Gå til hovedindhold

Unge vender energiuddannelser ryggen

LÆS I DAG: Sønderborg Varme hæver prisen med én dags varsel. Nøjsomhed er nøgleordet: Derfor har strømforbruget ikke fulgt med elektrificeringen. Faldende priser sender naturgasforbruget i vejret: Langt fra i mål endnu. Omkostninger og lave elpriser bremser nye solcelleanlæg herhjemme.

07. aug. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Energy Supply:
    Unge vender energiuddannelser ryggen

    Ansøgertallet til uddannelser inden for energiområdet er faldet drastisk på landets universiteter og erhvervsakademier. Flere steder er uddannelser for første gang ikke blevet oprettet, skriver Energy Supply.

    Det gælder bl.a. for energiteknologuddannelsen, der siden 2022 har været udbudt i Esbjerg på Erhvervsakademi Syd. Kun seks søgte ind på uddannelsen, og af dem havde fire en anden førsteprioritet.

    - Esbjerg er en energiby med mange energiarbejdspladser, og vi får endnu flere i fremtiden. Der er kæmpe vind- og solprojekter, og der vil stadig være olie i mange år. Behovet er enormt. Problemet er, at vi skal overbevise de unge mennesker om, at det er fedt, siger Henrik Larsen, der er rektor på erhvervsakademiet.

    Det er ikke kun i Esbjerg, at begejstringen for energiuddannelserne falder. Tendensen er landsdækkende. Det viser en opgørelse, som Energy Supply har udarbejdet, baseret på optagelsestal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT).

    I 2020 søgte over 1300 ind på ingeniør- eller teknologiuddannelser inden for energi. I 2024 var det tal reduceret med over en tredjedel til knap 850 ansøgere. Kun lidt over 300 ansøgere havde en energiuddannelse som førsteprioritet.

    Men værst står det til for energiteknologerne.

    På fem år er antallet af ansøgere halveret, hvilket har medført, at uddannelsen for første gang ikke er blevet oprettet. Både i Odense, Aalborg og Esbjerg har der været for få ansøgere.

    *****

    Sønderborg Ugeavis:
    Sønderborg Varme hæver prisen med én dags varsel

    Det, forbrugerne i Sønderborg Kommune i øjeblikket sparer på elregningen, kommer de fleste fremover til at bruge på varme, hvis de ellers er fjernvarmekunder hos Sønderborg Varme. For selskabet har besluttet at hæve prisen med 8,5 procent.

    Det betyder, at prisen for opvarmning af et standardhus på 130 kvadratmeter stiger med 99 kr. pr. måned. Det svarer til en stigning fra 14.037 kr. til 15.226 kr. inklusiv moms for et helt år.

    - Vi kunne have ventet til midt i december, hvor vi normalt justerer varmeprisen. Men da vi allerede nu kan se, at en prisstigning bliver nødvendigt, kan vi lige så godt indføre den nu. For jo hurtigere, vi reagerer, jo lavere bliver stigningen, forklarer direktør i Sønderborg Varme, Erik Wolff.

    Det er de lave elpriser, der årsagen til, at Sønderborg Varme må hæve varmeprisen.

    - Vi har nydt godt af ekstraordinært gode indtægter fra el-salg fra vores kraftvarmeanlæg. Nu er elpriserne imidlertid faldet væsentligt, uden at omkostningerne til blandt andet brændsler, CO2-kvoter og materialer er faldet tilsvarende. Derfor er det nødvendigt at justere varmeprisen, forklarer Erik Wolff.

    *****

    Klimamonitor:
    Nøjsomhed er nøgleordet: Derfor har strømforbruget ikke fulgt med elektrificeringen

    Danmarks samlede elforbrug i 2023 var lavere end i 2006. Det skyldes formentlig primært efterdønningerne fra energikrisen fra 2022 og 2023, men det skal sammenholdes med, at der samtidig har været fuld fart på elektrificeringen af samfundet med alt fra ladestandere til kollektive varmepumper, fremgår det Klimamonitor.

    En ny markedsrapport fra Forsyningstilsynet  viser kort fortalt, at på trods af de rekordmange elbiler, varmepumper og elektriske ovne steg vores samlede elforbrug i 2023 kun med 1,7 procent i forhold til året før, hvor forbruget endog faldt i forhold til rekordåret 2021.

    Faktisk var det samlede el-forbrug i 2023 lavere end i perioden 2006-2008 – hvor elbiler var et meget eksotisk syn på de danske veje.

    Svaret skal ifølge eksperter findes i, at danskerne på baggrund af energikrisen er blevet langt mere opmærksomme på, hvornår de bruger strøm i deres boliger, og hvor meget strøm de bruger.

    - Folk er blevet meget mere opmærksomme på deres strømforbrug. De tog det til sig under energikrisen. De tænder ovnen lidt kortere tid, husker at slukke for deres elapparater og så videre. Det batter, fordi der stadig er ret få elbiler i det store billede, forklarer Björn Andresen, der er professor og sektionsleder på AU’s Institut for Elektro- og Computerteknologi.

    *****

    GridTech:
    Faldende priser sender naturgasforbruget i vejret: Langt fra i mål endnu

    Efter den storstilede sparekampagne i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, stiger forbruget af naturgas i danske husholdninger og virksomheder, mens konverteringerne stagnerer. Erhvervsorganisation efterlyser ifølge GridTech politisk handling.

    - I takt med at prisen på naturgas dykker, så falder incitamentet til at spare på og omstille forbruget. Det viser, at Danmark og Europas kamp for at blive uafhængig af den fossile naturgas på ingen måde er vundet. Vi har lang vej endnu, siger Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark.

    Han nævner, at prisen på naturgas er faldet med 33 procent i første halvår af 2024 sammenlignet med samme periode året før. Dermed kan stigningen i forbruget af naturgas til dels tilskrives, at de faldende priser.

    Det er dog ikke industrien, der decideret driver udviklingen. Ikke desto mindre bliver der i disse måneder taget anløb til en yderligere forøgelse af gasforbruget i industrien med tanke på gasrøret til Nordic Sugar og en række andre aftagere på Lolland og Falster, der snart sættes i drift.

    - Gasrøret til Lolland vil, når det går i drift senere på året, øge gasforbruget. Omvendt giver det også mulighed for at biogasproducenter på Lolland nu kan levere biogas til gasnettet og på den måde mindske forbruget af den fossile naturgas, forklarer Kristian Rune Poulsen, der understreger, at selvom vi har masser biogas i Danmark, er det en begrænset resurse i Europa, hvorfor vi ikke skal hvile på laurbærrene i forhold til at komme væk fra naturgassen.

    - Den grønne gas, vi ikke bruger i Danmark, kan lave omstilling hos vores naboer. Så bruger vi biogas til eksempelvis opvarmning, som er let og billig at elektrificere, så gør vi omstillingen dyrere og mere besværligt andre steder i systemet.

    *****

    GridTech:
    Omkostninger og lave elpriser bremser nye solcelleanlæg herhjemme

    Efter en rekordudbygning i 2022 er antallet af nye store solcelleanlæg i Danmark faldet drastisk, fremgår det af GridTech. Forklaringen er, at producentbetalingen skaber udfordringer, mens Energinet har svært ved at følge med udbygningen af nettet.

    Hvor der i 2022 blev installeret godt 700 MW via store anlæg på over 1 MW stykket, var tallet i 2023 128 MW. Meget tyder på, at det også nogenlunde bliver niveauet for 2024. Dansk Solcelleforenings opgørelse for 2. kvartal viser nemlig, at store anlæg, kaldet Utility Scale, i år er udbygget med 80 MW.

    Stagnationen skyldes først og fremmest, at udvikleres omkostninger ved at etablere sådanne projekter er steget betydeligt, lyder det fra Mathias Aarup Berg, der er chef for regulatoriske anliggender ved energiselskabet European Energy.

    - Vi arbejder med fuld kraft på at få udviklet og rejst nye solcelleparker, som skal understøtte den grønne omstilling af Danmark. Men desværre ser vi stadig en alt for begrænset udbygning lige nu som en tydelig konsekvens af producentbetalingerne, siger han.

    Mathias Aarup Berg forventer, at branchen »får ret i sine forudsigelser fra 2022 om, at 2023 og 2024 vil blive deciderede Anni horribiles for solcelleudbygningen i Danmark.«

    Og han bider mærke i, at regeringen tidligere i år lancerede en solcellestrategi, som skal understøtte en markedsdrevet og effektiv udbygning med solceller, herunder at fjerne unødige barrierer for udbygningen.

    - Her viser producentbetalingen, hvor betydelige konsekvenser sådanne barrierer kan have for den grønne omstilling, siger han.

    *****

    Andre klikkede på...