Klimarådet: Næste klimamål vil påvirke borgernes hverdag mere
LÆS I DAG: Enormt fjernvarmeprojekt stemt igennem med overvældende flertal. Varmeselskab afviser at være i en "Odsherred-situation". Statsstøtte til biogas boomer – og vi hænger på den til 2032. Fjernvarmekunder kan glæde sig over faldende priser. Fjernvarmen skal holde varmeregningen i ro. Nu skal det afgøres, om der skal fjernvarme til Skodborg. Varmekunder får omsider overskudsvarme fra fabrik.
EnergiWatch:
Klimarådet: Næste klimamål vil påvirke borgernes hverdag mere
Klimatiltag for at nå et kommende 2035-mål vil blive mere borgernært og påvirke hverdagen, siger Klimarådet, der har offentliggjort deres analyse af, hvordan Danmark kan indfri sine klimamål i 2035. Det skriver EnergiWatch. .
Det fremgår nemlig af klimaloven fra 2020, at den skal revideres i 2025, så Christiansborg skal have vedtaget et 2035-mål.
I analysen undersøger Klimarådet, hvordan Danmark kan øge reduktionerne til henholdsvis 80, 85 og 90 procent sammenlignet med 1990.
Men rådet og forperson Peter Møllgaard vil ikke komme med en direkte anbefaling til Folketinget, da det ”beror på en politisk afvejning i sidste ende”.
- Men vi kommer dog med nogle argumenter for at stile efter mere end en 80 procents reduktion. Det handler om klimaets kritiske tilstand, men også klimalovens ambition om, at Danmark skal være et foregangsland, siger Peter Møllgaard.
Han henviser desuden til, at det allerede i dag ser ud til, at Danmark vil reducere sine drivhusgasudledninger med 78 procent i 2035.
Regeringen er endnu ikke kommet med sit bud på et dansk 2035-klimamål.
*****
Vejle Amts Avis:
Enormt fjernvarmeprojekt stemt igennem med overvældende flertal
Hedensted Fjernvarme har netop fået generalforsamlingens opbakning til en ny varmepumpe ved Hedensted Spildevand i Daugård, der både kan udvide kapaciteten og sikre produktion af en stabil og billig varmekilde. Det skriver Vejle Amts Avis.
Opbakningen kom i stand på en ekstraordinær generalforsamling for de 3.200 andelshavere, der med opbakningen til varmepumpen – til en pris på 37,6 mio. kroner – kan se frem til, at de fra 2027 kan få skåret en tredjedel af den årlige varmepris.
Som alternativ til en spildevandsvarmepumpe fortalte formand Peder Pedersen, at bestyrelsen havde undersøgt alt fra ny træfliskedel og biomassekraftvarme til en transmissionsledning fra TVIS til en ekstra elkedel.
Trods kritik over den manglende detaljegrad i den nuværende tekniske og økonomiske indsigt, stemte 140 ud af de 167 stemmeberettigede for at give bestyrelsen lov til at gå videre med projektet.
Særligt fordi det stadig kan blive lagt ned, hvis forudsætningerne ændrer sig.
Forventningen er, at varmepumpen kan være i drift i begyndelsen af 2027. Isoleret set vil den skære 91 kr. af MWh-prisen - svarende til ca. 1600 kr. om året pr. husstand - og kunne levere 21.000 MWh årligt.
*****
Energy Supply:
Varmeselskab afviser at være i en "Odsherred-situation"
Der er god samfundsøkonomi i fjernvarmeudvidelserne i Korsør og Halsskov, lyder det SK Forsyning, der reagerer på kritik af, at man fået bevilget et millionlån på 140 mio. kroner fra Slagelse Kommune. Det skriver Energy Supply.
Lånet skal dække for en overskridelse af budgettet på 238 mio. kroner, og det har fået nogle lokale politikere til at spørge, om man er på vej ud i en lignende situation som i Odsherred Kommune.
Men ifølge ledelsen i SK Forsyning, der ejer SK Varme, har den sammenligning ingen gang på jord.
- Overskridelserne skyldes jo stigende priser samt det forhold, at der er kommet rigtig mange med i Korsør, faktisk over 90 procent, så projekterne hænger godt sammen, fortæller adm. direktør Henrik Birch i SK Forsyning til mediet.
Han påpeger desuden, at det ikke - som hos Odsherred Forsyning - har været gratis at koble sig på fjernvarmen samt at fjernvarmeudvidelserne i Korsør og Halsskov - i modsætning til i Odsherred - er dækket af eksisterende værker.
*****
GridTech:
Statsstøtte til biogas boomer – og vi hænger på den til 2032
Siden 2006 har staten samlet støttet opgradering af biogas med 15 milliarder kroner. Ifølge Concito-økonom har vi forpligtet os til samme beløb i næsten et årti mere, selv om der er mere energi at hente fra fx vind. Det skriver GridTech.
Cheføkonom Torsten Hasforth fra den grønne tænketank Concito er kritisk over for støtten til biogas:
- Min anke er ikke så meget, at vi giver støtte. Vi har jo også støttet land- og havvind – og mere, end vi har støttet biogas. Men vi får væsentligt mere energi for pengene fra vind, end vi får fra biogas, siger han til GridTech.
På basis af tal fra det nye ministersvar samt tal fra Energistyrelsens energistatistik peger han på, at vi for eksempel i 2023 fik 100 petajoule (PJ) vindenergi for en milliard støttekroner, mens vi kun fik 11 PJ ud af at støtte biogas med en milliard kroner.
Ifølge Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, kan man dog ikke se så ”økonomisk” på, hvad vi får ud af at støtte biogas:
- Biogas er en vigtig teknologi, fordi den reducerer drivhusgasudledningen og gør, at vi kan recirkulere nogle næringsstoffer på en bedre måde. Og så er det en teknologi, vi kan betragte som en form for affaldsbehandling, siger han og argumenterer for, at man skal se biogasproduktion i et andet lys:
- I energisektoren er vi glade for at bruge den mængde el eller varme, vi kan få ud, men biogas er ikke en billig måde at fremstille energi på.
*****
NordvestNyt:
Fjernvarmekunder kan glæde sig over faldende priser
Nykøbing Sjælland Fjernvarmeværk har givet sine kunder en tidlig julegave. De sætter nemlig fjernvarmeprisen ned, fremgår det af Nordvestnyt.
- Næste år falder fjernvarmeprisen fra 900 kroner per megawatt til 690 kroner, siger Steen Gøthche, formand for fjernvarmeværkets bestyrelse.
Det betyder omregnet, at en gennemsnitlig familie, der bor i et parcelhus i Nykøbing, kan spare omkring 3.000 kroner på varmeregningen i 2025 sammenlignet med i år.
Når det er muligt at sænke prisen, er det fordi, man hos Nykøbing Sjælland Fjernvarmeværk har fået en kæmpe varmepumpe installeret. Den er langt billigere i drift end den gas, som man tidligere har brugt.
- Og så er det fordi vi sørger for at have en overordnet fornuftig daglig drift, siger Steen Gøthche.
Han er glad og stolt over at kunne dele den faldende varmepris med sine kunder. Især fordi fjernvarme i denne tid giver folk frygt i øjnene og kold sved på panden. I hvert fald i Odsherred.
- Vi har rigtig mange, der ringer til os og er nervøse og spørger: Hvad sker der nu? Men vi kan jo så berolige dem med, at vi ikke er en del af Odsherred Forsyning. Hos os kører tingene godt, og de har intet at frygte. Tværtimod, siger Steen Gøthche.
*****
JydskeVestkysten:
Fjernvarmen skal holde varmeregningen i ro
Haderslev Fjernvarme får i fremtiden flere strenge at spille på, når der skal varme i rørene hjemme i stuerne. Fredag åbnede Central Langkær, der sætter yderligere skub på elektrificeringen af varmeproduktionen. Det skriver JydskeVestkysten.
Anlægget består af en 10,6 MW varmepumpe (CO2), en 15 MW elkedel og en 5.000 m3 akkumuleringstank. Det skal frigøre værket for den dyre flis, og selskabet får flere heste at spille på, når der skal skaffes varmekilder.
Fjernvarmeselskabet havde overvejet at investere i mere flisvarme eller halmvarme. Men Haderslev Fjernvarmes beregninger har vist, at det er økonomisk smartere for dem at investere i varmepumper.
Flis vil stadig være hovedkilden til varmen hjemme i stuerne, men fjernvarmeselskabet forventer, at den nye varmepumpe kan dække hele varmeproduktionen i sommerperioden.
Fjernvarmeselskabet får også fremover mulighed for at udnytte mulighederne på elmarkedet med et system, hvor man tjekke vejret, gaspriser og elpriser, så man kan sammensætte produktionen for flere døgn ad gangen.
*****
JydskeVestkysten:
Nu skal det afgøres, om der skal fjernvarme til Skodborg
Den 11. december afholder Vejen Varmeværk informationsmøde i Skodborg Hallen, og her kan alle blive klogere på, om der kommer fjernvarme til Skodborg – og nok så vigtigt hvad prisen for fjernvarme bliver. Det skriver JydskeVestkysten.
På informationsmødet vil Vejen Varmeværk, Skodborggruppen og Vejen Kommune præsentere borgerne for et konkret pristilbud på at skifte til fjernvarme. Samtidig er det muligt at underskrive en bindende kontrakt.
- Vi føler det lidt som om, at vi skal til eksamen. Det er nu, skodborgenserne skal skrive under på en bindende kontrakt. Det er nu, vi skal have tilslutningen, siger direktør for Vejen Varmeværk, Richard Sloth Nielsen.
Han mener selv, at folkene bag projektet har fundet frem til en pris, der gør, at tilslutningen bør ende med at være tilstrækkelig, og at prisen samtidig vil være spiselig for de varmeforbrugere, der allerede er tilsluttet.
De, der ikke kan komme til mødet, kan stadig nå at skrive under på en bindende kontrakt om fjernvarmetilslutning. Fristen er 15. januar.
- Hvis der ikke er nok, der har skrevet under inden den 15., er der stor sandsynlighed for, at projektet bliver droppet, siger Richard Sloth Nielsen.
*****
Horsens Folkeblad:
Varmekunder får omsider overskudsvarme fra fabrik
Hornsyld Klimavarme har åbnet for, at overskudsvarme fra proteinfabrikken Triple A, der er en del af Hornsyld Købmandsgaard, kan komme ind i deres varmesystem. Det har været det manglende sidste led i varmeproduktionen, skriver Horsens Folkeblad.
Med tiltaget vil 90 procent af den varme, der flyder i røreren ud til de 562 tilknyttede boliger og erhverv, være overskudsvarme fra produktionen.
Hidtil har varmepumperne suppleret overskudsvarme fra Hornsyld Købmandsgaard, og det har været lidt en nødløsning. Overskudvarmen fra Triple A skulle således have været tilknyttet for længst, efter de første kunder blev tilsluttet fjernvarmen tilbage i november 2022.
- Overskudsvarmedelen blev forsinket af den måde, projektet var lavet på, fortæller Rasmus Ole Hansen, der er formand for to centrale aktører i arbejdet, Hornsyld Klimavarme og Hornsyld Koordinationsudvalg.
Han kan endnu ikke sige, hvad det nye tiltag vil betyde for prisen på fjernvarme lokalt. De kommende takster fastlægges først senere på året.
Skriv kommentar