Gå til hovedindhold

Skrottet affaldsforbrændingsanlæg endelig i hænderne på ny ejer

LÆS I DAG: Australiere og amerikanere vil lagre CO2 i Midtjylland. Dan J. vil kickstarte elektrificering med 3700 mia. kr. Så kom fjernvarmen til Hjørring Øst. Nu er det sidste chance for at spare 70.000 kroner. Forsyningspriserne sættes i vejret.

12. nov. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Energy Supply:
    Skrottet affaldsforbrændingsanlæg endelig i hænderne på ny ejer

    Det har været en langstrakt proces for overtagelsen af det tidligere affaldsenergianlæg i Svendborg, der blev lukket ned i 2023. Men nu har Svendborg Fjernvarme sikret sig bygningerne og grunden. Det beretter Energy Supply.

    - Vi planlægger at udvide produktionskapaciteten med ny teknologi, herunder en kraftig varmepumpe og øget akkumuleringskapacitet. Dette vil sikre, at vi kan tilbyde fjernvarme til et større område uden at øge afhængigheden af gas og olie, udtaler direktør Kent Husted Kjeldgaard fra Svendborg Fjernvarme.

    Kent Husted Kjeldgaard forventer, at en kommende lokalplan for området er færdig til sommer - en lokalplan, der omfatter dels varmepumper og akkumuleringstank, dels etablering af solenergi på de tilkøbte arealer.

    Sideløbende med lokalplanprocessen har Svendborg Fjernvarme sat gang i designarbejdet for de nye anlæg. Samtidig skal der udarbejdes et projektforslag til kommunen. Det skal påvise, at projektet overholder kravene i varmeforsyningsloven.

    Svendborg Fjernvarme forventer at kunne idriftsætte den nye produktionskapacitet i 2027.

    *****

    CleantechWatch:
    Australiere og amerikanere vil lagre CO2 i Midtjylland

    Energistyrelsen oplyser, at to selskaber har ansøgt om tilladelse til at undersøge den danske undergrund ved midtjyske Thorning som muligt CO2-lager. Meldingen fra styrelsen kommer, efter ansøgningsfristen udløb mandag, fremgår det af CleantechWatch.

    Ansøgerne er Norne Thorning Storage og Storegga Danmark. Bag de umiddelbart nordiskklingende navne står for Nornes vedkommende det Houston-baserede infrastrukturselskab Fidelis New Energy og for Storeggas et konsortium anført at den australske investeringsbank Macquarie.

    ”Energistyrelsen vil i den kommende tid gennemgå ansøgningerne og vurdere ansøgernes tekniske og finansielle kapacitet og de arbejdsprogrammer, som selskaberne har tilbudt i ansøgningerne,” skriver Energistyrelsen og pointerer, at de modtagne ansøgninger ikke er det samme som tilladelser til at lagre CO2 under den midtjyske muld.

    Såfremt myndighederne giver tilladelse i også Thorning, har byderne i udgangspunktet op til seks år til at fuldføre undersøgelser, der kan lede til en egentlig ansøgning. Såfremt området lever op til miljøkrav – og viser sig egnet til CO2-lagring – har de to ansøgere fortrinsret til at søge om en egentlig licens.

    *****

    Klimamonitor:
    Dan J. vil kickstarte elektrificering med 3700 mia. kr.

    Man kan uden overdrivelse konstatere, at elektrificering på EU-niveau er kørt i sneglefart over de seneste år. Siden 2021 er elektrificeringen øget med blot 0,7 procent, men det vil den formentlig kommende danske kommissær, Dan Jørgensen, ændre markant på med øgede investeringer, skriver Klimamonitor.

    Konkret pegede han under sin nylige høring på, at statsstøtte sandsynligvis vil være en del af svaret, når det handler om, hvordan elektrificeringen skal komme op i fart. Bl.a. til at reducere risikoen ved investeringer.

    - Den vigtigste prioritet og barriere for mig bliver at få styr på vores fysiske infrastruktur. Det er enorme investeringer, over 500 milliarder euro frem mod 2030, som skal investeres i ’grids’ og ’interconnectors’ mellem landene, forklarede Dan Jørgensen.

    Den nye energikommissær anerkendte da også under høringen, at udviklingen med at få elektrificeret i EU er gået i stå og lovede, at der vil blive rettet op på det.

    - Det er ikke godt nok, det skal mindst fordobles, og det skal ske hurtigt, sagde Dan Jørgensen.

    *****

    Nordjyske Stiftstidende:
    Så kom fjernvarmen til Hjørring Øst

    Hjørring Varmeforsyning har nu tilsluttet den første varmeforbruger – virksomheden SST Enclosures – i Østbyen af Hjørring. Ifølge Nordjyske Stiftstidende bliver der i den kommende tid flere tilslutninger i Østbyen, så de kan gå igennem vinteren med en sikker og miljøvenlig forsyning af varme til en fornuftig pris.

    Hjørring Varmeforsyning har for tiden den laveste fjernvarmepris i Nordjylland, og selskabet har i 25 år holdt prisen på næsten samme niveau. Det skyldes en langsigtet strategi om at satse på flere varmekilder, så forbrugerne ikke oplever store stigninger, når energipriserne suser op og ned.

    En af de nye teknologier er overskudsvarme. I forbindelse med projektet i Østbyen har Hjørring Varmeforsyning lavet en aftale med to virksomheder i området, som frem over vil sende deres overskudsvarme ind i fjernvarmenettet og dermed være med til at spare på klodens sparsomme ressourcer.

    Både private husstande og virksomheder i Østbyen kan koble sig på fjernvarmen. Virksomheder kan søge tilskud fra Erhvervsstyrelsen til at dække en del af investeringen i den nye installation.

    *****

    Dagbladet Ringsted:
    Nu er det sidste chance for at spare 70.000 kroner

    Den sidste chance for at melde sig til fjernvarmeudrulningen under Ringsted Forsyning nærmer sig med hastige skridt, skriver Dagbladet Ringsted. Beboerne på Roskildevej har således frem til den 15. november til at beslutte sig.

    Janne Hansen, direktør for Ringsted Forsyning fortæller, at det er sidste chance, hvis man altså ønsker at ens bolig skal have fjernvarme i fremtiden. Arbejdet er en del af en større anlægsplan, så hvis man ikke slår til nu, kommer chancen ikke igen.

    - Lige nu er vi i planlægningsfasen og starter anlægsfasen op i marts/april 2025 , så vi henstiller til at folk træffer et valg nu.

    Janne Hansen forklarer at man i Ringsted normalt har en tilslutning på omkring 70- 80 procent. Det er dog ikke tilfældet på Roskildevej, hvor man en uges tid før deadline har mindre end halvdelen af vejens boligejeres tilslutning.

    - Lige nu har vi 60 tilmeldte på Roskildevej ud af 129 boliger, fortæller Janne Hansen.

    *****

    Fyens Stiftstidende:
    Forsyningspriserne sættes i vejret

    Det bliver dyrere for varmeforbrugerne under Kerteminde Forsyning i fremtiden. Forsyningsselskabet har netop fremlagt sit budget for 2025, og der bliver udsigt til en prisstigning på fire procent, skriver Fyens Stiftstidende på den baggrund.

    Forsyningen leverer også vand og håndterer ligeledes spildevand og på de poster, bliver der også tale om prisstigninger – for spildevand endda på 15 procent – og prisstigningerne bliver generelt forklaret med behov for større investeringer.

    Ifølge avisen bliver det største projekt udrulningen af fjernvarme til 1.300 husstande i Munkebo, hvilket der over de kommende samlet bliver investeret 150 millioner kroner i.

    Udrulningen af fjernvarmen sker over tre år, og i 2025 skal der investeres 41 millioner kroner, i 2026 60 millioner kroner og i 2027 49 millioner kroner

    Der er også afsat i omegnen af 40 millioner kroner til det nye vandværk, der indebærer nye vandboringer, rå-vandledninger og to vandmagasiner.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...