Gå til hovedindhold

Tre projekter har fået grønt lys til at undersøge lagring af CO2 på dansk jord

LÆS I DAG: Dansk Fjernvarme: Kan reducere prisen på transport og lagring af CO2. Klimaminister bøvler med ryggen og er ude af spillet. Stor jordfond kan blive svaret på spørgsmålet om klimaafgift. Landsby får grønnere varme: 12 meter høj tank og 10 km ledninger sparer dig 3.140 kr. om året.

21. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Tre projekter har fået grønt lys til at undersøge lagring af CO2 på dansk jord

    Nu er der sat navn på de selskaber, der har vundet de første tilladelser til at undersøge storskala lagring af CO2 i den danske landjord. Tre ud af i alt 10 selskaber har vundet tilladelserne – det skriver bl.a. EnergiWatch på baggrund af en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

    Selskaberne tæller et samarbejde mellem Wintershall Dea og INEOS, et samarbejde mellem den norske energigigant Equinor og danske Ørsted og slutteligt et projekt af virksomheden CarbonCuts.

    I alt blev der udbudt fem lokaliteter ved Gassum, Havnsø, Rødby, Stenlille og Thorning. Kun de tre første områder er blevet tildelt en tilladelse.

    Der er i første omgang tale om efterforskningstilladelser. Hvis der siden ”på baggrund af en grundig efterforskning” kan præsenteres lagringsprojekter, der har sikkerheden i orden, kan der efter ansøgning og en konkret miljøvurdering gives lagringstilladelse, oplyser ministeriet.

    - Det er konkret og vigtig klimahandling, vi nu sætter gang i. Vi skal fange CO2’en fra affaldsanlæg, kraftvarmeværker og den industri, som er sværest at omstille, og proppe det ned i undergrunden for at nå vores klimamål, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i en meddelelse.

    *****

    CleantechWatch:
    Dansk Fjernvarme: Kan reducere prisen på transport og lagring af CO2

    Dansk Fjernvarme, hvis medlemmer i de danske affaldsenergiselskaber ejer hovedparten af CO2-punktkilderne i Danmark, er glade for tildelingen af licenser til undersøgelse af CO2-lagring på land. Det skriver CleantechWatch.

    - Tildelingen af efterforskningslicenser til onshore CO2-lagring er en vigtig brik i det samlede CCUS-puslespil, som aktører på tværs af værdikæden, herunder mange af Dansk Fjernvarmes medlemmer, der ejer størstedelen af de store punktkilder i Danmark, har ventet spændt på at få afklaring på, udtaler Jannick Hauschildt Buhl, der er områdechef for CCUS i Dansk Fjernvarme, i en pressemeddelelse.

    Han spår, at muligheden for lagring af CO2 under den danske landjord, både vil kunne reducere prisen på lagring, men også gøre det muligt at reducere transportomkostningerne ved etablering af CO2-rørledninger.

    Der blev dog ikke tildelt licenser til to af de udbudte områder, Thorning og Stenlille. Det er nu planen, at Thorning-området bliver sendt i nyt udbud efter sommerferien, mens det endnu ikke er afklaret, hvad der skal ske med Stenlille-området.

    Sidstnævnte ærgrer Jannick Hauschildt Buhl.

    - Det er ærgerligt, at der indtil videre ikke kunne findes en løsning på CO2-lagring i Stenlille, da det var et af de områder, der ellers så ud til at kunne blive klar tidligt og dermed kunne være med til at demonstrere, at fuldskala CO2-lagring under landjorden er både effektivt og sikkert, udtaler han i meddelelsen.

    *****

    EnergiWatch:
    Klimaminister bøvler med ryggen og er ude af spillet

    Klimaminister Lars Aagaard er sygemeldt på indtil videre ubestemt tid på grund af rygproblemer. Det sker samtidig med forhandlingerne om klimamål, og det fremgår af et opslag på LinkedIn – det beretter bl.a. EnergiWatch.

    ”Det er pokkers ærgerligt, for der er så meget at tage fat på. Ikke mindst fordi vi knokler på i den grønne trepart og med mange andre grønne sager,” skriver han og fortsætter:

    »Men en smerte, som rammer som en forhammer i rygsøjlen - det kan mærkes!«, skriver han i opslaget.

    Lars Aagaard har endnu ikke fået en diagnose og ved derfor heller ikke, hvor længe han skal være indlagt.

    ”Jeg håber at være på højkant og i fuld gang snarest, og når lægerne anbefaler det,” skriver han.

    *****

    CleantechWatch:
    Stor jordfond kan blive svaret på spørgsmålet om klimaafgift

    Regeringen ventes at foreslå en jordfond, der skal opkøbe og omlægge dele af landbruget. Det kan være ”svaret” på, hvordan man kan komme omkring det store spørgsmål om en klimaafgift på landbruget, fremgår det af CleantechWatch.

    Jordfonden er angiveligt en del af forhandlingerne i den såkaldte ’grønne trepart’, der er gået ind i sin afsluttende fase. Parterne ventes at fremlægge deres udspil om kort tid.

    Berlingske erfarer, at regeringen er parat til at lave en jordfond på op mod 50 milliarder kroner. Tallet kan ende med at blive højere.

    Pengene skal bruges til at opkøbe og omlægge eksisterende landbrug for at rejse blandt andet skov.

    Det står endnu ikke klart, hvordan fonden skal finansieres. Eller om det vil få en betydning for hvor høj eller lav en CO2-afgift på landbruget ender med at blive.

    *****

    Faa.dk:
    Landsby får grønnere varme: 12 meter høj tank og 10 km ledninger sparer dig 3.140 kr. om året

    Landsbyen Korinth på Fyn står overfor at kunne blive hjemsted for en 12 meter høj akkumuleringstank, der kan spare varmeforbrugerne hver for over 3.000 kroner på varmeregningen om året. Samtidig vil konverteringsprojektet betyde etablering af 10 kilometer ledninger, skriver Faa.dk.

    Selve anlægget til varmeproduktion vil skulle består af en 2,2 MW luft-til-vand varmepumpe og en 3,6 MW gaskedel som spids- og reservelast. Varmepumpeanlægget vil optage energi fra luften via en udendørs luftkøler og aflevere denne til fjernvarmenettet.

    Projektet har potentiale til at tilkoble en betydelig del af bygningerne i Korinth-området til fjernvarmenettet. Det anslås, at der er 487 eksisterende naturgas- og fyringsolieforbrugere i området. FFV Varme A/S har oplyst, at projektet ønskes gennemført hurtigst muligt, og etablering af forsyningsområdet forventes at starte, når FFV Varme A/S har modtaget skriftligt tilsagn fra brugerne om tilslutning til fjernvarmen, svarende til 348 forbrugere.

    Det samlede anlæg forventes at kræve en investering på 78,9 millioner kroner, hvoraf 6,96 millioner kroner kommer fra statslig støtte. En familie i et gennemsnitligt hus vil kunne spare 3.140 kroner om året på varmeregningen.

    Andre klikkede på...