidende:
    Ingen ved, hvad der sker, hvis 2700 kunder får lukket for varmt vand og varme

    Hirtshals Fjernvarme er under rekonstruktion, men skulle det ende med en reel konkurs, vil 2700 kunder - herunder tre plejehjem - øjeblikkeligt være uden varmt vand og varme. Samtidig vil forsyningspligten forsvinde for varmeforbrugerne, skriver Nordjyske Stiftstidende.

    Nu og her har fjernvarmeselskabet en gæld på 16 mio. kroner, som de ikke kan betale. Og det kan ifølge mediet føre til, at varmen forsvinder ved en konkurs. Det fremgår af et svar, som Nordjyske har fået fra Energistyrelsen.

    Styrelsen skriver, at "en varmedistributionsvirksomheds ret til at forsyne et område (...) medfører forsyningspligt over for de ejendomme, der er beliggende i området".

    Men hvis et fjernvarmeselskab går konkurs, er hverken kommunen eller staten - ifølge Energistyrelsens foreløbige vurdering - pålagt en pligt til at overtage varmeforsyningspligten.

    Derfor vil forsyningspligten for over 2700 kunder forsvinde ved en konkurs af Hirtshals Fjernvarme.

    - Hertil vurderer Energistyrelsen umiddelbart, at kommunen kan vælge at overtage forsyningspligten, fx ved at overtage fjernvarmedistributionsvirksomheden, skriver Energistyrelsen.

    - Hvis det måtte ske, skal der findes en løsning her og nu. Men at der er forbrugere, der ikke får varmt vand og varme - det scenarie ser jeg ikke som værende sandsynligt, siger borgmester Søren Smalbro, der er borgmester i Hjørring Kommune, til Nordjyske Stiftstidende.

    Hvorvidt Hjørring Kommune har planer om at overtage hele eller dele af Hirtshals Fjernvarme, ønsker kommunens borgmester dog ikke at svare på.

    *****

    Energy Supply:
    Kommunaldirektør skal stå i spidsen for kriseramt forsyning

    Odsherred Forsyning kan allerede tirsdag få en ny bestyrelsesformand, når kommunalbestyrelsen i Odsherred Kommune har møde. Økonomiudvalget indstiller nemlig, at kommunens direktør, Claus Steen Madsen, skal tage over som formand for bestyrelsen. Det skriver Energy Supply, der har læst dagsordenen for mødet.

    Udover formandsposten er der to ledige pladser i Odsherred Forsynings bestyrelse. Økonomiudvalget peger på Niels Larsen, direktør for Foreningen Decentral Energi, til den ene plads, mens sløret for det andet medlem først løftes i morgen på byrådsmødet.

    Om rationalet bag udpegningen af Claus Steen Madsen og Niels Larsen lyder det i dagsordenen:

    "På Økonomiudvalgets møde den 23. april 2024 var der bred enighed om, at den nuværende kritiske situation i Odsherred Forsyning (koncernen) kræver, at bestyrelsen for Odsherred Forsyning A/S suppleres med nye ledelseskræfter med særlige kompetencer i forhold til den nuværende situation."

    Dermed tyder alt på, at byrådet får dets ønske opfyldt om at få tilført mere professionelle kræfter til bestyrelsen. Bestyrelsen består i forvejen af medarbejderrepræsentanter, kunderepræsentanter og lokalpolitikere.

    *****

    CleantechWatch:
    Odsherred Forsyning har fundet sin erstatning til politianmeldt direktør

    Forsyningsselskabet har været uden en økonomidirektør, siden den tidligere blev fyret med øjeblikkelig virkning i slutningen af januar. Ny økonomidirektør bliver ifølge CleantechWatch revisor Lasse Westh-Overgaard.

    Den nye økonomidirektør har en baggrund som revisor i konsulenthuset EY, hvor han rådgav netop kommunalt ejede forsyningsvirksomheder. Desuden har han kendskab til Odsherred Forsyning, hvor han tidligere har været ansat som ledende revisor.

    ”Jeg er naturligvis klar over, at jeg tiltræder som økonomidirektør i et selskab, der er i et økonomisk stormvejr, og det ser jeg som en faglig spændende udfordring,” udtaler Lasse Westh-Overgaard, der officielt tiltræder sin nye rolle per 1. maj, i meddelelsen.

    I sit seneste regnskab for 2022 omsatte Odsherred Forsyning for 128 mio. kr.

    *****

    SN.dk:
    Varmeselskaber havde skyhøje priser - nu får direktør gyldent håndtryk på tocifret millionbeløb

    12 millioner kroner. Det er det gyldne håndtryk Farum Fjernvarmes mangeårige administrerende direktør, Nighat Kamal har fået efter beslutningen om, at Farum Fjernvarme nedlægges og lægges under Vestforbrænding. Det skriver bl.a. SN.dk.

    Det gyldne håndtryk fremgår af Farum Fjernvarmes årsregnskab, hvor det betydelige beløb er forsøgt skjult i en note i årsregnskabet med teksten:

    - Medarbejderudgifter i forbindelse med overdragelse, voldgiftssag om varmepumpen, etablering af afrimningsanlæg til varmepumpen samt rådgiverudgifter.

    Bestyrelsens formand, Henrik Haugaard Pedersen, bekræftede at have givet det gyldne håndtryk under selskabets generalforsamling torsdag i sidste uge.

    Det var i december sidste år, at fusionen mellem de to varmeselskaber blev vedtaget, og Konkurrence-og Forbrugerstyrelsen har netop godkendt sammenlægningen.

    I forbindelse med fusionen skrev Farum Fjernvarme og Vestforbrænding, at priserne for fjernvarmekunderne i Farum vil falde til cirka halvdelen af de nuværende priser, og dermed kommer de på niveau med priserne hos Vestforbrænding.

    Sjællandske Nyheder forsøger at indhente kommentarer fra Farum Fjernvarmes bestyrelse, samt fra den afskedigede Nighat Kamal.

    *****

    SN.dk:
    Professor kalder gyldent håndtryk ''helt usædvanligt”: - Det ligner jo otte års løn

    Det møder stadig større kritik, at den nu forhenværende direktør for Farum Fjernvarme, Nighat Kamal, har fået et gyldent håndtryk på 12 mio. kroner. Professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, kalder det ifølge SN.dk et ”helt uhørt stort beløb”.

    - Det svarer til så mange årslønninger, at jeg aldrig har hørt om det før, siger han til mediet.

    Årsregnskabet fra Farum Fjernvarme opgør de samlede personalomkostninger i 2023 til 3,8 mio. kroner. Ifølge CVR-registret er der opgivet tre ansatte, og Per Nikolaj Bukh formoder derfor, at direktørens løn har lydt i omegnen af 1,7 millioner kroner om året.

    Der bruges udtrykket gyldent håndtryk, men professoren mener, at der i højere grad skulle have været tale om en såkaldt stay-on-bonus. Altså en bonus som skulle fastholde direktøren i sit job.

    - Det er et instrument, man normalt bruger, hvis man gerne vil have nogen til at blive færdige med et projekt. De siger selv: ''Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at vi kom i denne her situation”, men det gjorde de så, siger han og fortsætter ifølge SN.dk:

    - De har nok siddet og sagt: "Er det fire, otte eller 12 millioner? Det er lige meget, for vi lader bare være med at fyre hende.'' Og så sker denne her situation. Det ligner jo, at det er otte års løn. Det er så usædvanligt, at jeg aldrig nogensinde har hørt om det. Heller ikke i en privat virksomhed.

    *****

    SN.dk:
    Næstformand om gyldent håndtryk på 12 millioner: - Den er svær at forsvare

    Næstformand hos Farum Fjernvarme erkender, at aftalen om et gyldent håndtryk på 12 mio. kroner til den nu forhenværende formand er svær at forsvare. Det skriver SN.dk, der har talt med næstformand Hasan Yilmaz.

    - Med den viden, vi har i dag, ville vi aldrig have indgået den kontrakt, siger næstformand for Farum Fjernvarme, der forklarer, at han sammen med de øvrige medlemmer af bestyrelsen var pressede, da de i januar 2020 sagde ja til aftalen.

    - Det her er voldsomt, den her sag er så svær at forsvare, og jeg kan godt forstå frustrationen over det store beløb. Jeg ville ønske, jeg havde den viden, jeg har i dag med fusionen, for så havde vi aldrig indgået den kontrakt. Så skulle vi have lavet en linje om, at hvis man fusionerede, skulle der ikke være det håndtryk.

    Nighat Kamal forlader jobbet efter næsten 15 år og havde dermed siddet mange år som direktør, da kontrakten med det massive gyldne håndtryk blev indgået i januar 2020. Dengang var Farum Fjernvarme i gang med projektet om at bygge den store varmepumpe i erhvervsområdet Farremosen i Allerød til 120 millioner kroner.

    Hvad tænkte du, da du i januar 2020 sad som næstformand i bestyrelsen og skulle sige ja til et gyldent håndtryk på 12 millioner kroner?

    - Jeg rynkede panden enormt, men jeg kunne ikke gøre andet end at sige okay, fordi det var en del af projektet på hele varmepumpen. Der kom så en fusion fire år efter. Det havde ingen af os set komme, siger han og fortsætter:

    - Men jeg forsvarer det ikke. Det kan jeg ikke. Jeg sagde på årsmødet (i torsdags, red.), at vi lavede en fejl og skulle have tænkt os om, men det kan man sagtens sige fire år efter.

    *****

    Klimamonitor:
    Tommy Ahlers afløser Connie Hedegaard som Concito-formand

    Efter otte år som forkvinde for tænketanken Concito stopper Connie Hedegaard. Klimamonitor skriver, at det i stedet bliver den tidligere minister og forretningsmand Tommy Ahlers, der overtager titlen og posten.

    Den tidligere Venstre-minister og klimaordfører har allerede siddet i Concitos bestyrelse i to år og der er tale om et planlagt formandsskifte.

    - Jeg glæder mig enormt til at understøtte CONCITOs vigtige arbejde. Behovet for uafhængig viden om den grønne omstilling har aldrig været større, og her løfter CONCITO en stor opgave til gavn for beslutningstagere, myndigheder og alle med interesse for fremtidens klimaneutrale og klimarobuste samfund – både i Danmark, EU og globalt, siger Tommy Ahlers i en pressemeddelelse.

    Connie Hedegaard, der tidligere har været EU-klimakommissær og klimaminister for de Konservative, er dog ikke helt fortid i Concito. Hun fortsætter nemlig med at være tilknyttet tænketanken som ekstern rådgiver med særligt fokus på EU’s grønne omstilling og international klimapolitik.

    - Klimakrisen er voldsom, men vi kan undgå de værste scenarier, hvis vi handler på den viden, vi har om løsningerne. Derfor er der så stort behov for den løsningsorienterede viden, CONCITO producerer, siger hun i pressemeddelelsen.

    Derudover indtræder Eva Jensen, afdelingschef for klima, energi og transport i Det Europæiske Miljøagentur, som menigt medlem af Concitos bestyrelse.

    *****

    Jyllands-Posten:
    Professor kritiserer nyt dansk olie-eldorado i Hejre-feltet

    Det er et skridt i den helt forkerte retning, når Energistyrelsen nu godkender olieselskabet Ineos’ planer om at hive ny olie og gas op af Hejre-feltet i Nordsøen. Det er meldingen fra professor i energiplanlægning, Brian vad Mathiesen, fremgår det af Jyllands-Posten.

    - Det er et problem, at man ikke er i stand til at stoppe sådan et projekt. Europa har i virkeligheden ikke brug for at udvikle nye felter for olie og gas, men Ineos ser en forretning i det, og derfor går de videre med projektet, siger Brian Vad Mathiesen.

    Det er 26 år siden, at de danske myndigheder gav en licens til at udvinde olie og gas fra Hejre-feltet, der ligger ca. 300 kilometer fra den danske vestkyst. Ineos har siden overtaget licensen fra Dong Energy, og det er den licens, som ligger til grund for godkendelsen, som er blevet tildelt uden politisk indblanding.

    Brian Vad Mathiesen har forståelse for, at man fra politisk side har svært ved at blande sig i en sag, hvor Ineos har købt og betalt licensen. Men han ærgrer sig over briternes beslutning.

    - Det er super frustrerende, at man nu skal bruge arbejdskraft og penge på noget, som trækker os i den helt forkerte retning. De ressourcer ville vi i stedet kunne bruge på en meget bedre måde, hvis man i stedet arbejdede for at reducere vores forbrug af fossile brændsler, siger Brian Vad Mathiesen.

    Han medgiver overfor Jyllands-Posten, at olie og gas fra Hejre-feltet i en periode kan være med til at erstatte import af olie og flydende naturgas fra bl.a. Mellemøsten.

    - Det vil give en vis form for selvforsyning, men det flytter ikke ret meget. Ingen af de danske felter ændrer på, at Europa står i en vanskelig situation i forhold til forsyningssikkerheden. I stedet skulle man bruge midlerne på at få udrullet varmepumper, fjernvarme, elbiler og vedvarende energi, siger Brian Vad Mathiesen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...