Gå til hovedindhold

Fire ud af fem skifter gas ud med fjernvarme

LÆS I DAG: Ingen fjernvarme til Grejs og Hornstrup. Varmeværk kan slukke i flere måneder - og det er en succes. Advokater blåstempler omdiskuteret ansættelse af forsyningsdirektør. Borgmester efterlyser bedre og mere information til fjernvarmekunder i klemme. Ørsted trækker sig fra vestjysk PTX-projekt. Brintproblemerne har bredt sig om ringe i vandet: Flere projekter er lukket ned.

9. sep. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Fire ud af fem skifter gas ud med fjernvarme

    Når gaskunder opsiger deres aftale med Evida, skifter langt størstedelen nu til fjernvarme. Det fremgår af en den seneste opgørelse fra statens gasselskab, Evida. Det skriver EnergiWatch.

    Af opgørelsen fremgår det, hvordan størstedelen af de kunder, der i 2021 og 2022, opsagde deres aftale med Evida, oplyser at de skiftede til en ”anden varmekilde”, herunder især varmepumper - 54,6 og 54,9 pct. Dengang valgte et mindretal  - 44 og 43,7 pct. – at skifte til fjernvarme.

    Den udvikling er dog vendt, og i 2023 og 2024 er der igen flere, der vælger fjernvarme til.

    - De relativt høje gaspriser, vi så i en periode i 2022 og 2023, har formentlig påvirket nogle forbrugeres beslutning om at skifte varmekilde, udtaler Sune Holm, driftsdirektør i Evida.

    Tal fra varmepumpeindustrien bakker op om antagelsen om, at flere nu vælger fjernvarme. I andet kvartal af 2024 er salget af vandbårne varmepumper, der typisk bruges til opvarmning af helårsboliger, faldet med 74 pct. i forhold til samme kvartal året før.

    I 2021 og 2022 steg salget af varmepumper generelt med 14 og 20 pct., men i 2023 vendte udviklingen, og salget faldt for første gang siden 2016. Det viser en opgørelse fra Energistyrelsen, som Varmepumpeindustrien har delt med EnergiWatch.

    *****

    Vejle Amts Folkeblad:
    Ingen fjernvarme til Grejs og Hornstrup

    Trefor Varme har opgivet planerne om at rulle fjernvarme ud i tre lokalområder – Grejs, Hornstrup og Hornstrup Kirkeby. Der er nemlig alt for få husstande, der viste interesse for at få fjernvarme, skriver Vejle Amts Folkeblad.

    - Vi må desværre meddele, at det planlagte fjernvarmeprojekt i Grejs og Hornstrup ikke bliver gennemført. Tilslutningen fra de lokale beboere har ikke været tilstrækkelig stor til, at vi kan realisere projektet, lyder det fra Kristian Rasmussen, varmeforsyningschef i Trefor Varme.

    Før sommerferien fik 395 husstande i de tre landsbyer tilbud om at få installeret fjernvarme. Det krævede dog, at 60 procent af husstandene skulle sige ja tak. Det er svarende til omkring 240 husstande.

    Ifølge Kristan Rasmussen var der dog kun omkring 120 husstande, der sagde ja tak til pakken fra Trefor Varme.

    - Prisen og det faktum, at gas er blevet billigere end for to år siden er nok de mest afgørende grunde til, at det ikke lykkedes at få tilstrækkelig tilslutning. Der er som husejer ikke længere den brændende platform, som man oplevede for bare to år siden, hvor der var tale om at udfase samt historisk høje gaspriser, siger Kristian Rasmussen.

    *****

    TV2 Nord:
    Varmeværk kan slukke i flere måneder - og det er en succes

    En lidt atypisk konstellation har fundet sammen i Skagen, hvor et lakseopdræt og et varmeværk deler overskudsvarmen fra førstnævnte til gavn for kunderne hos varmeværket, der kan omsætte varmen til fjernvarme. Det fortæller TV2 Nord.

    Lakseopdrættet er Skagen Salmon, der åbnede i 2020, og nu er klar til at sælge den overskudsvarme virksomheden producerer videre til Skagen Varmeværk.

    - For os er det vigtigt at reducere vores energiforbrug så meget som muligt. Hvis ikke vi kan reducere det, må vi sørge for at genbruge den energi, som vi nu har mulighed for, fortæller Jens Petri Petersen, direktør i Skagen Salmon.

    Varmeværket og Skagen Salmon ligger kun et par hundrede meter fra hinanden i den nordlige del af Skagen, og nu er der gravet et rør ned, som gør, at overskudsvarmen kan sælges til varmeværket.

    Når Skagen Varmeværk nu kan købe overskudsvarmen, mens havet er for varmt, er der også fordele for dem. Faktisk forventer varmeværket, at den kan slukke sin egen produktion af varme fra maj til september.

    - Jeg kan jo ikke stå her og levere lavere varmepriser, men jeg tror på, at det i hvert fald er med til at holde hånden under vores varmepriser i Skagen, så vi kan holde dem på et lavt og attraktivt niveau, siger Thomas Rasmussen, der er direktør på Skagen Varmeværk.

    *****

    CleantechWatch:
    Advokater blåstempler omdiskuteret ansættelse af forsyningsdirektør

    NK Forsyning var juridisk i sin gode ret til ansætte sin tidligere bestyrelsesformand, Anders Gjesing, som selv havde siddet i ansættelsesudvalget, der skulle udpege en ny adm. direktør. Det er ifølge CleantechWatch konklusionen fra advokatkontoret Bech-Bruun.

    ”Undersøgelsen har ikke frembragt oplysninger, der indikerer eller giver mistanke om, at dette (ansættelsen af Anders Gjesing, red.) ikke var udtryk for en saglig vurdering,” skriver Bech-Bruun i sin undersøgelse.

    Anders Gjesing stod ellers anført som kontaktperson for potentielle ansøgere til stillingen som adm. direktør og havde dermed kendskab til flere ansøgere, fremgår det af undersøgelsen.

    Tre dage inden ansøgningsfristen, den 9. september, trådte han dog ud af ansættelsesudvalget for selv at søge stillingen.

    Bech-Bruun slår dog fast, at hverken selskabsretlige regler om inhabilitet eller andre retsregler forhindrede Anders Gjesing i at søge stillingen som adm. direktør.

    NK Forsyning var også i sin gode ret til at fortsætte ansættelsesprocessen, fremgår det af advokathusets undersøgelse.

    *****

    Nordvestnyt.dk:
    Borgmester efterlyser bedre og mere information til fjernvarmekunder i klemme

    Odsherreds borgmester, Karina Vincentz, er ikke tilfreds med kommunikationsniveauet i Odsherred Forsyning. Forbrugerne har svævet i uvished om fjernvarmetilslutning i alt for mange måneder, fremgår det af bl.a. Nordvestnyt.dk.

    - Hvis det var kommunen, der i fem måneder undlod at svare de borgere, der kontaktede os, så ville vi få kritik. Det samme må gælde forsyningsselskabet, og jeg mener, at det er uacceptabelt, at de kunder ikke har fået et svar, lyder det fra borgmesteren.

    Borgmester Karina Vincentz, Nyt Odsherred, lægger ikke fingrene imellem i sin kritik Odsherred Forsynings håndtering af de mange henvendelser, de har fået fra kunder, der ville vide, hvordan de stod i forhold til den fjernvarme, de er blevet lovet.

    Fjernvarmeprojektet, der skulle udrulle fjernvarme til 2500 ejendomme i den sydlige del af Odsherred, blev stoppet i april og har siden stået helt stille, fordi økonomien var løbet løbsk.

    Det har efterladt kunderne i en klemme, hvor de ikke ved, om de nogensinde får fjernvarme i radiatorerne.

    Bestyrelsesformand i forsyningsselskabet, Susan Münster, bekræfter, at det er omkring 100 kunder, der har henvendt sig, men at henvendelserne ikke har ligget urørt i månedsvis.

    - De har mig bekendt alle fået svar om, at vi vender tilbage, så snart vi ved noget mere. Udfordringen er så, når der går lang tid, før der er nyt. Derfor har vi besluttet, at vi også skal huske at informere, selvom der ikke er nyt eller en afklaring, fastslår hun.

    *****

    EnergiWatch:
    Ørsted trækker sig fra vestjysk PTX-projekt

    Energikæmpen Ørsted kaster håndklædet i ringen og dropper et vestjysk milliardprojekt, der ellers var udråbt til at gøre Danmark til et globalt knudepunkt inden for produktion af grønne brændstoffer. Det beretter EnergiWatch.

    Det er ikke det første store PTV-projekt, hvor Ørsted trækker sig. I midten af august sendte Ørsted chokbølger gennem den grønne industri, da selskabet lukkede sit svenske prestigeprojekt Flagship One, hvilket udløste et tab på 1,8 mia. kr.

    Nu går det så ud over Ørsteds jyske kæmpeprojekt, der er placeret i landsbyen Idomlund ved Holstebro.

    I første omgang var det planen at etablere en brintfabrik med en kapacitet, der er ca. dobbelt så stor som det svenske projekt. Og det var kun første fase af projektet, der over tid kunne blive op til 20 gange større.

    Projektet blev søsat i tæt samarbejde med det langt mindre energiselskab Skovgaard Energy, der nu har valgt at fortsætte på egen hånd.

    - I forhold til vores projekt med 150 MW brintproduktion med egen forsyning fra Klimapark Nordvestjylland spiller Ørsted ingen rolle, siger adm. direktør i Skovgaard Energy Niels Erik Madsen, der ikke ønsker at kommentere på Ørsteds beslutning.

    *****

    EnergiWatch:
    Brintproblemerne har bredt sig om ringe i vandet: Flere projekter er lukket ned

    Det er ikke alene Ørsted, der trækker sig fra PTX-projekter for tiden. Ifølge EnergiWatch har flere energiselskaber i længere tid kæmpet med at finde den økonomiske bæredygtighed i PTX-projekter og har derfor trukket sig eller udskudt projekterne.

    F.eks. har Shell trukket sig fra et svensk projekt, der skulle producere flybrændstof baseret på grøn brint, i maj ændrede og udskød CIP planerne om at producere grøn ammoniak i Esbjerg, mens Shell og Chevrons biobrændstoffabrikker i Tyskland og Holland er sat på pause.

    Overfor Børsen forklarer Jo Friedmann, direktør for research om forsyningskæder hos analysehuset Rystad Energy, at det ikke er fordi, at markedet pludseligt er forsvundet – det har bare udviklet sig langsommere end forventet.

    Det betyder, at der i december kun var truffet endelig investeringsbeslutning på omkring 4 pct. af de europæiske PTX-projekter, og den adm. direktør for Topsoe, Roland Baan, påpeger, at vi tydeligvis har et problem i Europa.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...