Gå til hovedindhold

Vestforbrænding og Innargi bringer geotermi til Storkøbenhavn

LÆS I DAG: Ewii vil sige farvel til energi fra biomasse – senest i 2038. Forsyning Helsingør og Hornbæk Fjernvarme indgår samarbejde. Grøn omstilling kommer til at efterlade hul i statskassen. Vil have atomkraft tilbage: "Vindenergi er en overgangsteknologi".

18. nov. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Vestforbrænding; pressemeddelelse:
    Vestforbrænding og Innargi bringer geotermi til Storkøbenhavn

    Vestforbrænding og Innargi har indgået aftale om at etablere geotermi til fjernvarme. Aftalen er en del af Danmarks største anlægsprojekt indenfor fjernvarme, hvor 39.000 nye varmekunder omstiller fra olie- og gasforsyning til fjernvarme. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Vestforbrænding.

    - Vi får brug for meget mere fjernvarme i fremtiden, og for at fjernvarmen baseres på flere forskellige kilder, fordi det giver en robust forsyning og sikrer forbrugerne stabile og lave priser. Her passer geotermi perfekt ind. Når forbrugerne skifter den individuelle varmekilde ud med fjernvarme, så slipper de også ud af et afhængighedsforhold til prisen på en enkelt energikilde, uanset om det er olie, gas eller el, siger Steen Neuchs Vedel, direktør for Vestforbrænding.

    Det forestående geotermi-anlæg bliver ifølge parterne på 26 MW, hvilket svarer til forbruget i 10.000 husstande.

    Planen er, at anlægget skal placeres i Lyngby-Taarbæk Kommune, men præcis hvor er ikke besluttet endnu.

    For Innargi betyder aftalen, at der tages hul på geotermisk produktion fra det geologiske reservoir, der ligger under det meste af Storkøbenhavn.

    - De geologiske betingelser for at etablere geotermi til fjernvarme er virkelig gode i det storkøbenhavnske område. Så projektet er forhåbentligt blot det første af flere med Vestforbrænding, der skal rulle meget mere fjernvarme ud. Samtidig får vi gjort mulighederne meget håndgribelige for de andre storkøbenhavnske fjernvarmeselskaber, der også udbygger deres net og overvejer alternativer til biomasse, siger Samir Abboud, der er adm. direktør for Innargi.

    *****

    EnergiWatch:
    Ewii vil sige farvel til energi fra biomasse – senest i 2038

    Energiselskabet Ewii – der blandt andet leverer fjernvarme via Trefor i Trekantområdet – vil stoppe deres brug af biomasse senest i 2038. Og målet er faktisk, fremgår det af EnergiWatch, at kunne gøre det længe før, hvis det er muligt.

    - Vi bestemmer desværre ikke selv energimixet i Danmark, men nogle kilder har vi selv indflydelse på. Den indflydelse vil vi gøre gældende. Nu handler det om at få etableret alternativer til den CO2-forurenende træafbrænding, som står for 31 procent af den samlede udledning af drivhusgasser fra aktiviteter i Danmark, lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, der er adm. direktør i Ewii, i en meddelelse.

    Planen er nu, at koncernen vil indlede undersøgelser af både tekniske alternativer, kontraktmæssige begrænsninger og muligheder for politiske initiativer.

    Samtidig har Lars Bonderup Bjørn et håb om, at flere aktører i branchen følger trop.

    - Vi er som branche nødt til at tage ansvar for det reelle klimaproblem. Den industri, som vi direkte, men også indirekte støtter, når vi brænder træ af, gør skade på både klima og biodiversitet. Når der er alternativer, er vi forpligtet til at undersøge dem, siger Lars Bonderup Bjørn.

    *****

    Helsingør Dagblad:
    Forsyning Helsingør og Hornbæk Fjernvarme indgår samarbejde

    Efter meget debat stemte et flertal i Hornbæk Fjernvarme for en ny aftale, der overfører en række funktioner for de 1350 kunder fra Hornbæk til Forsyning Helsingør. Afstemningen fandt sted i den forgangne uge på en ekstraordinær generalforsamling i fjernvarmeselskabet, fremgår det af Helsingør Dagblad.

    Det eneste emne på dagsorden var, om Forsyning Helsingør skulle overtage nogle af det lokale varmeværks funktioner, som Forsyning Helsingør har tilbudt at stå for. Det kommer efter, at bestyrelsen i Hornbæk Fjernvarme har besluttet at undersøge mulighederne for Forsyning Helsingørs overtagelse af hele selskabet på sigt.

    På mødet vedtog et flertal af de stemmeberettigede medlemmer af Hornbæk Fjernvarme, at Forsyning Helsingør - i en forsøgsperiode - overtager forbrugerkontakten og bogføring.

    - Det er en aftale, som kan løbe i op til 3 år, og Hornbæk Fjernvarme kan når som helst trække sig fra aftalen, hvis det passer dem, siger Jens Bertram, der er formand for Forsyning Helsingør samt bestyrelsesmedlem i Hornbæk Fjernvarme.

    Han understreger, at det ikke handler om at trække noget ned over hovedet på de lokale forbrugere i Hornbæk. Men forsynings-formanden lægger ikke skjul på, at det er attraktivt for Forsyning Helsingør at overtage hele selskabet på sigt.

    - Vi vil på ingen måde at tvinge eller presse Hornbæk til noget. Det må hornbækkerne selv beslutte på deres generalforsamlinger. Grunden til, at Forsyning Helsingør går ind i det, er at Hornbæk rent faktisk aftager tæt 12 procent af varmeproduktionen, og Forsyning Helsingør vil meget gerne overtage Hornbæk Fjernvarme, hvis det skulle være ønsket i Hornbæk, siger Jens Bertram.

    *****

    EnergiWatch:
    Grøn omstilling kommer til at efterlade hul i statskassen

    I takt med at der bliver udledt mindre CO2, falder statens indtægter fra grønne afgifter også. Ifølge økonomiprofessorer bør man allerede nu begynde at overveje alternative indtægtsmuligheder. Det fremgår af EnergiWatch.

    Finansministeriet vurderer således, at der vil mangle hele 22 mia. kr. i 2045, hvis målet bliver indfriet, skriver Berlingske Business.

    - Det bliver et problem, man skal forholde sig til. For det vil belaste de offentlige finanser, når man mister de grønne afgifter, siger Lars Gårn Hansen, der er vismand og professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet, ifølge avisen.

    Ifølge Michael Svarer, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, betyder udviklingen grundlæggende, at regeringen enten skal skære i det offentlige forbrug eller hæve skatter og afgifter andre steder, skriver Berlingske Business.

    *****

    Energy Supply:
    Vil have atomkraft tilbage: "Vindenergi er en overgangsteknologi"

    Tysklands potentielt næste forbundskansler, lederen af det konservative parti CDU, Friedrich Merz, vil se på mulighederne for at genaktivere de lukkede atomkraftværker og i stedet afmontere en række vindmøller. Det beretter Energy Supply.

    Merz gør således gældende, at Tyskland blandt andet bør teste atomkraftens bror, kernefusion, der skaber fusionsenergi. Teknologien til det er der ikke helt endnu, men der er ifølge forskere stort potentiale. Samtidig mener han, at vindenergi er en overgangsteknologi, der skal udfases.

    - Jeg tror, at hvis vi gør det rigtige, så kan vi en dag afmontere vindmøllerne, fordi de er grimme og ikke passer ind i landskabet, sagde Merz ifølge dpa for nylig, da han fortalte om sine planer på klimaområdet.

    Lukningen af de sidste atomkraftværker blev udsat nogle måneder på grund af energikrisen i Europa i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine. Men det var en fejl, at lukningerne i sidste ende blev gennemført, mener de konservative søsterpartier CDU og CSU.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...