Gasstop: Kommunerne føler sig som "Komiske Ali"
LÆS I DAG: Regeringen skrotter populær anbefaling fra egen energikrisestab om hjælp til kommuner. Horne kæmper med det svære valg om at skrotte naturgassen. Innargi rykker nordpå i jagten på det varme vand. Energiprofessor deler Støjbergs frygt for ”jernmarker”: - De skal op på de store tage.
Energy Supply:
Gasstop: Kommunerne føler sig som "Komiske Ali"
Borgmester Carsten Rasmussen i Næstved Kommune er frustreret. I 2022 var kommunen blandt de første til at udarbejde varmeplaner for bl.a. fjernvarme, men siden da har man i kommunen oplevet, hvordan det ene fjernvarmeprojekt er faldet. Og det skyldes manglende opbakning fra Christiansborg mener den midtsjællandske borgmester ifølge Energy Supply.
Helt konkret mener Carsten Rasmussen, at politikerne mangler at tage beslutning om at sætte en slutdato for gas til privat opvarmning. Samtidig ser han faktisk et skift i tonen på Christiansborg, hvor ansvaret for gasudfasningen gradvist er blevet skubbet over på kommunerne.
- De er begyndt at sige "det har vi overladt til kommunerne, så det er ikke vores problem". Når politikerne på Christiansborg ikke længere er klare i deres tale, så står vi i kommunerne tilbage som komiske Ali, mener Carsten Rasmussen.
Og frustrationen står han ikke alene med. Faktisk bokser en lang række kommuner med præcis samme udfordringer. En medlemsundersøgelse fra Dansk Fjernvarme indikerer, at over 20.000 husstande i 2023 gik glip af fjernvarme, på grund af lave tilslutningsprocenter eller usammenhængende økonomi i projekterne.
- Så længe der ikke er en slutdato, kommer vi ingen vegne. Det kan sagtens blive i 2035 eller 2040, det vigtigste er at få sat en dato. Vi skyndte os i Næstved, og takken er, at folk synes, det er for dyrt, siger Carsten Rasmussen.
*****
Altinget.dk:
Regeringen skrotter populær anbefaling fra egen energikrisestab om hjælp til kommuner
Landets kommuner skal ikke forvente flere statslige ressourcer til at hjælpe med sagsbehandlingen af ansøgninger om projekter med vedvarende energi på land. Regeringen vl nemlig ikke styrke det statslige rejsehold, skriver Altinget.dk.
Det fortalte forperson for energikrisestaben, Nekst, Nana Bule onsdag, da hun på et morgenmøde hos Dansk Erhverv gav status på anbefalingerne.
- Vi havde foreslået, at man styrkede rejseholdet med flere mennesker, der kunne hjælpe kommunerne aktivt med sagsbehandlingen, men det kommer ikke til at ske. Der er et ønske om at gøre op med de mange administrative kræfter i den offentlige sektor, og derfor er der ikke plads til nye investeringer i sagsbehandling på statsligt niveau, lød det fra Nana Bule.
Samtidige kunne hun på mødet fortælle, at 11 ud af de i alt 27 anbefalinger fra Nekst enten er fravalgt eller er sendt til hjørne. De resterende anbefalinger er enten delvist implementeret eller er under foreberedelse.
Foruden et styrket VE-rejsehold er anbefalingen om at indgå en aftale med kommunerne om en VE-forpligtigelse også blevet hældt ned ad brættet af regeringen.
*****
JydskeVestkysten:
Horne kæmper med det svære valg om at skrotte naturgassen
I over to år har lokale ildsjæle arbejdet på at skaffe fjernvarme til Horne. Og med god grund. Horne er den by i Varde Kommune, hvor andelen af huse med enten naturgas, træpiller eller olie er højest. Det beretter JydskeVestkysten.
Hele 92 procent eller 216 af byens 235 husstande er ifølge Varde Kommunes varmeplan fra 2022 opvarmet med gas, og derfor er Horne oplagt til at få fjernvarme eller lokalvarme, som myndighederne ynder at kalde det.
Men beboerne ser åbenbart anderledes på det. Torsdag den 31. oktober er det sidste frist for at tilmelde sig fjernvarme. Kravet fra Din Forsyning er, at der skal være opbakning fra mindst 70 procent. Og onsdag er der kun tilmeldt 40 procent.
Prisen på 55.000 kroner burde ikke afskrække i forhold til det nok mest populære, individuelle alternativ. En luft-til-vand-varmepumpe, som let koster 125.000 kroner. Og så står man selv med aben, hvis den går i stykker, lyder det fra DIN Forsyning, der står bag projektet.
- Fjernvarme er fremtidens løsning. Det er en sikker forsyning, der er nem for kunderne, lyder salgstalen fra Eric Lauridsen fra DIN Forsyning.
*****
Energy Supply:
Innargi rykker nordpå i jagten på det varme vand
Geotermiselskabet Innargi er på vej med undersøgelser af undergrunden i otte nordsjællandske kommuner for geotermisk potentiale. Det fortæller Energy Supply.
- De seismiske undersøgelser er en del af vores efterforskningsfase. Kortlægningen af undergrunden er helt afgørende for at udvikle geotermiske projekter. Når vores geologer har indsigt i, hvor og hvordan det varme vand flyder under vores fødder, bliver vi i stand til at pege på helt specifikke områder, hvor forsyningsselskaberne i Nordsjælland med fordel kan etablere geotermi, udtaler Asbjørn Haugstrup, der er direktør for kommunikation og public affairs, i en pressemeddelelse.
Det er undergrunden i kommunerne Allerød, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal, hvor Innargi nu sætter ind. Og undersøgelserne finder sted midt i november på en rute over samlet 82 kilometer.
*****
GridTech:
Energiprofessor deler Støjbergs frygt for ”jernmarker”: - De skal op på de store tage
Det danske landskab skal ikke plastres til med solcelleparker, lyder budskabet fra partileder Inger Støjberg – og det argument er der nu opbakning til fra energiprofessor Henrik Lund, der ifølge GridTech vil have solcellerne fra jorden op på tagene af bygninger.
Mens Inger Støjberg ligefrem vil have et forbud mod solcelleparker, så vil Henrik Lund hellere bruge guleroden til at få flere solceller på tagene i stedet. Han mener, at især store bygninger fortsat rummer et uudnyttet potentiale.
Det giver endda også mening i forhold til, at Energinet og dermed de danske elforbrugere slipper billigere i forhold til, at der i de kommende år skal investeres mange milliarder kroner i elnettet for at gøre det i stand til at håndtere endnu mere vedvarende energi og et elforbrug, der forventes at omtrent femdoble frem mod 2050.
- Typisk har store bygninger et stort elforbrug i modsætning til markerne. Man sparer altså på at udbygge elnettet med dyre ledninger og kabler, hvis man sætter solcellerne op på tagene, fordi elproduktionen ligger tættere på forbruget. Solcellerne skal derfor op på de store tage, siger Henrik Lund.
Skriv kommentar