Raser over nyt prisloft
LÆS I DAG: Regnskabsgymnastik skal redde presset varmeværk fra konkurs. Ny aftale sikrer billigere fjernvarme i tre landsbyer. Vestforbrænding udvider ledelsen. Brintdrømmene smuldrer: 14 ud af 17 fabrikker er forsinkede eller droppet. Verdens største biokulfabrik åbner i Danmark .
Jyllands-Posten:
Raser over nyt prisloft
Dansk Fjernvarme er ifølge Jyllands-Posten klar i spyttet, når det gælder et nyt lovudkast, der skal sætte handling bag to politiske aftaler om et loft over forbrugernes fjernvarmeregning og mere fart på udrulningen af grøn varme.
- Målet var at sende et klart prissignal til fjernvarmekunder, der vil få en varig besparelse ved at skifte dyr fjernvarme ud med billigere varme fra f.eks. varmepumper. I stedet lægges der op til, at man vil måle alle fjernvarmepriser op imod den billigste varmepumpe fra Bauhaus. Det giver ingen mening, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Lovudkastet, som regeringen med klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i front sendte i høring op til sommerferien, har afstedkommet et væld af høringssvar, hvoraf mange ifølge Dansk Fjernvarme er meget kritiske.
Det skyldes først og fremmest måden, som det nye prisloft rulles ud, lyder det.
- Sat på spidsen gambler forslaget med hele forsyningssikkerheden, fordi det skaber usikkerhed for både kunder og varmeselskaber, siger Kim Mortensen, der bag sig har omkring 390 fjernvarmeværker og ca. 1,8 mio. fjernvarmekunder.
I dag fastslår ministeren, at den politiske aftale »er meget klar«, når det gælder indførelsen af et prisloft, så kunder ramt af høje fjernvarmepriser kan finde alternativer.
»I en tid, hvor vi investerer massivt i fjernvarme, er vi samtidig nødt til at sikre gennemsigtighed for danskerne. Det er kun fair og ansvarligt, at de får det at vide, hvis deres varmepris ligger i den høje ende, så selskaberne kan arbejde på at få prisen ned,« fastslår Lars Aagaard i en mail til Jyllands-Posten.
Ifølge Jyllands-Postens oplysninger skal forligspartierne mødes onsdag morgen for at drøfte lovudkastet.
*****
JydskeVestkysten:
Regnskabsgymnastik skal redde presset varmeværk fra konkurs
Oksbøl Varmeværk A.m.b.a. har ikke 7,5 millioner kroner, som man skylder kunderne. Nu vil bestyrelsen omdanne milliontab til ejerandele i en kreativ redningsaktion, fremgår det af JydskeVestkysten.
Redningsaktionen kan læses i dagsordenen for den ekstraordinære generalforsamling tirsdag den 22. oktober. Samtidig lægger bestyrelsen op til en vedtægtsændring, da de gældende vedtægter siger, at selskabet ingen andelskapital har.
Formand Erhardt Jull fra Oksbøl Varmeværk beroliger ejerne og derved andelshaverne med, at der alene er tale om en regnskabsmæssig øvelse. Det betyder, at andelshaverne ikke skal indbetale et beløb.
- Jeg er da spændt. Jeg håber, at de bakker op, så vi kan komme videre, siger Erhardt Jull.
Men er det i hele taget lovligt. Har I fået det godkendt af Forsyningstilsynet?
- Det ved jeg ikke, om vi skal. Advokaterne siger god for løsningen. Vi har en interesse i, at varmeværket kan køre videre, siger Erhardt Jull.
*****
JydskeVestkysten:
Ny aftale sikrer billigere fjernvarme i tre landsbyer
Sønderborg Varme og slagterikoncernen Danish Crown har indgået en aftale, der betyder, at der nu kan tilbydes fjernvarme til Avnbøl, Blans og Ullerup, uden at forbrugerne skal betale et årligt pristillæg på flere tusinde kroner. Det skriver JydskeVestkysten.
Det kan lade sig gøre, fordi Sønderborg Varme og slagterikoncernen Danish Crown har indgået en aftale, hvor Danish Crown investerer omkring 25 millioner kroner på slagteriet i Blans og selv bliver en del af fjernvarmen, oplyser parterne.
Investeringen på slagteriet betyder, at der også kan tilbydes fjernvarme i Blans, og at det årlige pristillæg bliver sløjfet.
- Vores opgave er at levere den mest bæredygtige og billigste varme til forbrugerne, og med aftalen her når vi pludselig nogle husstande, der ikke før havde været mulige at nå. Oven i købet til en varmepris, der nu bliver rigtig fornuftig for de enkelte familier, siger direktør i Sønderborg Varme, Erik Wolff.
*****
CleantechWatch:
Vestforbrænding udvider ledelsen
Danmarks største affaldsselskab udvider ledelsen med Bjørk Paamand Olsen, der fra 1. november rykker til Vestforbrænding som ny områdechef for fjernvarme. Hun erstatter den hidtidige områdechef Per Wulff, der får en ny lederstilling. Det skriver CleantechWatch.
Bjørk Paamand Olsen kommer fra en stilling som direktør for varmeområdet i energiselskabet E.On. i Danmark, hvor hun har stået for udvikling og implementering af ny strategi for udfasning af fossile varmekilder. Tidligere har hun bestridt ledende stillinger i blandt andet Ørsted, Holte Fjernvarme og Norfors.
Direktør i Vestforbrænding, Steen Neuchs Vedel, glæder sig over tilgangen af Bjørk Paamand Olsen, der skal bidrage til at gennemføre affaldsselskabets omfattende varmeplan for 2030.
- Hendes baggrund, erfaringer og engagement vil være med til at sikre, at Vestforbrænding kommer godt i mål med vores udrulning af fjernvarme til 39.000 nye kunder i syv kommuner i Storkøbenhavn i et af landets største energiprojekter, udtaler Steen Neuchs Vedel.
*****
Ingeniøren.dk:
Brintdrømmene smuldrer: 14 ud af 17 fabrikker er forsinkede eller droppet
14 ud af 17 fabrikker fra regeringens strategi for power-to-x, der handler om at producere grøn brint og andre klimavenlige brændsler med grøn elektricitet fra vindmøller og solceller, er enten forsinkede, tvivlsomme eller droppet.
Det skriver Ingeniøren.dk, der har lavet en opgørelse over udviklingen. En udvikling som nu får flere eksperter til at udtrykke stærk bekymring for den grønne omstilling.
- Jeg tvivler på, at vi når målet. Der har været lidt for meget hype om, hvad den her teknologi er og kan,« siger en af Danmarks fremmeste eksperter på området, Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.
Joachim Sperling er direktør i erhvervslivets tænketank Axcelfuture, og har gennem årene fulgt udviklingen inden for brint og power-to-x. Han afviser uden tøven sandsynligheden for, at Danmark når målet i 2030.
- Det kan helt klart ikke nås, for power-to-x i stor skala bliver altså ikke lige nu, og den store taber ender med at være dem, der har lagt strategien. Det er virkelig dårligt politisk håndværk, når man rammer så langt væk fra skiven, siger han.
*****
Ingeniøren.dk:
Verdens største biokulfabrik åbner i Danmark
Mandag slog firmaet SkyClean dørene op for deres længe ventede fuldskala-pyrolyseanlæg i nordjyske Vrå. SkyClean lover store CO2-reduktioner fra anlægget, men Rådet for Grøn Omstilling forholder sig kritisk til teknologien, skriver Ingeniøren.dk.
Det er firmaet SkyClean, der står bag anlægget, som ifølge dem kan fange og fortrænge 42.000 ton CO2e årligt. Pyrolyseanlægget i Vrå får en kapacitet på 20 MW, hvilket ifølge SkyClean er den optimale størrelse.
På trods af de store forventninger til pyrolyseanlægget i Vrå er der stadig organisationer, som forholder sig afventende over for teknologien. Rådet for Grøn Omstilling (RGO) udtaler, at pyrolyseanlægget i Vrå kan bidrage med værdifulde erfaringer, men understreger, at der stadig er usikkerheder forbundet til teknologien.
- Der er risiko for, at vi bruger pyrolyse som en hurtig løsning uden blik på langsigtede konsekvenser, siger Trine Langhede, rådgiver inden for bioressourcer og fødevarer i RGO.
Hun fremhæver, at regeringen i sit Klimaprogram for 2024 skriver, at der kan være negative, miljømæssige konsekvenser ved spredningen af biokul. Der skal derfor laves en regulatorisk ramme for udbringningen af det, som først forventes færdig i 2026.
Skriv kommentar