Gå til hovedindhold

Energilagring i beton sparer boligforening to millioner kroner

LÆS I DAG:
Varmepumpe-boss: Prisloft på fjernvarme bliver en fordel for os alle
Klager nyttede ikke noget - grønt lys til etablering af fjernvarme.
Farvel til gasfyrene på svellefabrikken.
Renteudsigter giver spirende optimisme i grøn industri.
Elon Musk sagsøger Ørsted og andre for boykot af X.

08. aug. 2024
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Klimamonitor:
    Energilagring i beton sparer boligforening to millioner kroner

    I et nyt Esbjerg-baseret forsøg har DIN Forsyning, Kamstrup, Nordiq Group og Aalborg Universitet formået at bruge murene i en boligblok som varmelager. Det skal kunne give en besparelse på cirka ti procent på varmeforbruget og op mod to millioner kroner på lejernes bundlinje.

    Klimamonitor skriver, at projektet sluttede i 2023. I løbet af det halvandet år, som projektet varede, undersøgte partnerne, hvordan og hvor længe betonvægge og mursten kan holde på varmen. Et eksperiment, de foretog om natten.

    De lukkede en times tid, skruede op igen, og undersøgte så, hvordan systemet responderede.

    - Man er nødt til at gøre det stille og roligt – man kan ikke lukke brat ned – og et interessant resultat var, at vi stort set ikke kunne måle nogle temperaturnedgange i lejlighederne, siger Matthias Mandø, der er lektor ved AAU Energi.

    Hos Dansk Fjernvarme ser man energilagring som en vigtig brik i den grønne omstilling.

    - Fjernvarmen leverer varme til cirka 2/3 af alle danske hjem, så det giver god mening at tænke fjernvarmen sammen med varmelagring i bygningerne, siger chefkonsulent Jens Christian Nielsen.

    *****

    EnergiWatch:
    Varmepumpe-boss: Prisloft på fjernvarme bliver en fordel for os alle

    Hos Varmepumpeindustrien bifalder man, at et flertal i Folketinget i juli vedtog at indføre et prisloft på fjernvarme. Ifølge EnergiWatch mener Jens Henrik Mæng – medlem af bestyrelsen i Varmepumpeindustrien – at det igen kan sætte skub i salget af varmepumper.

    - Hvis der er fjernvarmeselskaber, der ikke formår at innovere eller få fjernvarmeprisen ned på et tåleligt niveau, så vil der komme flere kunder over til os, siger han til EnergiWatch.

    Det er den lange implementeringsperiode, samt usikkerheden om prisen og generelt muligheden for at få fjernvarme rundt om i landet, der ifølge Jens Henrik Mæng har fået mange forbrugere og potentielle kunder til at holde igen med at bestille en varmepumpe.

    Løftet om et årligt pristjek vil dog være en fordel for både fjernvarme- og varmepumpeindustrien, mener Jens Henrik Mæng. Argumentet er, at gennemsigtighed i priserne vil få flere ”tvivlere”, der ikke ved, om de skal skifte deres gasfyr ud med fjernvarme, varmepumpe eller noget tredje, til at tage stilling.

    - I det lange løb tror jeg faktisk, at det både er en fordel for fjernvarmen og varmepumper. At vi kan give alle tvivlerne gennemsigtighed for at bringe udviklingen fremad. Min forhåbning er, at vi så kan se en genacceleration af den grønne omstilling, så vi kan komme i gang med at få olien og gassen ud af Danmark, siger Jens Henrik Mæng.

    *****

    Uge-Nyt Fredensborg:
    Klager nyttede ikke noget - grønt lys til etablering af fjernvarme

    Planklagenævnet er nu færdige med at behandle klager angående etableringen af et fjernvarmeanlæg ved Højvangen i Fredensborg. Og afgørelsen er dårligt nyt for de utilfredse borgere i området, der ifølge Uge-Nyt Fredensborg ikke har fået medhold i deres klager.

    Der blev både klaget over screeningsafgørelsen og manglen på en miljøvurdering. Lokalplanen og kommuneplantillægget blev der også klaget over. Disse klager skulle Planklagenævnet tage stilling til, før man kunne gå videre med fjernvarmeprojektet.

    Nu er Planklagenævnet kommet med en afgørelse, og kommunen har fået medhold i alle klagepunkterne. Det betyder, at Norfors kan gå videre med planlægningen af etableringen af fjernvarmeproduktion på Højvangen.

    *****

    Energy Supply:
    Farvel til gasfyrene på svellefabrikken

    BaneDanmark er i gang med at sende gas og olie ud af deres bygninger. Et projekt som styrelsen har arbejdet målrettet på siden 2017. Energy Supply skriver, at styrelsen senest er kommet af med en række gasfyr på deres svellefabrik.

    - For det første handler det om bæredygtighed. Hver gang vi vinker farvel til et olie- eller gasfyr, tager vi et lille men vigtigt skridt i retning af et mere bæredygtigt Banedanmark, udtaler chefkonsulent Henrik Hastrup Madsen fra Banedanmarks Miljø & Klimasektion i en pressemeddelelse.

    Han nævner, at det samtidig også giver god mening økonomisk, fordi styrelsen sparer penge over en årrække, når man udfaser olie- og gasfyrene.

    De tre gasfyr på Svellefabrikken i Fredericia er den seneste, men langt fra den sidste i rækken af varmekilder, som skifter farve fra sort til grøn.

    - Vi er ikke færdige, men jeg forventer, at vi i de kommende år kan erstatte de sidste olie- og gasfyr med enten varmepumper eller fjernvarme. Inden udgangen af 2024 satser vi indtil videre på at have udfaset et forbrug af fossile brændstoffer, som svarer til, hvad over 70 parcelhuse ville brænde af, siger Henrik Hastrup Madsen.

    *****

    EnergiWatch:
    Renteudsigter giver spirende optimisme i grøn industri

    Et skyhøjt renteniveau har gjort det markant dyrere at udvikle og etablere vedvarende energi. Men med udsigt til, at der er et rentefald på vej, lysner det for de grønne danske giganter, lyder det fra flere aktører. Det beretter EnergiWatch.

    - Der er ingen tvivl om, at hvis renten ikke var begyndt at vende rundt igen, så var der en række projekter, som ville være udfordrede. Også for vores vedkommende, hvor vi måske ville afvente igangsætningen af visse projekter, siger Jens Rasmussen, adm. direktør i Eurowind Energy.

    Indtil videre er det blot blevet til et beskedent rentefald, men forventningen er, at renten vil falde yderligere i den kommende tid, hvilket er gode nyheder for selskaber, der bygger de store vindmølle- og solcelleparker, som den grønne omstilling skal stå på skuldrene af.

    Investeringslysten led, da den korte rente pludselig steg med omkring 5 procentpoint på blot et enkelt år fra sensommeren 2022. Jens Rasmussen lægger derfor også vægt på, at udsigten til en lavere kort rente frigiver kapital til nye projekter.

    - Når du har en højere rentebetaling, så er der selvfølgelig færre penge at investere. Og så er det klart, at når renten stiger, så kommer man også til at kigge sine projekter igennem for at se, om der er nogen, som simpelthen ikke er rentable ved et højere renteniveau, siger han til EnergiWatch.

    *****

    EnergiWatch:
    Elon Musk sagsøger Ørsted og andre for boykot af X

    Det Elon Musk-ejede sociale medie X sagsøger blandt andet det danske energiselskab Ørsted på baggrund af anklager om at have aftalt et ulovligt boykot af X. Ifølge EnergiWatch fremgår det af et opslag på X fra Linda Yaccarino, administrerende direktør for det sociale medie.

    Nyhedsbureauet Reuters skriver, at søgsmålet er blevet indgivet ved en føderal domstol i delstaten Texas. I det står der, at en række annoncører i fællesskab tilbageholdt ”milliarder af dollar i annonceindtægter” fra X, som tidligere hed Twitter.

    - Det er ikke en beslutning, som det var let at komme frem til, men det er en direkte konsekvens af deres handlinger. Disse organisationer og deres ledelses ulovlige adfærd har kostet X milliarder af dollar, skriver X-direktøren om søgsmålet.

    Ørsted meddeler til Ritzau, at selskabet ikke umiddelbart har nogen udtalelser til søgsmålet.

    *****

    Andre klikkede på...