Bank fjerner bestyrelsen i presset forsyning som led i redningsplan
LÆS I DAG: Nordea tog magten i skifteretten: Frygt for skyhøj varmepris. Nordea: Derfor overtager vi ledelse i skandale-selskab. Fup med elpriser kan ifølge lektor koste lokale fjernvarmeværker og ledelserne dyrt. Lande tilslutter sig dansk alliance om CO2-fangst. Sonfor: Priserne holdes i ro i 2025.
CleantechWatch:
Bank fjerner bestyrelsen i presset forsyning som led i redningsplan
Bestyrelsen Odsherred Forsyning må nu trække sig i utide som led i arbejdet med at få lavet en redningsplan for forsyningen, der er tynget af en gæld på 1,3 mia. kr. efter en kuldsejlet fjernvarmeudrulning. Det skriver CleantechWatch.
Odsherred Forsyning vil i den kommende tid blive ledt af Christian Jul Madsen, advokat i Kromann Reumert, hvis klient Nordea har over en halv mia. kr. i klemme i forsyningens datterselskab Odsherred Varme.
- Bestyrelsen for moderselskabet Odsherred Forsyning er trådt af, bekræfter forsyningens netop afgåede formand Susan Münster til CleantechWatch i forlængelse af et retsmøde i Skifteretten i Holbæk torsdag formiddag.
Ændringen i ledelsen er sket på foranledning af Nordea, der i oktober begærede både Odsherred Varme og forsyningskoncernens moderselskab, Odsherred Forsyning, i rekonstruktion.
Den nye ledelsesstruktur betyder konkret, at Christian Jul Madsen nu indtager rollen som både bestyrelse og direktør i moderselskabet Odsherred Forsyning. Dog vil den daglige ledelse fortsat blive varetaget af den hidtidige adm. direktør Pernille Ingildsen, der vil arbejde på en såkaldt fuldmagt. Det betyder, at hun skal have godkendt alle beslutninger af Christian Jul Madsen.
I Odsherred Varme er bestyrelsen med undtagelse af to medarbejderrepræsentanter samtidig blevet udskiftet. I stedet er en ny bestyrelse ledt af den tidligere Hofor-topchef Lars Therkildsen blevet indsat, viser cvr.
*****
SN.dk:
Nordea tog magten i skifteretten: Frygt for skyhøj varmepris
Byrådspolitikerne i Odsherred Kommunen er bekymrede efter Nordeas magtovertagelse af Odsherred Forsyning A/S i skifteretten torsdag. Dermed er kommunen sat skak og totalt udenfor indflydelse i rekonstruktionsforhandlingerne og den plan, der skal fremlægges om tre måneder. Det skriver SN.dk.
Det betyder ifølge flere lokale byrådspolitikere, at Nordea – der som kreditor står bag rekonstruktionen - reelt selv bestemme varmeprisen, som har været en af kernepunkterne i forhandlingerne mellem kreditorerne.
- Jeg kan godt have en endog meget stor bekymring omkring et meget højt niveau for varmeprisen for borgerne med det træk Nordea har gjort sig ansvarlig for, lyder det blandt andet fra byrådsmedlem Thomas Nicolaisen.
På rådhuset i Højby kom dagens skaktræk fra Nordea også bag på borgmester Karina Vincentz, Nyt Odsherred, som nu lægger forsyningens fremtid i bankens hænder.
- Jeg er meget overrasket og også ærgerlig over den udvikling, der er sket. Men det har Nordea jo ret til i forhold til konkursloven. Nu har de overtaget både nøglerne og ansvaret for selskabet. Kommunen er jo ligesom sat udenfor, så de mener åbenbart, at de kan gøre bedre selv, end vi kan gøre i fællesskab. Det må vi jo bare acceptere, påpeger borgmesteren.
*****
SN.dk:
Nordea: Derfor overtager vi ledelse i skandale-selskab
Nordea er den største finansielle kreditor i moderselskabet Odsherred Forsyning A/S, og ifølge bankens advokat og rekonstruktør Christian Jul Madsen, sker det drastiske skridt, for at sikre rammerne for at skabe den bedst mulige løsning i Odsherred Forsyning og forsyningen som helhed. Det skriver SN.dk.
Rekonstruktøren afviser overfor SN.dk, at det handler om manglende tillid til den nuværende ledelse, men at det alene handler om at ”ensrette kommunikation og signalerne”. Dertil mener han, at det ikke får betydning for kunderne.
- Den daglige ledelse er intakt og fortsætter, det gode arbejde der er blevet lagt. Det fortsætter uændret. Det er en teknikalitet, men en væsentlig teknikalitet, der gør, at når vi når frem til en endelig løsning, så har vi bedre mulighed for at få den løsning vedtaget, fastslår Christian Jul Madsen.
Ændringen betyder helt konkret, at Christian Jul Madsen overtager både rollen som direktør og bestyrelse i moderselskabet. I Odsherred Varme beholdes de medarbejdervalgte medlemmer, mens øvrige medlemmer og formand Susan Münster udskiftes. Direktionen i selskaberne bibeholdes, og der sker ingen ændringer i de øvrige selskaber, hverken i direktion eller bestyrelse.
*****
JydskeVestkysten:
Fup med elpriser kan ifølge lektor koste lokale fjernvarmeværker og ledelserne dyrt
En lektor i konkurrenceret, Christian Bergqvist, fra Center for erhvervsret og offentlig regulering på Københavns Universitet slår fast overfor JydskeVestkysten, at der næsten uundgåeligt venter store bøder i million-klassen til de fjernvarmeselskaber, der har været del i den såkaldt kartel-sag.
- Det er bare ulovligt. Det er meget svært at finde nogle formildende omstændigheder. Det her er strafbart. Der er et ledelsesansvar. Og så er der en advokat, der har dummet sig, siger Christian Bergqvist.
Han fortæller, at der formentlig kommer en straffesag mod selskaberne med næsten uoverstigelige konsekvenser for varmeværkerne i kartellet.
- Jeg har set udkast med bøder på et par hundrede tusinder til flere millioner kroner. Problemet er, at de ikke kan betale bøderne, da det er andelsselskaber, der ingen penge har. Selskaberne får en bøde, de ikke kan betale, og så går de konkurs, siger Christian Bergqvist.
Men hvad med Energinet, som har tabt tocifrede millionbeløb og derfor anmeldte sagen til myndighederne. Vil den søge erstatning?
- Foruden sagen i Konkurrenceklagenævnet kører der også nogle retssager i samme sagskompleks ved Sø- og Handelsretten. Vi afventer de endelige domme, før vi tager stilling til eventuelt erstatningskrav, siger pressechef Jesper Nørskov Rasmussen fra Energinet.
Sø- og Handelsretten skal i løbet af 2025 afgøre, om det var tale om et ulovligt kartel.
*****
Klimamonitor:
Lande tilslutter sig dansk alliance om CO2-fangst
Nu melder flere lande sig klar til at handle på, at der vil være bruge for at trække allerede udledt CO2 ud af atmosfæren. Det gør de ved at træde ind i en dansk-finsk alliance for nationer, der vil optage mere CO2, end man udleder, og dermed være såkaldt klimapositive. Det skriver Klimamonitor.
- Vi skal både reducere udledningerne, men vi kan ikke holde temperaturstigningen på 1,5 grader uden at fjerne gigatons af CO2 i midten af dette årtusind, siger Finlands klimaminister Kai Mykkänen ved præsentationen af den udvidede alliance i forbindelse med COP29.
Alliancen kaldes Gone – Group of Negative Emittors. Negative udledninger er begrebet for at trække mere CO2 ud af luften, end man udleder. Foreløbig har Surinam, Etiopien, Sverige, Holland og Kenya tilsluttet sig alliancen sammen med Danmark og Finland.
Danmark begyndte arbejdet med at samle lande om sagen sidste år sammen med Finland og Panama.
Det er vigtigt at adressere for Finlands klimaminister Kai Mykkänen, at samfundets processer stadig skal omstilles og ikke kun afbødes med CO2-fangst.
- Det må aldrig blive i stedet for reduktioner. Det skal være en tilføjelse. Det er ikke en konkurrence, siger han.
*****
JydskeVestkysten:
Sonfor: Priserne holdes i ro i 2025
Nu melder Sonfor - det kommunale forsyningsselskab - ud, hvad du kan forvente at betale som husejer eller forbruger i lejlighed det kommende år. Prisen for affald/genbrug, drikkevand og fjernvarme holdes i ro og bliver den samme i 2025 som i 2024. Det skriver JydskeVestkysten.
Taksterne for 2025 – som skal formelt godkendes af byrådet i december – betyder, at en gennemsnitlig husstand i et hus på 130 kvadratmeter skal betale 29.246 kroner årligt for vand, spildevand, affald og varme i 2025. Det er cirka de 400 kroner mere end i 2024.
- Vi har gjort vores bedste for at tilrettelægge budgetter og investeringer, så vi kan holde taksterne i ro på alle andre områder end spildevand. Det kan vi samtidig med, at vi sørger for, at der er penge nok til de store investeringer, som vi står overfor, siger bestyrelsesformand Ellen Trane Nørby, Sonfor.
På spildevandsområdet skal der bygges en ny rensestruktur i Sønderborg Kommune, samtidigt med der fortsat arbejdes for at fremtidssikre kloakkerne. Der investeres i vandforsyningen for Sønderborg by, da de nuværende vandværker er nedslidte, og derudover får alle kunder nye digitale vandmålere i 2025 og 2026. I Sonfor Varme fortsættes udrulningen af fjernvarme på Nordals, i 2025 med fokus på Guderup.
Skriv kommentar