Danmark er sent på den i muligt milliardeventyr
LÆS I DAG: Prisloft presser fjernvarmekonverteringer i Skagen. Ny strategi skal forebygge angreb mod kritisk infrastruktur i Danmark. Odsherred Forsyning sælger ud. Sønderborg Varme undersøger fjernvarmemuligheder.
Børsen:
Danmark er sent på den i muligt milliardeventyr
Politikerne har været for sløve med at støtte fangst og lagring af CO2, mener ekspert efter norsk åbning af verdens første kommercielle anlæg. Det kunne godt være gået hurtigere, erkender klimaminister Lars Aagaard ifølge Børsen.
Både FN’s klimapanel, Det Internationale Energiagentur (IEA) og eksperter vurderer, at løsningen, hvor CO2 suges fra industrivirksomhedernes skorstene og lagres under jorden eller på havbunden, spiller en central rolle, hvis Danmark og Europa skal nå klimaneutralitet.
Men Danmark er om ikke håbløst bagefter, så dog alligevel ikke i front for udviklingen, slår Peter Møllgaard, forperson for Klimarådet, fast.
- Både globalt og i Danmark har man måske ikke haft teknologien øverst på prioriteringslisten, men i stedet fokuseret på andre tiltag for at reducere udledningerne, siger han ifølge Børsen.
Og Peter Møllgaard frygter da også, at det vil sætte sit aftryk.
- Det kan betyde, at der går længere tid, før vi har opbygget kompetencer til at udnytte teknologien fuldt ud. Og i mellemtiden vil vi formentlig skulle trække på andre landes kompetencer, siger han.
Klimaminister Lars Aagaard er dog ikke helt så pessimistisk – også selv om han erkender, at man i Danmark ikke har været helt så hurtige som i fx Norge med at satse på CO2-fangst.
- Betyder det så, at vi ikke har lavet noget? Nej. Vi har virkelig haft tryk på i Danmark, og vi er kommet rigtig, rigtig langt på rekordtid.
*****
Energy Supply:
Prisloft presser fjernvarmekonverteringer i Skagen
Direktør for Skagen Varmeværk, Thomas Rasmussen, frygter, at et kommende forbrugerprisloft på fjernvarme kan drive en helt forkert logik i den lokale konvertering fra naturgas til fjernvarme. Frygten er, at forbrugerprisloftet kommer til at reducere konverteringer af husstande fra naturgas til fjernvarme, skriver Energy Supply.
- Vi investerer langsigtet i infrastruktur, der skal holde 40-50 år ud i fremtiden, og over 20 år er der en reel risiko for, at nogle af forudsætningerne for vores beslutninger ikke holder stik. Det kan gøre, at vi over tid kommer til at ramme prisloftet, siger Thomas Rasmussen til Dansk Fjernvarme.
Skagen Varmeværk har 3.500 forbrugere på fjernvarmenettet, og vurderer, at det samlede potentiale ligger på cirka 6.500 husstande i byen.
- Så er det jo naturligt, at vi overvejer, om vi ikke bare skal nøjes med at lave grøn og billig fjernvarme til vores nuværende andelshavere og lade resten af borgerne i Skagen sejle deres egen sø, tilføjer han og understreger, at det er den forkerte tilgang.
*****
Energy Supply:
Ny strategi skal forebygge angreb mod kritisk infrastruktur i Danmark
Minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, roser energivirksomheder for at øge fokus på at undgå cyberangreb og sabotage. Samtidig efterlyser han en national strategi for ”kritiske enheders modstandsdygtighed”, skriver Energy Supply.
Hans reaktion kommer på baggrund af en rundspørge foretaget af brancheorganisationen, Green Power Denmark. Den viser, at syv ud af ti af brancheorganisationens medlemmer har øget udgifterne til sikkerhed inden for det seneste år.
- Danmark ser – ligesom resten af Europa – ind i et alvorligt og komplekst trusselsbillede de kommende år. Det gælder både i forhold til den offentlige og private sektor. Det er et fælles ansvar at opbygge resiliens (modstandskraft, red.) og robusthed i vores samfund, skriver ministeren i et svar.
Torsten Schack Pedersen skriver, at Danmark står over for at skulle implementere to EU-direktiver, "som skal bidrage til et mere modstandsdygtigt Danmark - både hvad angår cybersikkerheden og den fysiske sikkerhed".
Som led i implementeringen skal der blandt andet udarbejdes en national strategi for kritiske enheders modstandsdygtighed.
Det fremgår ikke, hvornår en kommende national strategi skal ligge klar.
*****
Energy Supply:
Odsherred Forsyning sælger ud
Et kæmpe lager af fjernvarmegrej, der aldrig kommer i jorden i det kuldsejlede fjernvarmeprojekt i Odsherred Kommune, bliver nu solgt til spotpris. Det beretter Energy Supply.
- Det er simpelthen enormt. Det er et kæmpe, kæmpe lager af rør, og dem kommer vi ikke til at lægge i jorden i en overskuelig fremtid, så hellere få en værdi ud af det ved at sælge, siger administrerende direktør Pernille Ingildsen til Sjællandske Nyheder.
Salget af overskudslageret sker gennem kontakt til andre fjernvarmeforsyninger via en børs for reservedele inden for fjernvarme og gennem forsyningens leverandører. Her har man allerede solgt fjernvarmerør og units til Sorø Fjernvarme - til halv pris.
Penge fra salget af fjernvarmegrej ryger på en lukket konto, der skal indgå i afklaringen af det forhandlingsforløb mellem Odsherred Varme og kreditorerne, som har gjort krav på skyldige beløb. Det seneste opgjorte leverandørkrav var på 54 mio. kr., med Nordea som den primære kreditor.
Odsherred Varme kom ud med et underskud på 621 mio. kr. i det seneste regnskabsår og det forventes, at kommunen skal afdrage omkring 20 mio. årligt i renter og afdrag på selskabets gæld de næste 40 år.
*****
SønderborgNYT.dk:
Sønderborg Varme undersøger fjernvarmemuligheder
Sønderborg Lokalvarmes projekt om fjernvarme til tolv udvalgte områder i Sønderborg kommune går nu ind i en ny fase, efter at fristen for at vise lokal interesse er udløbet. Det fortæller SønderborgNYT.dk.
- De sidste tilkendegivelser er nu givet, og dermed er rækkefølgen på de tekniske undersøgelser også fastlagt. Nu kan næste fase for lokalvarmeselskabet starte, fortæller Erik Wolff, direktør for Sønderborg Lokalvarme.
De tekniske undersøgelser begynder i de byer, hvor interessen har vist sig at være størst, og den prioriterede rækkefølge af byerne ser derfor ud som følger: Fynshav, Lysabild, Kværs, Skelde, Skovby, Stevning, Oksbøl-Broballe-Mjels, Skodsbøl, Tandslet, Tørsbøl, Asserballe, Hundslev-Almsted-Notmark.
Alle tolv områder bliver undersøgt for om fjernvarme kan etableres som en konkurrencedygtig og grøn varmeløsning.
- Vi har oplevet en god tilslutning fra borgerne i de tolv landsbyer, og det viser, at der er stor interesse for en lokal, kollektiv varmeløsning. Nu ser vi frem til at sætte gang i de tekniske undersøgelser i de områder, hvor interessen har været størst, så vi kan komme et skridt tættere på at gøre lokalvarme til en realitet, siger Erik Wolff i en pressemeddelelse.
Skriv kommentar