Gå til hovedindhold

Regeringen afviser klimaeksperters anbefaling om en strategi for biomasse

LÆS I DAG: Danmark har kurs mod 80 procents CO2-reduktion i 2035. Ørsted har droppet over halvdelen af brintprojekter siden 2023. Nu er der billig og grøn fjernvarme på vej. SYNERGI får ny bestyrelsesformand: Velkommen til Morten Helveg Petersen. Affaldsbranchen vil kriminalitet til livs med affaldspoliti.

1. okt. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Altinget.dk:
    Regeringen afviser klimaeksperters anbefaling om en strategi for biomasse

    Regeringen har ikke planer om at følge Klimarådets anbefaling om at lave en egentlig strategi for nedtrapning af biomasse, lyder det i nyt klimaprogram. Det er mangel på ansvar, lyder kritikken fra en miljøorganisation. Det skriver Altinget.dk.

    Det er således ikke en del af klimaminister Lars Aagaards (M) planer at ”udarbejde en strategi for Danmarks forbrug af biomasse”, som de uafhængige klimaeksperter i Klimarådet ellers anbefalede det tidligere på året.

    ”Yderligere udfasning af træbiomasse uden afbødende tiltag forventes at have negative konsekvenser for elforsyningssikkerheden”, lyder begrundelsen blandt andet fra regeringen i klimaprogrammet.

    Det får Rådet for Grøn Omstilling til at kritisere regeringen for manglende handling.

    - Regeringen vælger ikke at tage ansvar for vores forbrug af biomasse. Det kan godt være, at man på papiret køber det, man kalder bæredygtig biomasse, men mængden er ikke bæredygtig, siger seniorrådgiver for energi og klima Julie Bangsgaard Abrahams.

    Hun køber heller ikke begrundelsen om bekymringen for forsyningssikkerheden.

    - Vi importerer store dele af vores biomasse fra udlandet, så vi er allerede afhængige af, at andre lande fælder deres skove på samme måde, som vi kan være afhængige af gas og olie fra andre lande, siger hun.

    *****

    Altinget.dk:
    Danmark har kurs mod 80 procents CO2-reduktion i 2035

    Den grønne trepartsaftale vil betyde, at Danmark i 2035 vil have reduceret CO2-udledningen med tæt på 80 procent. Det viser regeringens nye klimaprogram, beretter Altinget.dk, på baggrund af klimaprogrammet, der udkom mandag.

    Bliver en CO2-afgift på landbruget indført som foreslået i den grønne trepartsaftale, vil Danmark nå 2030-målet om at reducere drivhusgasudledningerne med 70 procent i forhold til 1990-niveauet.

    Aftalen vil også bidrage med yderligere reduktioner i de kommende år, som betyder, at Danmark i 2035 vil have reduceret CO2-udledningen med godt 79 procent.

    Regeringens nye klimaprogram sætter dermed også scenen for de politiske forhandlinger om et nyt klimamål for 2035. Ifølge klimaloven skal regeringen fremsætte et sådant mål inden 2025.

    *****

    Klimamonitor:
    Ørsted har droppet over halvdelen af brintprojekter siden 2023

    Ørsted har haft et for optimistisk syn på udviklingen af brintprojekter, siger kommerciel direktør til Finans. Det skriver Klimamonitor.

    Over halvdelen af de projekter vedrørende grønne brændstoffer, som Ørsted var i gang med i foråret 2023, er nu blevet droppet. Det siger Rasmus Errboe, som er kommerciel direktør i Ørsted, i et interview med Finans.

    - Vi tror lige så meget på det fundamentale i det, som vi altid har gjort. Men vi har været for optimistiske på tidslinjen, siger han til mediet.

    Konkret drejer det sig om 6 ud af 11 projekter. Samtidig har topchef Mads Nipper udtalt, at Ørsted fremover ville nedprioritere sin indsats på markedet for grønne brændstoffer. Det skyldes ifølge Nipper, at markedet udvikler sig langsommere end forventet.

    *****

    Randers Amtsavis:
    Nu er der billig og grøn fjernvarme på vej

    Fredag blev grundstenen lagt til et kommende geotermisk varmeanlæg i Skejby, og dermed er man et skridt nærmere ægte klimaneutralitet i form af geotermisk varme fra undergrunden. Der er ifølge Randers Amtsavis tale om varme, der allerede til næste fyringssæson vil være at finde i de århusianske radiatorer, og som på længere sigt vil udgøre 20 procent af vores fjernvarmeforbrug.

    Den grønnere varme burde ikke resultere i dyrere fjernvarme i Aarhus.

    - Innargi har, med den kontrakt vi har lavet, taget den risiko på sig, at det ikke må være dyrere end, hvis vi skulle brænde halm af i et biomassefyret kraftvarmeværk, siger administrerende direktør i Kredsløb, Bjarne Munk Jensen.

    Faktisk kan det ende med at blive billigere at skrue op for varmen.

    - Hvis ikke der kommer nye olie- eller energikriser, vil århusianerne opleve at prisen falder efter 2030, fordi varmepumperne er billigere end at brænde træpille af, siger Bjarne Munk Jensen.

    Anlægget i Aarhus er landets første. For Innargi fungerer de som såkaldt "proof of concept", det beviser at de kan få det til at virke. Virksomheden forventer at teknologien skal anvendes mange andre steder.

    - Den her boring løber ikke rundt økonomisk, men vi skal lave syv, og vi har indarbejdet en læringskurve. Vi bliver hurtigere og billigere. Det er første gang for mange ting, og nu kender vi undergrunden her i Aarhus, siger projektdirektør i Innargis Lars Bjørn Heineke.

    *****

    SYNERGI; pressemeddelelse:
    SYNERGI får ny bestyrelsesformand: Velkommen til Morten Helveg Petersen

    Efter mere end fem år på posten takker Bendt Bendtsen af som bestyrelsesformand for SYNERGI. Ny mand på posten er tidligere EU-parlamentariker og mangeårigt folketingsmedlem Morten Helveg Petersen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra SYNERGI.

    Morten Helveg Petersen ser frem til at blive en del af SYNERGI og fortsætte arbejdet for et langt grønnere og klogere energiforbrug i Danmark og EU.

    - Jeg har i min tid som parlamentariker haft et godt og tæt samarbejde med SYNERGI og har derfor et indgående kendskab til organisationen, sekretariatet og medlemmerne. Jeg er imponeret over SYNERGIs arbejde, og derfor var jeg ikke i tvivl, da jeg fik tilbuddet om at overtage posten som bestyrelsesformand efter min gode ven, Bendt Bendtsen, siger Morten Helveg Petersen.

    CEO i Danfoss, Kim Fausing, var en af initiativtagerne til stiftelsen af SYNERGI tilbage i 2018. Han er glad for, at Morten Helveg Petersen har accepteret pladsen for bordenden i SYNERGIs bestyrelse, og takker samtidig afgående formand Bendt Bendtsen.

    - De fleste virksomheder i Europa ved, at den grønne omstilling er en stærk drivkraft for værdiskabelse og vigtig for vores konkurrenceevne. Alligevel understøtter lovgivningen ikke i tilstrækkelig grad behovet for at reducere energiforbruget, elektrificere og genbruge den energi, vi allerede producerer. Morten kommer med nye ideer og visioner, som forhåbentlig kan løfte kendskabet til energieffektivitet som helt afgørende for at skabe ny momentum for den grønne omstilling, sænke energipriserne og styrke Europas konkurrenceevne, siger Kim Fausing.

    Bendt Bendtsen fortsætter i en rolle som seniorrådgiver hos SYNERGI og vil særligt bidrage til organisationens arbejde i EU.

    *****

    CleantechWatch:
    Affaldsbranchen vil kriminalitet til livs med affaldspoliti

    Affaldsselskabernes brancheforening, Cirkulær, vil have indført affaldspoliti for at forhindre blandt andet illegal affaldstransport, fremgår det af CleantechWatch. Der mangler særligt myndigheder, der fører tilsyn med det affald, der krydser landegrænser, siger direktør i affaldsselskaberne brancheforening, Cirkulær, Jens Bomann Christensen til Jyllands-Posten.

    - Man beskriver ofte ulovlig bortskaffelse af affald med karikaturen af en italiensk mafioso. Men det sker i hele Europa - også i Danmark. Vi er nødt til at forholde os til omfanget og skærpe kontrol og straf samt lette bevisbyrden for miljømyndigheder og politi, siger affaldsdirektøren til Jyllands-Posten.

    Affaldspolitiet skal efter hans mening også kontrollere, at håndteringen af jordaffald foregår efter reglerne.

    Det siger han til Jyllands-Posten og henviser til TV 2-dokumentaren ’Den sorte svane’, der afdækkede kriminelle, der blev betalt for at skaffe sig af med farlig forurenet jord udenom reglerne.

    Jens Bomann Christensen forestiller sig, at affaldspolitiet kan fungere på enten statslig plan eller på tværs af EU-lande, lyder det i artiklen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...