Gå til hovedindhold

Minister åbner for grøn gas efter fjernvarme-nej i Faxe

LÆS I DAG: Statsministeren frygter tilbagegang for den globale klimaindsats. Så landede aftale om klimakreditter. Klage får ikke opsættende virkning: Fjernvarmeselskaber bør rette ind nu. Stigende problemer med indtrængning af vand i fjernvarmesystemet. Energiselskab fyrer og udskyder projekter: Nu sænkes tempoet i milliardpartnerskab.

13. nov. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    TV 2 Øst:
    Minister åbner for grøn gas efter fjernvarme-nej i Faxe

    Faxe Ladeplads får ikke fjernvarme, men nu varsler klimaminister Lars Aagaard, at grøn gas kan være en mulig løsning. Det fremgår af et skriftligt svar, som ministeren har sendt til TV 2 Øst. Han svarer på, hvilke kollektive løsninger, der kan være i områder, hvor opbakningen ikke er tilstrækkelig.

    - Fjernvarme skal udrulles dér, hvor det giver mening, og vi skal også huske, at gassen herhjemme snart er helt grøn. I den situation er det set med klimabriller ikke så vigtigt, om varmen kommer fra fjernvarme, en varmepumpe eller grøn gas, skriver klimaministeren.

    Ifølge Lars Aagaard er fjernvarme "en prioritet for regeringen", men det skal ikke forstås sådan, at der ikke er andre muligheder.

    - Det er fortsat vigtigt, at der grundlæggende er en åben konkurrence mellem forskellige grønne varmeforsyningsløsninger. Jeg mener også, at det er vigtigt af hensyn til forbrugerne, da mange forbrugere gerne selv vil beslutte, hvad der er bedst for deres husholdning, skriver Lars Aagaard videre.

    *****

    CleantechWatch:
    Statsministeren frygter tilbagegang for den globale klimaindsats

    Statsminister Mette Frederiksen er ankommet til COP29, men det sker på baggrund af en frygt for, at lande kan risikere at slække på deres klimaambitioner i en krisefyldt tid. Det skriver CleantechWatch.

    - Jeg fornemmer både på europæisk og internationalt plan, at der er risiko for, at folk begynder at gå baglæns nu, fordi der er så mange kriser og store udfordringer på vores vej. Det vil ikke være godt for klimaforandringerne og menneskeheden, siger hun.

    På klimatopmødet i Baku, Aserbajdsjan, er det store tema indgåelse af et nyt mål for klimafinansiering til udviklingslande.

    Statsministeren understreger, at hendes bekymring ikke er funderet på noget konkret, men en fornemmelse.

    - Man kan altid mærke, når man er en del af de internationale diskussioner, hvad der fylder mest. Og for år tilbage lå klimaet meget højt. Det gør det ikke på samme måde længere, siger Mette Frederiksen.

    *****

    Ingeniøren.dk:
    Så landede aftale om klimakreditter

    Klimatopmødet COP29 skulle ikke bruge lang tid på at lande den første aftale. Fremover bliver det således muligt for lande at købe sig til klimaaflad for deres CO2-udledning ved at finansiere klimatiltag i udviklingslande. Det skriver Ingeniøren.dk.

    Konkret handler det om, at artikel 6.4 i Paris-aftalen er blevet vedtaget, der gør det muligt for landene at handle med såkaldte CO2-kreditter. Vedtagelsen betyder, at der nu skal etableres et centralt system, hvor CO2-udledninger kan forhandles internationalt.

    Intentionen er dermed, at der kommer flere penge til klimaprojekter i udviklingslandene samtidig med, at de rigeste lande betaler for at kompensere deres CO2-udledninger ved at købe klimakreditter hos udviklingslandene.

    Klima, Energi og Forsyningsminister, Lars Aagaard,  har tidligere givet udtryk for skepsis omkring indførelsen af klimakreditter.

    - Vi vil gerne have sådan et system, men vi er meget opmærksomme på, at integriteten af systemet skal være i top, så det ikke er varm luft, man handler,  siger klimaministeren.

    *****

    Energy Supply:
    Klage får ikke opsættende virkning: Fjernvarmeselskaber bør rette ind nu

    Energiklagenævnet vil ikke lade Halsnæs Varme indregne udgifter til fjernvarmeunits i varmeprisen, mens fjernvarmeselskabets klage over dette forhold undersøges af nævnet. Det følger af en afgørelse fra nævnet, fremgår det af Energy Supply.

    Halsnæs Varme klagede tilbage i maj over en afgørelse fra Forsyningstilsynet, der underkendte, at fjernvarmeunits er omfattet af det kollektive varmeforsyningsanlæg. En praksis, som tilsynet selv har været med til at etablere.

    - Afgørelsen går jo ind og ændrer på en praksis, hvor man siden 2010 har nikket til at det var rimeligt at indregne omkostninger til fjernvarmeunit i varmepriserne, udtalte chefkonsulent Søren Junge Bak fra Dansk Fjernvarme til Energy Supply i forbindelse med klagen til Energiklagenævnet.

    Nævnet lægger i sin afgørelse vægt på, at der i Forsyningstilsynets afgørelse er beskrevet en overgangsordning, og at fjernvarmeselskaberne ikke lider uoprettelig skade.

    *****

    TV-Kalundborg.dk:
    Stigende problemer med indtrængning af vand i fjernvarmesystemet

    Kalundborg Forsyning opfordrer nu sine varmekunder til at få gennemgået deres fjernvarmeunits. Det skyldes at mange af dem er forældede og slidte, og det giver skader på fjernvarmenettet, så det pålægger forbrugerne unødige omkostninger. Det skriver TV Kalundborg.dk.

    Konkret kan Kalundborg Forsyning se, at uvedkommende vand trænger ind i fjernvarmekredsløbet i byen, hvilket i sidste ende koster forbrugerne penge.

    - Det vand, der er i et fjernvarmekredsløb, er renset for hårdheder og andre stoffer, der normalt er i vores vand, så fjernvarmerørene ikke tærer op. Desværre oplever vi et stigende problem med uvedkommende vand, der trænger ind i systemet og ødelægger vores rør, fortæller Christian Voldbjerg Rasmussen, afdelingsleder for Drift Energi hos Kalundborg Forsyning.

    Det indtrængende vand kommer fra varmeveksleren i fjernvarmeunits, som sidder i private hjem i Kalundborg. Varmeveksleren bliver, som alt andet, slidt med tiden, og det vand, der burde varmes op, siver ind i varmtvandsveksleren og videre ind i fjernvarmekredsløbet.

    *****

    Børsen.dk:
    Energiselskab fyrer og udskyder projekter: Nu sænkes tempoet i milliardpartnerskab

    I begyndelse af 2024 annoncerede virksomhederne Andel og Better Energy et storstilet samarbejde om at opføre 15 solcelleparker i Danmark frem mod 2028. Nu lyder der andre toner fra de to partner, hvoraf Better Energy står overfor en stor fyringsrunde. Det skriver Børsen.dk.

    De 15 solcelleparker skulle etableres med en samlet kapacitet på 2 gigawatt-peak i Danmark i perioden fra 2024 til 2028. Bare ti måneder efter ser den tidslinje ud til at være smuldret. Det bekræfter begge parter over for Børsen.

    I øjeblikket er de første fire projekter med en samlet kapacitet på omkring 700 megawatt under partnerskabet ved at blive opført, mens flere af de resterende projekter enten er eller risikerer at blive udskudt med flere år:

    - Vi forventer, at de fire projekter er færdigbygget i 2025 og 2026. Så det partnerskab har et højt aktivitetsniveau og fungerer særdeles tilfredsstillende for begge parter. Men det er rigtigt, at vi havde - og jeg siger ikke, at vi ikke har det længere - en ambition om at øge det her partnerskab til ca. 2 gigawatt. Det er vi stadigvæk enige om, men vi er også enige om, at timingen er anderledes, end vi tænkte for et års tid siden, siger Rasmus Lildholdt Kjær, der er adm. direktør for og medejer af Better Energy.

    Hverken Andel eller Better Energy vil svare på, hvor stor en del af målet der nu ikke længere ser ud til at kunne blive til virkelighed inden for den oprindelige tidshorisont. De holder dog fast i, at partnerskabet fortsætter, selv om tidslinjen nu er usikker.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...