Fjernvarmen fravalgt i nyt område i Næstved
LÆS I DAG: Fjernvarmen kommer ikke til Øster Bording. Elselskab ramt af svindelbølge - har fået henvendelser i tusindvis. Politikere om termonet-kritik: ”Det er ikke et politisk ansvar at favorisere en bestemt teknologi.” Tænketank: Vindmøller trækker klimamål i hus. Afskaffet håndværkerfradrag skal genoplives og målrettes energiforbedringer. Varmeregning løber løbsk i idrætscenter: - Vi har ikke nogen lavthængende løsninger.
Sjællandske:
Fjernvarmen fravalgt i nyt område i Næstved
Fjernvarmen er igen gået på grund i Næstved Kommune, hvor endnu et nyt fjernvarmeområde har takket nej til fjernvarme. Det får konsekvenser for udbygningen af nyt anlæg til produktion af mere varme, skriver Sjællandske.
- Jeg vil tro, at vi får til opgave at forsyne omkring 20 huse med fjernvarme i et område, der tæller cirka 600 husstande. Det er jeg ærgerlig over - især på den grønne omstillings vegne, siger direktør i Næstved Fjernvarme, Jens Andersen, efter den seneste deadline.
Konkret viser resultatet af det seneste udbud, at Flagspættevej og Skovduevej opnåede den fornødne tilslutning på 60 procent, mens resten af området var langt fra at nå i mål. Det drejer sig bl.a. om Fasanvej, den øvre del af Skyttemarksvej, Vagtelvej, Kjærvej, Markstien, Sagasvej samt Gartnervej, Kalbyrisvej og Militærsvinget.
- Jeg mener stadig, at fjernvarmen er den rigtige løsning på den lange bane, men som det ser ud lige nu kan det ikke svare sig for folk. Jeg kan godt forstå dem, siger formand for Næstved Fjernvarme, Kristoffer Petersen.
*****
Midtjyllands Avis:
Fjernvarmen kommer ikke til Øster Bording
Der er ikke tilstrækkelig opbakning til at blive koblet på fjernvarmenettet i Øster Bording, og derfor kommer Silkeborg Forsyning ikke til at grave varmerør ned i området. Det skriver Midtjyllands Avis, der fortæller, at mindst 76 procent af boligerne skulle have sagt ja tak til fjernvarmen for at de store investeringer i nedgravning af fjernvarmerør og andre udgifter ville være dækket ind. Men tilslutningsprocenten blev kun på 56.
- Det er ærgerligt, men vi må respektere resultatet. Jeg vil dog gerne sige tusind tak for det store arbejde, som fjernvarme-gruppen i Øster Bording har lagt i at få fjernvarmen derud, siger energichef i Silkeborg Forsyning, Louise Langbak Hansen
Silkeborg Forsyning oplyser, at det oprindeligt slet ikke var meningen, at der skulle udlægges fjernvarme til Øster Bording. Landsbyen var ikke med på listen, da forsyningsselskabet i slutningen af 2022 pegede på, hvor selskabet kunne ekspandere i kommunen.
Men da der viste sig en vis lokal interesse for at komme på fjernvarmen, blandt andet med en underskriftsindsamling, valgte forsyningsselskabet at tilbyde borgerne muligheden.
*****
Energy Supply:
Elselskab ramt af svindelbølge - har fået henvendelser i tusindvis
Kunder hos Andel Energi bliver i svindelmail bedt om at indtaste betalingsoplysninger for at undgå opsigelse. Alene i den seneste uge har firmaet fået over 3000 henvendelser fra kunder, der alle handler om den samme mail, som ser ud til at komme fra Andel Energi.
De 3000 henvendelser svarer ifølge Energy Supply til omkring 40 procent af samtlige henvendelser fra privatkunder, hvilket er en ekstremt høj andel.
- I mange tilfælde har det været kunder, der blot har villet gøre os opmærksom på, at de har fået den her mail. Men i nogle tilfælde er der desværre nogle, der er faldet i, siger presseansvarlig hos Andel Energi, Rasmus Avnskjold.
Når man klikker på linket i mailen, kommer man ind på en hjemmeside, som til forveksling ligner den rigtige hjemmeside, oplyser Rasmus Avnskjold.
- Der er ikke så meget, vi kan gøre i de tilfælde, hvor kunden har tastet oplysninger ind. Vi ved ikke, hvor de ender, eller hvem der står bag. Vi kan kun vejlede kunden, og i nogle tilfælde sørger vi for, at det bliver politianmeldt, siger han.
*****
Klimamonitor:
Politikere om termonet-kritik: ”Det er ikke et politisk ansvar at favorisere en bestemt teknologi.”
Regeringens lovforslag om termonet har været flankeret af kritik for at negligere landsbyernes grønne ambitioner. Klima-, energi- og forsyningsordfører hos Venstre, Linea Søgaard-Lidell, mener, at der fortsat er rig mulighed for at etablere energiløsningen, skriver Klimamonitor.
Søgaard-Lidell mener således, at aftalen spænder ben for fjernvarmeselskaberne eller de små landsbyers drømme om den kollektive energiløsning – hvilket man fra politisk side heller ikke ønsker at gøre.
- Vi gør det tværtimod nemmere for fjernvarmeselskaberne at engagere sig i løsningen, hvor de kan bringe deres know how i spil og drive termonet som en tilknyttet aktivitet. Det gør også, at den finansielle risiko, hvis nu termonet-projektet går økonomisk dårligt, ikke går udover de andre varmekunder i selskabet, siger hun til Klimamonitor.
Linea Søgaard-Lidell mener også, at der er andre løsninger for borgerne i de små landsbyer end termonet.
- Det er et fuldkommen fair ønske, at man gerne vil have en billig omkostning ved sit termonet-projekt, men det har vi valgt ikke at imødekomme, fordi vi kan se, at den gennemsnitlige anlægspris faktisk er dyrere end eksempelvis en varmepumpe, siger Linea Søgaard-Lidell.
*****
EnergiWatch:
Tænketank: Vindmøller trækker klimamål i hus
Vindenergi er det eneste af klimamålene for 2030, Danmark vil komme i hus med, mener Tænketanken Ember, der ifølge EnergiWatch vurderer, at Danmark opfylde vil opfylde målet om tredobling vindenergi i 2030.
- Mens resten af verden kun er på vej til at fordoble vindkapaciteten inden 2030, ser det ud til, at Danmark fører an og forventes at nå sit ambitiøse vindmål for 2030, siger hovedforfatter og analytiker, Dr. Katye Altieri.
Danmark har de næsthøjeste ambitioner for mest vindkapacitet målt i watt per indbygger i verden i 2030. Det kan godt betale sig, mener tænketanken Ember.
Når man forpligter sig og fastsætter konkrete mål, er der langt større chance for, at man rent faktisk når dem. Ember skriver i rapporten, at alle nationale mål bør opjusteres efter aftalen, så de sigter efter en tredobling af kapaciteten for vedvarende energi.
Danmark forpligtede sig sidste år på klimatopmødet til at tredoble kapaciteten af grøn energi.
*****
Energy Supply:
Afskaffet håndværkerfradrag skal genoplives og målrettes energiforbedringer
Venstre melder i forbindelse med deres sommergruppemøde, at de vil genoplive håndværkerfradraget, så boligejere kan få fradrag for håndværker- og serviceydelser. Denne gang kan det særligt målrettes mod energiforbedringer, fremgår det af bl.a. Energy Supply.
- I 2021 afskaffede den daværende regering håndværkerfradraget, som hjalp danske familier med blandt andet at energirenovere deres huse, siger partiformand Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.
- Vi var i Venstre imod at afskaffe det, og vi mener stadig, at det var en forkert beslutning.
Hvordan fradraget konkret skal skrues sammen, hvis det genindføres, har Troels Lund Poulsen endnu ikke lagt sig fast på. Men det kan blive målrettet energiforbedring og klimasikring.
Håndværkerfradraget blev endelig afskaffet 1. april 2022 med finanslovaftalen i december året forinden. Det har fortsat været muligt at trække serviceydelser som rengøring og børnepasning fra i skat.
*****
JydskeVestkysten:
Varmeregning løber løbsk i idrætscenter: - Vi har ikke nogen lavthængende løsninger
Selv om det er lykkedes Nord-Als Idrætscenter at holde varmeforbruget i ro, bliver fjernvarmeregningen stadigt højere. Nu beder direktøren Sønderborg Kommune om hjælp til at dække ekstraregningen, fremgår det af JydskeVestkysten.
Det handler bl.a. om en varmeregning fra 2023 på over 1,1 mio. kroner, der giver problemer.
- Vi har ingen lavthængende løsninger. Alternativet er en lukket svømmehal. Der er ingen mellemvej her, skriver centrets direktør, Jens Christian Hansen, i ansøgningen.
Centret har forsøgt på mange måder at spare og holde igen, men prisen for varmen fra SONFOR er steget markant. Sidste år skulle man betale næsten en halv million mere i forhold til i 2021, hvor varmeforbruget var præcis det samme.
- Nord-Als Idrætscenter bliver nødt til at sende disse meromkostninger videre til vores driftsaftale-partner - Sønderborg Kommune - så vi kan få dækket det økonomiske hul, som disse markant forøgede omkostninger giver. Vores økonomi bliver mere og mere udhulet heraf - og det er jo ikke fordi, at alt muligt andet er blevet billigere, hedder det videre i ansøgningen.
Skriv kommentar