Vestforbrænding og Innargi indgår aftale om geotermi
LÆS I DAG: Mere geotermi i Danmark glæder Dansk Fjernvarme. Energiselskab blæser til kamp mod biomasse. Intense trepartsforhandlinger ender i kvælstofreduktion på 13.780 ton. Fjernvarmeprojekter har længe hængt i det uvisse - og politikerne må snart beslutte sig. N1 sænker tarifferne.
EnergiWatch:
Vestforbrænding og Innargi indgår aftale om geotermi
De to selskaber – Vestforbrænding og Innargi - har indgået en aftale om at etablere et geotermi-anlæg, der skal producere fjernvarme i det Storkøbenhavnske område. I alt skal varmen fra anlægget kunne dække behovet hos 10.000 husstande, fremgår det af bl.a. EnergiWatch.
-Vi får brug for meget mere fjernvarme i fremtiden, og for at fjernvarmen baseres på flere forskellige kilder, fordi det giver en robust forsyning og sikrer forbrugerne stabile og lave priser. Her passer geotermi perfekt ind, udtaler Steen Nuechs Vedel, der er direktør for Vestforbrænding, i en meddelelse.
Aftalen mellem Innargi og Vestforbrænding sker i forlængelse af, at sidstnævnte er ved at udrulle fjernvarme til 39.000 nye husstande i kommunerne Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal.
Aftalen omfatter et anlæg på 26 MW, hvilket svarer til forbruget i 10.000 husstande. Efter planen skal anlægget placeres i Lyngby-Taarbæk Kommune, men det er endnu ikke besluttet præcis hvor.
*****
Dansk Fjernvarme; pressemeddelelse:
Mere geotermi i Danmark glæder Dansk Fjernvarme
Dansk Fjernvarme ser frem til, at der med en ny aftale om geotermi mellem Vestforbrænding og Innargi, kommer endnu et skub til geotermi som klimavenlig fjernvarmekilde. Det skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.
- Vi glæder os på vegne af begge parter, at de har landet en aftale om et geotermi-anlæg i Storkøbenhavn. Og vi håber, det ender med at kunne sikre klimavenlig varme til en god del boliger i Lyngby-Taarbæk, siger Nicolai Kipp, afdelingschef for Varmefaglig Afdeling i Dansk Fjernvarme.
- Geotermi har som varmekilde potentialet til at stå for 30 procent af al fjernvarmen i Danmark. Derfor er det vigtigt, at vi får nogle gode projekter, der kan bane vejen for andre, oplyser han.
Det er ikke kun i Danmark, der er et stort potentiale i at udnytte varme fra undergrunden. Flere steder i Europa har samme gode forudsætninger for at droppe fossile brændsler til fordel for geotermisk varme. Nye anlæg i Danmark vil derfor kunne bruges som udstillingsvinduer for eksport af både fjernvarme og geotermi.
- Sammen med fjernvarme har geotermi også et stort eksportpotentiale. Fjernvarmeløsninger er allerede en vigtig bestanddel i vores eksportstrategi af energiteknologi. Med gode eksempler på geotermi herhjemme kan vi fremvise endnu en teknologi for resten af Europa, der står overfor en stor opgave med at skifte fra gas til grønnere løsninger, siger Nicolai Kipp.
*****
Finans.dk:
Energiselskab blæser til kamp mod biomasse
Topchefen i Ewii, Lars Bonderup Bjørn, vil droppe biomasse i selskabets varmeforsyning senest i 2038, skriver Finans.dk. Det forudsætter dog, at Ewii kan komme ud af en langvarig kontrakt med varmetransmissionsselskabet Tvis, hvis det skal ske inden 2038.
Lars Bonderup Bjørn, direktør i Ewii, begrunder sit ønske med, at biomasse i hans øjne ikke er bæredygtigt, men det bliver afvist af hans direktørkollega i Tvis, Jørgen Nielsen, i et skriftligt svar til Finans.dk.
»Omverdenen og mindre varmeområder i Danmark ser med misundelse på de muligheder, som vores varmetransmissions system har for udnyttelse af billige varmekilder, grøn omstilling og høj forsyningssikkerhed. De muligheder har Tvis udnyttet i snart 40 år og efter vores opfattelse vil en evt. ophævelse af samarbejdet være den helt forkerte vej at gå,« skriver han.
»Udelukkende at producere varme ved udnyttelse af varmepumper eller elkedler, gør at du er 100% afhængig af ét brændsel nemlig el. Prisudsving på el, som vi eksempelvis så i 2022, kan derfor medføre høje varmepriser samt reducere forsyningssikkerheden.«
Jørgen Nielsen påpeger også, at det ikke er sådan, at man bare med et snuptag kan ændre varmeforsyningen, da ændringer både kræver en positiv samfundsøkonomi og myndighedsgodkendelser i kommunerne. Tiltag som er til for at beskytte varmekunderne, understreger direktøren.
*****
CleantechWatch.dk:
Intense trepartsforhandlinger ender i kvælstofreduktion på 13.780 ton
Mandag blev der indgået en aftale – den såkaldte grønne trepart – mellem regeringen og et bredt flertal om at reducere kvælstofudledning med 13.780 ton fra 2027. Aftalen skal bl.a. afsætte arealer til beskyttelse af drikkevandet.
Konkret skal kvælstofudledningen ifølge CleantechWatch.dk reduceres med 13.780 ton årligt. Den større reduktionsindsats for landbruget skal begynde i 2027.
-Der er sket for lidt i for mange år, konstaterede minister for grøn trepart, Jeppe Bruus ved præsentationen mandag formiddag, hvor han nævnte, at omlægningen skal i gang nu.
Aftalepartierne er også blevet enige om at sætte ind på spildevandsområdet. Udledningen af næringsstoffer fra punktkilder skal forbedres i ”relevante områder”, fremgår det af aftaleteksten.
Samtidig vil regeringen ændre spildevandsafgiften i form af en højere afgift på urenset spildevand fra overløb sammenlignet med udledning fra renset spildevand.
Den grønne trepartsaftale indebærer også, at 10 pct. af Danmarks samlede areal skal omlægges til natur og skov frem mod 2045.
*****
SN.dk:
Fjernvarmeprojekter har længe hængt i det uvisse - og politikerne må snart beslutte sig
I Roskilde Kommune er fire fjernvarmeprojekter endnu uden udsigt til en afgørelse, skriver SN.dk. Og selvom fristen nu nærmer sig, så har tilslutningsprocenterne næsten ikke rykket sig. Det drejer sig om Viby og Dåstrup, Gadstrup og Snoldelev, St. Valby og Ågerup samt Jyllinge Syd, hvor Fors har åbnet for tilslutningen.
Først var tilmeldingsfristen sat til den 1. maj, men siden blev den rykket til den 1. juli, inden den blev udskudt til det mere diffuse tidspunkt i løbet af efteråret. Det blev begrundet med, at boligselskabernes endelige tilmelding kan bidrage til en tilmeldingsprocent, som kommer nærmere de 70 procent.
Fors har senest opdateret tilslutningsprocenterne på sin hjemmeside den 1. november. Tallene lyder, at Jyllinge Syd ligger højest med 40 procent, mens St. Valby og Ågerup kan mønstre 33 procent. I mellem dem ligger Viby og Dåstrup med 36 procent og Gadstrup og Snoldelev med 38 procent.
Siden i sommer har tilslutningen stort set ikke rokket sig ud af stedet. I Jyllinge Syd, og i Gadstrup og Snoldelev er den steget med bare én procent, mens de to andre projekter står stille.
Det er politikerne i økonomiudvalget, som endelig skal beslutte, hvor længe de vil holde tilmeldingsfristen åben. Det vil formentlig ske omkring årsskiftet.
*****
EnergiWatch:
N1 sænker tarifferne
Når de sidste raketter har prydet nattehimlen over Jylland, så kan 800.000 jyske husstande og virksomheder glæde sig over, at strømmen i stikkontakterne bliver billigere at få leveret. Fra årsskiftet sænker netselskabet N1 nemlig sine tariffer med 21 procent, fremgår det af EnergiWatch.
Det betyder, at det f.eks. i vinterperioden fremover koster 32,5 øre/kWh at bruge strøm midt på dagen, hvor det i dag koster 41,29 øre/kWh.
I en meddelelse forklarer N1, at årsagen især skyldes, at elpriserne har stabiliseret sig på et lavere niveau siden energikrisen, hvilket betyder, at udgifterne til nettabet bliver mindre.
N1 understreger, at der fortsat er penge at spare for forbrugerne, hvis de rykker forbruget så meget som muligt væk fra de timer, hvor belastningen på elnettet er højest.
- Vi kan tydeligt se, at mange elforbrugere allerede har flyttet en del af deres forbrug væk fra spidsbelastningen. Det er godt nyt, for vi kigger som samfund ind i en elektrificeret fremtid, og hvis vi skal udvikle og udbygge elnettet klogest muligt, er det afgørende, at vi fastholder og fremmer den tendens. Derfor er det vigtigt, at vi alle er opmærksomme på, at vi kan påvirke elregningen ved at bruge strømmen mere jævnt over døgnet, siger Lise Bering, der er adm. direktør for Elnetselskabet N1.
Skriv kommentar