Gå til hovedindhold

Klimarådet frygter at CO2-lagring ikke lever op til regeringens forventninger

LÆS I DAG: Efter tab på 70 millioner kroner: Vil måske sagsøge Silkeborg Forsyning. Folk stemmer med tegnebogen: Småbyer sagde nej - kæmpe ja i Vejle-forstad. Skagen udnytter overskudsvarmen fra fiskeopdræt. Ærgerlig klimaformand: Den grønne omstilling er desværre gået i stå. Nye tal: Afbrænding af kul i Danmark falder markant. Ledelsens underskrifter medvirkede til Odsherred-rekonstruktion: "Jeg er helt med på, at det er gravalvorligt". Micki sagde ja til fjernvarme, men skandale tvinger ham til at købe varmepumpe. Grønt lys til Danmarks største havvindmøllepark. Politiker har helt enkel forklaring på nej til fjernvarme.

1. nov. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    EnergiWatch:
    Klimarådet frygter at CO2-lagring ikke lever op til regeringens forventninger

    Klimarådet konstaterer, at der er så stor usikkerhed om effekten af nye klimainitiativer, at regeringen ikke kan være sikker på at nå klimamålet for 2030. Det fremgår af en kommentar fra rådet til det klimaprogram, som regeringen lagde frem i september. Det skriver EnergiWatch.

    - Der er store usikkerheder ved flere af initiativerne, og hvis udledningerne bliver bare lidt højere, end regeringen forventer, vil der være behov for ny klimapolitik for at nå i mål, siger Peter Møllgaard, der er forperson i Klimarådet.

    Klimarådet peger bl.a. på, at CO2-lagring måske ikke kommer til at leve op til regeringens forventninger, ligesom der er usikkerheden om den grønne trepart.

    Med regeringens klimainitiativer når man akkurat 2030-målet. Men det er uklart, hvad regeringen har tænkt sig at gøre, hvis noget ændrer sig, mener Klimarådet.

    Samtidig efterlyser Klimarådet også en mere langsigtet plan, hvis Danmark skal opfylde klimamål længere ude i fremtiden.

    *****

    Midtjyllands Avis:
    Efter tab på 70 millioner kroner: Vil måske sagsøge Silkeborg Forsyning

    Det er urimeligt, at det er varmekunderne, der skal betale regningen for, at Silkeborg Forsyning tabte cirka 70 millioner kroner på at spekulere i elmarkedet i 2021. Derfor tager nogle borgere nu initiativ til at indlede et gruppesøgsmål mod Silkeborg Forsyning, fremgår det af Midtjyllands Avis.

    Første skridt er at invitere til et borgermøde mandag 18. november kl. 19 i Medborgerhuset på Bindslevs Plads i Silkeborg, oplyser de tre initiativtagere Henning Lindberg, Vagn Larsen og Peter Sig Kristensen.

    - Vi skal have andre til at hjælpe med at fortælle om vores budskab, så vi kan stifte en forening og få mange varmekunder til at melde sig ind i løbet af relativt få måneder, siger Peter Sig Kristensen.

    Målet er derefter at skaffe penge til, at en advokat kan vurdere muligheden for at indlede et gruppesøgsmål.

    Tabet af de 70 millioner kroner dækker Silkeborg Forsyning med indtægter fra produktionen og salget af el på kraftvarmeværket i Silkeborg. Dermed bliver tabet ikke finansieret via direkte prisstigninger på fjernvarmen.

    *****

    Fyens.dk:
    Folk stemmer med tegnebogen: Småbyer sagde nej - kæmpe ja i Vejle-forstad

    Vejle Fjernvarme og Trefor oplever, at der er forskel på, hvor man udbyder fjernvarme i forhold til, hvor der er tilstrækkelig opbakning. Og læringen fra to fjernvarmeudbud er, at borgerne i de små byer siger nej, mens man i større byer – fx Vejle – siger ja. Det skriver Fyens.dk.

    Således har 93 procent sagt ja i kvarteret Bakkelyparken på Uhrhøj, men det omvendt blot omkring 30 procent, der ville have fjernvarme i de mindre byer i Grejs og Hornstrup. I første tilfælde var det Vejle Fjernvarme, mens det i de to små byer var Trefor, der planlagde fjernvarmeudrulning.

    Vejle Fjernvarme sendte tilbud til 83 husstande i området. Og 77 har svaret positivt tilbage.

    - Det er en meget høj ja-procent. Og det giver os mulighed for at gå videre med projektet, siger direktør i Vejle Fjernvarme Anders Jepsen.

    Da Trefor spurgte i de mindre bysamfund Grejs og Hornstrup nord for Vejle, om de ønskede fjernvarme, sagde blot 120 ud af 395 husstande ja. Kravet for at gennemføre projektet var, at mindst 240 ville være med - altså 60 procent.

    En del af forklaringen kan være, at det på Uhrhøj koster 60.000 kroner for fjernvarmetilslutning, men prisskiltet i Hornstrup og Grejs var på 120.000 kroner.

    *****

    GridTech:
    Skagen udnytter overskudsvarmen fra fiskeopdræt

    Skagen Varmeværk og det lokale lakseopdræt Skagen Salmon har indgået en aftale om at forbinde opdrættet med varmeværket og byens fjernvarmenet via en ny rørledning, så overskudsvarmen fra fiskeproduktionens køleanlæg fra april 2025 kan aftages og bruges til at opvarme landets nordligste by i sommerhalvåret.

    Det vil, skriver GridTech, i hvert fald i teorien kunne dække varmebehovet henover sommeren, lyder meldingen fra Skagen Varmeværk, der i forvejen også får overskudsvarme fra fiskefabrikken FF Skagen og byens rensningsanlæg.

    - Vi forsøger selvfølgelig altid at tilrettelægge varmeproduktionen, så vi får den så billig som mulig. Får vi den billigst fra leverandører af overskudsvarme, så starter vi med at aftage fra den leverandør, der kan gøre det billigst, inden vi aftager fra den næste, forklarer Thomas Rasmussen, der er direktør for Skagen Varmeværk.

    Hos Skagen Salmon valgte man - allerede inden aftalen med Skagen Varmeværk kom i stand - at tilvælge et køleanlæg, der også ville danne grobund for at afsætte varmen fra vores køleproces til fjernvarme, og det valg kan Thomas Rasmussen og Skagen Varmeværk nu varme sig på.

    - Skagen Salmon er kun interesseret i at producere laks; ikke fjernvarme. Så vi kommer til at styre det fra vores varmeværk, således at Skagen Salmons kølemaskine, der generer varme, kommer til at fungerer som et varmeproduktionsanlæg på lige fod med vores øvrige varmeproduktion, siger Thomas Rasmussen.

    *****

    Dagbladet Køge:
    Ærgerlig klimaformand: Den grønne omstilling er desværre gået i stå

    Solceller, vindmøller og fjernvarmeudrulning er tre eksempler på grønne tiltag, der enten er gået i stå eller blevet en del forsinket i forhold til de visioner politikere fra Køge Kommune har haft for at få den grønne omstilling op i gear. Det skriver Dagbladet Køge.

    - Helt tilbage i 2017 havde vi i kommunen lavet en strategisk energiplan, hvor der dengang var stor politisk enighed om, at vi skulle gøre noget. Men efterhånden er alle faldet fra - hvis vi havde stået sammen dengang, så havde vi stået i en bedre situation i dag, siger Niels Rolskov (EL), der er formand for Klima- og Planudvalget i Køge.

    Det gælder også for den ellers ambitiøse udrulning af fjernvarmenettet, der også blev vedtaget for nogle år siden. Her er man dog løbet ind i store udfordringer, der har forsinket udrulningen.

    - Det går meget langsommere og det er meget dyrere end forventet, siger Niels Rolskov, der selv bor i Herfølge:

    - Her var den oprindelige udmelding, at fjernvarmen kom i 2028, hvor det nu nærmest først er omkring 2033, fortæller han og nævner, at det blandt andet skyldes mangel på både materialer og mandskab hos de entreprenører, der skal lave arbejdet, siger han og bemærker, at i forbindelse med den store efterspørgsel på at udvide fjernvarmenettet mange steder i landet, så er det også blevet til "sælgers marked.

    *****

    EnergiWatch:
    Nye tal: Afbrænding af kul i Danmark falder markant

    Danmarks samlede energiforbrug af fossile brændsler falder og det er især kulkraft der for alvor forsvinder ud af energisektoren. Det viser – skriver EnergiWatch - de seneste tal fra Energistyrelsen.

    Her fremgår det, at der er sket et stort fald i brugen af kulkraft på 36 pct. Det er det laveste forbrug i de 50 år, hvor Energistyrelsen har lavet energistatistikken, skriver styrelsen.

    Tallene viser videre, at naturgasforbruget blev sænket med 5 pct. og olieforbruget med knapt 4 pct. Sammenlagt betyder dette, at forbruget af fossile brændsler faldt med 7,7 pct. i det seneste år.

    Dertil kommer, at Danmark også bruger mindre energi. Energiforbruget faldt med 2,2 pct i 2023 og styrelsen skriver, at siden 1990 har Danmark reduceret det ”korrigerede bruttoenergiforbrug med 15,1 pct., og endnu engang sætter bruttoenergiforbruget bundrekord.”

    *****

    CleantechWatch:
    Ledelsens underskrifter medvirkede til Odsherred-rekonstruktion: "Jeg er helt med på, at det er gravalvorligt"

    Såvel den tidligere formand og som administrerende direktør føler sig ført bag lyset af fyret økonomidirektør, efter de underskrev en kaution, som nu har sendt hele Odsherred Forsyning i rekonstruktion. Det skriver CleantechWatch.

    Den tidligere formand, Mathias Hansen, siger til mediet, at han føler sig ført bag lyset af den daværende økonomidirektør, da han skal skrive under et lån for Odsherred Forsyning og Odsherred Varme.

    Han studser nemlig over ordet ”kaution”, men tror på den daværende økonomidirektør, der siger, at kaution bare er banksprog for de lånevilkår, de i sin tid blev enige om: at der tages pant i en række materialer.

    - Vi har haft revisorer til at hjælpe med at budgettere investeringsplaner. Vi har haft en økonomiafdeling og en økonomidirektør, der har styret projektet. Som folkevalgt vil jeg selv mene, at man bør stole på det, man bliver præsenteret for fra de folk, man omgiver sig med, også er rigtigt. Det nytter ikke noget, at en politiker skal være ekspert i alt, forklarer Mathias Hansen.

    Mathias Hansen følte sig af den grund ”kastet under bussen”, da borgmester Karina Vincentz tidligere udtalte, at de involverede parter i optagelsen af lånet ”reelt har pantsat hele forsyningskoncernen”. Ordene faldt under fredagens pressemøde på rådhuset i Hørby, hvor CleantechWatch også deltog.

    - Vi skal holde inde med det her mudderkast og vente på advokatredegørelsen. Den kommer til at vise, hvad der er op og ned, siger han og tilføjer:

    - Det er langt vigtigere, at vi finder en løsning for alle parter, end at vi peger fingre.

    *****

    TV 2 Øst:
    Micki sagde ja til fjernvarme, men skandale tvinger ham til at købe varmepumpe

    De økonomiske problemer i Odsherred Forsyning – der bl.a. har ført til et stop for fjernvarmeudrulning – betyder nu, at Micki Strandholt og hans familie i Asnæs føler sig tvunget til at installere varmepumpe for egen regning. Det beretter TV 2 Øst.

    Da Micki Strandholt og hans familie i foråret 2023 gik i gang med de første spæde planer for at bygge et helt nyt hus i Asnæs, var det ellers med forventningen om, at deres hus skulle have fjernvarme som energikilde.

    - Vi fik at vide, at vi kunne få fjernvarme, når huset er færdigbygget i foråret 2025, siger Micki Strandholt.

    Allerede inden byggetilladelsen var godkendt, underskrev Micki Strandholt i marts 2023 en aftale med Odsherred Forsyning om levering af fjernvarme til det nye hus. Men det kommer i hvert fald ikke til at ske her og nu, kan han konstatere. Og siden han benyttet sig af muligheden for at melde helt fra til fjernvarmeprojektet.

    Nu valgt i stedet faldet på en luft-til-vand varmepumpe.

    - Dermed kommer der en meromkostning på vores nye hus på 150.000 kroner, fordi vi havde regnet med at få fjernvarme med gratis tilslutning, siger Micki Strandholt, der bliver nødt til at betale hele beløbet selv.

    - Hvis vi skulle skifte gasfyret ud i vores gamle parcelhus, ville vi kunne få tilskud til at installere en varmepumpe, men det kan vi ikke, når der er tale om nybyggeri, tilføjer han.

    *****

    Energy Supply:
    Grønt lys til Danmarks største havvindmøllepark

    Det bliver selskabet Thor Wind Farm A/S, der får tilladelse til at etablere Thor Havvindmøllepark. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Energistyrelsen, fremgår det af Energy Supply.

    - Thor bliver Danmarks hidtil største havvindmøllepark og giver et betydeligt bidrag til at indfri målsætningen om at mangedoble Danmarks produktion af grøn strøm, udtaler Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, i en pressemeddelelse fra Energistyrelsen.

    I forbindelse med arbejdet med Thor Havvindmøllepark bliver Siemens Gamesa, der skal levere de 72 vindmøller, den første lejer.

    Med sin kapacitet på over 1 GW bliver Thor Danmarks største havvindmøllepark til dato. Parkens 72 vindmøller på hver 14 MW vil kunne levere grøn strøm nok til at dække forbruget i mere end en million husstande, når Thor bliver tilsluttet elnettet senest i slutningen af 2027.

    *****

    Skive Folkeblad:
    Politiker har helt enkel forklaring på nej til fjernvarme

    Forklaringen er ganske enkel, hvis man spørger byrådsmedlem for SF i Skive Kommune, Anders Bøge, når det drejer sig om fjernvarmeprojektet i Oddense, der ikke bliver til noget: Det handler om prisen – og den har været for dyr, skriver Skive Folkeblad.

     - Hvis jeg investerer 100.000 kroner i et fjernvarmeanlæg, får jeg så det hjem igen, hvis jeg vil sælge mit hus? Mange tænker nej, siger han til det lokale medie og mener, at det er hovedårsagen til skibbruddet for fjernvarmeprojektet.

    Han mener, at alle ville på fjernvarme, da gaspriserne eksploderede i løbet af 2022. Nu har gaspriserne fundet et leje, der er konkurrencedygtigt igen, så varmeforbrugerne i dag holder på deres gasfyr.

    Han nævner også som en supplerende forklaring på den manglende opbakning, at nogen i løbet af de seneste år har investeret i varmepumpe-anlæg. Eller også har de købt et nyere, brugt gasanlæg fra nogen, som er skiftet til fjernvarme.

    - Jo flere, der gør det, jo mere fjerner man sig fra muligheden for fælles fjernvarme i en by som for eksempel Oddense, forklarer Anders Bøge.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...