Ordførere efterlyser slutdato for gas
Læs i dag:
Arne takkede ja til fjernvarme, men naboerne sagde nej
Eksperter: Det handler om økonomi, når fjernvarmeprojekter støder på grund
På jagt efter varmt vand i undergrunden: Du vil kunne mærke vibrationerne
Cobra Varme bliver forsinket igen
DR Nyheder:
Ordførere efterlyser slutdato for gas
Samira Nawa, energiordfører for Radikale, efterlyser en slutdato for gas, hvis gassen skal helt ud af de danske husstande.
- Vi skal have en slutdato på gas til opvarmning i private hjem. Det er det politiske signal, vi kan sende til forbrugerne, så man ikke investerer i nye gasfyr, siger hun til DR Nyheder.
Samme ønske kommer fra Enhedslisten og Konservative. Blandt andet siger Dina Raabjerg, der er energi- og forsyningsordfører for Konservative, at hun efterlyser en plan for, hvad Danmark vil med gassen, så borgerne ved, hvornår de senest skal over på en anden løsning.
Regeringens ambition er, at gas skal være fuldt udfaset i 2035. Men der er endnu ikke ved lov sat en dato for, hvornår det skal være helt slut med gas til opvarmning.
Og det har stor betydning for, hvordan det går med at konvertere gasfyr til fjernvarme, mener Samira Nawa.
Socialdemokraternes energiordfører Jesper Petersen oplyser til DR, at regeringen har de samme målsætninger frem til 2035 om at få udfaset gasfyr.
I Tyskland er det med udgangen af 2024 slut med at installere nye gasfyr. Og i 2044 skal det være slut med at opvarme boliger med gas eller olie.
*****
DR Nyheder:
Arne takkede ja til fjernvarme, men naboerne sagde nej
I Grejs og Hornstrup skulle 60 procent af beboerne sige "ja tak", før TREFOR Varme kunne sætte gang i fjernvarmeudrulningen. Men det lykkedes kun at få omkring halvdelen af tilkendegivelserne i hus.
Én af dem kom fra Arne Poulstrup fra Grejs. I hans bryggers står nemlig et gasfyr med en udløbsdato. Og der er flere årsager til, at han gerne vil have det fjernet.
- Når der er mulighed for at få fjernvarme, vil jeg rigtig gerne skifte til noget mere grønt og noget, der er lettere at vedligeholde, for vi skal ikke vedligeholde fjernvarme. Og så vil jeg rigtig gerne være med til at, at vi bliver uafhængige af russisk gas, siger Arne Poulstrup til DR Nyheder.
Det bliver dog ikke en realitet nu – og det samme billede tegner sig i mange andre områder med potentiale for fjernvarme.
En ny opgørelse fra Dansk Fjernvarme viser, at projektforslag for 28.000 husstande er blevet stemt ned i områder, hvor varmeplaner fra 2022 ellers konkluderer, at fjernvarme er en god og realistisk ide.
Men ifølge energiprofessor ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, er det en rigtig dårlig idé at sige nej til fjernvarme. For selvom gaspriserne ved første øjekast kan se fornuftige ud lige nu, så er de ikke som tidligere, forklarer professoren.
- De gaspriser, vi har nu, er højere, end de var før vores energikrise startede - altså før sommeren 2021, hvor Putin begyndte at føre mindre gas til Europa. Så vi oplever en høj pris. Jeg tror bare, at man har vænnet sig til, at den nu faktisk er højere, end den var før, lyder det.
*****
JydskeVestkysten:
Cobra Varme bliver forsinket igen
Cobra Varme bliver forsinket endnu engang med deres arbejde med at lægge fjernvarmerør til Endrup, Vejrup og Grimstrup. Der kommer til at gå mindst et halvt år, før der kan lægges fjernvarmerør.
Det er ikke første gang, Cobra Varme ApS må indregne forsinkelse i planen for, hvornår beboerne i de tre byer kan få fjernvarme. For et år siden kunne JydskeVestkysten skrive, at fjernvarmeprojektet var klar til at grave, men at det ville blive forsinket, fordi staten tøvede med at fylde penge i fjernvarmepuljen, som er statslig støtte til nye fjernvarmeprojekter. Tilsagn om statsligt tilskud fik Cobra Varme i februar i år.
Årsagen til at projektet igen er forsinket, skyldes, at bestyrelsen for Cobra Varme ApS har valgt at afbryde samarbejdet med virksomheden &Green Project, som har stået for udvikling og projektering af den kommende fjernvarmeforsyning i de tre landsbyer Endrup, Vejrup og Grimstrup.
- Vi har valgt at opsige samarbejdet og vi er nu i gang med at finde et ingeniørfirma, som vi kan samarbejde med, siger Hans Jørn Madsen, som er bestyrelsesmedlem i Cobra Varme.
Han ønsker ikke at uddybe, hvorfor samarbejdet med & Green Project er afbrudt, udover det, som bestyrelsen fortalte til andelshaverne og andre interesserede på et borgermøde i august:
- Vi havde forskellige opfattelser af det med udbudsmaterialet.
*****
Energy Supply:
Eksperter: Det handler om økonomi, når fjernvarmeprojekter støder på grund
Det går trægt med at få danskerne til at skifte gasfyret ud med fjernvarme. Flere projekter falder lige nu til jorden på grund af manglende opbakning.
Det skyldes, at gasprisen er lav og renten er høj, skriver Energy Supply. Og det får regeringens grønne ambitioner, der blev sat i gang som følge af energikrisen i 2022, til at falde til jorden.
Derfor er der brug for, at Folketinget kommer på banen. Det mener tre energi-eksperter, som Energy Supply har talt med.
Peter Sorknæs, der er lektor på Aalborg Universitet og forsker i fjernvarme, fortæller, at det var en ambitiøs plan, politikerne kom med.
Ifølge tal fra Dansk Fjernvarme medførte lave tilslutningsprocenter og udeblivende støtte fra fjernvarmepuljen, at 20.000 konverteringer blev indstillet i 2023. Yderligere 31.000 konverteringer var ved indgangen til 2023 i risiko for at falde.
Samtidig forventer kommunerne, at en fjerdedel af de godkendte fjernvarmeprojekter først bliver udrullet efter deadline i 2028.
Og ffølge Peter Sorknæs hænger udfordringerne blandt andet sammen med et temposkift.
- Fjernvarmeudrulning kræver mandskab og materiale, og det skaber en flaskehalsproblematik. Det har påvirket priserne på fjernvarmeprojekterne, fordi der pludselig har været stor efterspørgsel på en begrænset mængde ressourcer, fortæller han til Energy Supply.
*****
Midtfyns Posten:
Lokale ildsjæle fra Ryslinge vinder stor pris
Lokale ildsjæle fra Ryslinge vandt 24.oktober afstemningen om Fjernvarmeprisen 2024. De kan glæde sig over at vinde prisen, som er på 50.000 kroner, som blev afgjort ved en afstemning blandt de mere end 2400 deltagere ved Dansk Fjernvarmes landsmøde. Det skriver Midtfyns Posten.
Ryslinge Udviklingsselskab var nomineret til prisen for at arbejde sammen med fjernvarmeselskabet i Ringe om at få fjernvarme til Ryslinge. Vinderen af Fjernvarmeprisen 2024 får rosende ord med på vejen fra Dansk Fjernvarmes formand, Jesper Frost Rasmussen.
- Jeg er rigtig glad for, at Ryslinge Udviklingsselskab har vundet Fjernvarmeprisen 2024. De er et fremragende eksempel på, hvordan frivillige kræfter i samarbejde med eksisterende selskaber kan få fjernvarme til nye områder. Og deres arbejde viser, hvordan fjernvarmen er central i den grønne omstilling og i at udvikle attraktive områder at bo og leve i, siger Jesper Frost Rasmussen i pressemeddelelsen.
Udviklingsselskabet arbejder i bred forstand for at fastholde Ryslinge som et attraktivt sted at bo, og i den forbindelse var etableringen af fjernvarme i byen gjort til et centralt projekt. Og det projekt kom solidt i mål med en tilslutning på hele 83 procent af byen.
Udover Ryslinge Udviklingsselskab var også Jan Eric Thorsen fra Danfoss og ARC nominerede til prisen.
*****
Villabyerne:
På jagt efter varmt vand i undergrunden: Du vil kunne mærke vibrationerne
Nu kortlægges undergrunden for at undersøge potentialet for geotermi og grønnere fjernvarme. Man kan opleve kortvarige vibrationer, når speciallastbiler passerer forbi.
På en nøje planlagt rute, som dækker næsten 82 km og går igennem Allerød, Fredensborg, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm, Lyngbæk-Taarbæk og Rudersdal Kommuner, vil det geotermiske selskab Innargi fra den 4. til den 17. november hver nat kortlægge undergrunden i Nordsjælland.
- De seismiske undersøgelser er en del af vores efterforskningsfase. Kortlægningen af undergrunden er helt afgørende for at udvikle geotermiske projekter. Når vores geologer har indsigt i, hvor og hvordan det varme vand flyder under vores fødder, bliver vi i stand til at pege på helt specifikke områder, hvor forsyningsselskaberne i Nordsjælland med fordel kan etablere geotermi, siger Asbjørn Haugstrup, der er direktør for kommunikation og public affairs hos Innargi.
Geotermi, varmt vand dybt i undergrunden, kan bidrage i stor skala til den grønne omstilling i Danmark I dag udgør geotermi under 1 procent af Danmarks fjernvarme, men har potentiale til at dække op til 30 procent af Danmarks fjernvarme. Det svarer til 600.000 husstandes varmeforbrug. På den måde er geotermi vigtig for Danmarks ambition om at være klimaneutral i 2045.
*****
Skriv kommentar