Gå til hovedindhold

Venstre vil stoppe fire fjernvarmeprojekter

LÆS I DAG: Verdos øverste direktør stopper. Minister dropper at fjerne kirkers veto mod vindmøller. Uro om strømkabler til Danmark: Energinet vil gerne reinvestere. 21 klimaaktivister får bøde for civil ulydighed.

16. dec. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    SN.dk:
    Venstre vil stoppe fire fjernvarmeprojekter

    Fire områder i Roskilde Kommune, hvor det i øjeblikket er muligt at tilmelde sig fjernvarme, har i flere måneder ikke rykket sig tilslutningsmæssigt. Nu sætter Venstre foden ned og beder om at få stoppet projekterne, skriver SN.dk.

    Fors har senest opdateret tilslutningsprocenterne for de fire områder på sin hjemmeside den 10. december. Tallene lyder, at Jyllinge Syd ligger højest med 40 procent, mens St. Valby og Ågerup kan mønstre 33 procent. I mellem dem ligger Viby og Dåstrup med 36 procent og Gadstrup og Snoldelev med 38 procent. Siden i sommer har tilslutningen stort set ikke rykket sig

    70 procent er den tilslutningsprocent, som Fors har angivet, hvor der er økonomi nok til at sætte gang i gravearbejdet.

    Det er viceborgmester Jette Tjørnelund, der har gjort sig til talsmand for forslaget, der skal behandles i byrådet onsdag i denne uge.

    - Fjernvarme er en god løsning, som vi støtter fuldt ud. Men vi må tage til efterretning, at der ikke er større tilslutning. Folk har stemt med fødderne, siger Jette Tjørnelund.

    Hun påpeger, at det giver en del usikkerhed både for dem, som har tilmeldt sig, og dem, som ikke har, men eksempelvis gerne vil have en varmepumpe . Sidstnævnte kan man ikke få tilskud til, når man bor i et område, der er udlagt til fjernvarme.

    - Borgerne i de fire områder står ringere end dem, der er ude for områderne, når det gælder den grønne omstilling, siger Jette Tjørnelund og påpeger, at det også stiller forsyningsselskabet Fors dårligt, fordi de ikke ved, om de skal disponere kræfter, der skal være klar, hvis fjernvarmeprojekterne bliver til noget.

    *****

    Randers Amtsavis:
    Verdos øverste direktør stopper

    Energiselskabet Verdo skal ud for at finde en ny administrerende direktør. Jakob Flyvbjerg Christensen har meddelt, at han fratræder stillingen senest 31. maj 2025 for at overtage en lignende position hos Dansk Fragtmænd, fremgår det af Randers Amtsavis.

    - Mit jobskifte skal ikke ses som et fravalg af Verdo, men som et tilvalg af Danske Fragtmænd, hvor jeg i høj grad kan kombinere erfaringerne fra mine mange år i logistikbranchen med mine erfaringer med blandt andet digitalisering og bæredygtighed fra min tid i Verdo - og dermed koble det bedste fra to verdener, siger Jakob Flyvbjerg Christensen.

    Ved årsskiftet kan Jakob Flyvbjerg Christensen ellers fejre fem års jubilæum hos energikoncernen, som forsyner mere end 100.000 kunder med el, vand og varme.

    - Egentlig havde jeg forestillet mig, at jeg skulle være i Verdo i mange år endnu og være med til at udløse det store potentiale, der findes i vores mange aktiviteter og forretningsområder. Men pludselig opstod der en mulighed, jeg ikke havde set komme - og som jeg ikke kunne sige nej til, begrunder Jakob Flyvbjerg Christensen sit stop.

    Opsigelsen kommer på bagkant af økonomiske udfordringer, angiver Randers Amtsavis, der skriver, at Verdo kommer ud af 2023 med et minus på 36 millioner kroner, mens Randers Amtsavis er kommet i besiddelse af budgetmateriale, som afslører et kommende kæmpeunderskud på næsten 75 millioner kroner i 2024.

    *****

    EnergiWatch:
    Minister dropper at fjerne kirkers veto mod vindmøller

    Minister for byer og landdistrikter og kirkeminister Morten Dahlin (V) vil droppe del af et lovforslag, der skulle fjerne folkekirken indsigelsesret, når der eksempelvis opstilles vindmøller og solcelleparker. Det skriver EnergiWatch med henvisning til en artikel i Kristeligt Dagblad.

    I dag kan folkekirken gennem stiftsøvrigheden gøre indsigelse mod et lokalplanforslag, der vil opstille vindmøller eller solceller inden for 1000 meters afstand af en kirke samt vindmøller inden for 2000 meters afstand, hvis vindmøllerne er mindst 250 meter høje.

    Den ret skulle ud af lovgivningen i forbindelse med en ændring af planloven, der blev sendt i høring i oktober. Men den del af lovforslaget forventes nu at blive fjernet.

    - Vi har lyttet til høringssvarene og til partiernes ønsker også. Derfor forventer vi at ændre den del af lovforslaget, der omhandler stiftsøvrighedens indsigelsesret over for kommunernes lokalplanforslag, så indsigelsesretten ikke forringes i forhold til i dag, siger Morten Dahlin til Kristeligt Dagblad.

    Det er særligt KL, der er fortaler for at fjerne indsigelsesretten for kirkerne. Her mener man, at det forsinker den grønne omstilling.

    Modsat har Dansk Folkeparti gennem årene været på indsigelsesrettens side og har også været det denne gang.

    Formand Morten Messerschmidt mener, at det er vigtigt, at kirker ”kan sige fra”, hvis et byråd vil ”skæmme landskabet omkring nogle af vores smukke landsbykirker”.

    *****

    Energy Supply:
    Uro om strømkabler til Danmark: Energinet vil gerne reinvestere

    Torsdag blev der sat rekord for elprisen i den sydvestlige del af Norge, og det har fået flere partier i Stortinget til at argumentere for, at man ikke skal levetidsforlænge de elkabler, der forbinder – via Danmark – Norge med resten af Europa. Det skriver Energy Supply.

    - Vi ønsker ikke at forlænge Skagerrak-kablerne til Danmark, hvis det viser sig, at de bidrager til så høje priser, som vi ser nu, lød det således fra den norske energiminister, Terje Aasland fra Arbejderpartiet.

    Dermed lægger det ene regeringsparti i Norge sig op ad det andet, Centerpartiet, der i sommer meldte ud, at de ikke ønsker at forlænge levetiden for Skagerrak 1 og 2, der er de ældste af strømkablerne mellem landene.

    I Danmark er det Energinet, der undersøger potentialet for en reinvestering af Skagerrak 1 og 2. Og her lyder der mere positive toner, skriver Energy Supply.

    - De fælles undersøgelserne er endnu ikke afsluttet, men viser umiddelbart, at reinvestering vil være en god ide for både Danmark og Norge, siger chefprojektleder Thomas Kjærsgaard Sørensen og understreger, at han udtaler sig generelt om Skagerrak 1 og 2 og overvejelserne om at reinvestere.

    *****

    Klimamonitor:
    21 klimaaktivister får bøde for civil ulydighed

    En gruppe klimaaktivister slipper ikke for bødestraf, fordi de forstyrrede trafikanter på veje og motorvejsafkørsler i Nordsjælland. Retten i Lyngby afviser, at de handlede i nødværge på grund af klimakrisen, skriver Klimamonitor.

    Aktionerne skete fra november 2023 og frem til marts i år både på Strandvejen og på afkørsel 17 og 18 på Motorring 3. Her blev bilister i myldretiden forsinket, fordi aktivisterne stod på kørebanen eller satte sig ned.

    Under sagen er en stribe politividner blevet afhørt, og også aktivisterne har forklaret sig. De tiltalte talte om retten til at demonstrere og henviste også til nødværge og nødret på grund af den omfattende klimakrise.

    Bøderne er fastsat til mellem 1.250 kroner og 8.300 kroner, alt afhængigt af hvor mange episoder de tiltalte deltog i. Godt halvdelen fik nedsat bøden, fordi de har lav indkomst.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...