Gå til hovedindhold

Grøn brint blev kaldt en “gamechanger” – men gennembrud lader vente på sig

LÆS I DAG:
Ny form for fjernvarme kommer snart til Jylland
Verdo åbner døren på klem for landsby med bristede drømme
Fejlagtige oplysninger i fjernvarmeprojekt giver stor ekstra regning
Borup fejrer 60+40 års jubilæum
Kong Frederik: Teknologi skal hjælpe Norden med at nå klimamål

15. maj 2024
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Børsen:
    Grøn brint blev kaldt en “gamechanger” – men gennembrud lader vente på sig

    Forsinkelser har ramt flere storstilede planer om at producere grøn brint. Udviklingen er gået langsommere end håbet, erkender branchen, der stadig tror på et gennembrud. Det skriver Børsen i dagens avis.

    Selv om flere energiudviklere har lanceret planer om det ene storstilede projekt efter det andet, er det i Europa og Danmark kun en meget lille del, der er opført eller er i gang med at blive det.

    Hos energikæmpen Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) mener partner Philip Christiani fortsat, at brint og power-to-x har en vigtig rolle at spille. Men forventningerne til markedsvæksten er noget mere afdæmpede end tidligere:

    “Brint har været talt meget op i de sidste år som svensknøglen, der kunne løse alle problemer. Realiteten er – det kan vi se i vores tal og i de diskussioner, vi har – at det her pendul er måske ved at svinge ind mod midten igen,” siger han

    *****

    DR:
    Ny form for fjernvarme kommer snart til Jylland

    Tre landsbyer i Sydvestjylland er godt på vej til at komme på det klimavenlige Danmarkskort. Det skriver DR.

    Beboerne bliver med stor sandsynlighed nogle af de første i landet, der får overskudsvarme fra en el-transformatorstation pumpet ud i radiatorerne.

    Byrådet i Esbjerg har netop besluttet at stille en kommunegaranti, så projektet kan blive ført ud i livet.

    Det glæder Glenn Holdensen, som bor i landsbyen Grimstrup.

    - For det første får vi billigere varme, og for det andet tror jeg, det gør det lettere at sælge huset en dag, når vi ikke længere har gasfyr, siger han.

    *****

    Frederiksborg Amts Avis:
    Fejlagtige oplysninger i fjernvarmeprojekt giver stor ekstra regning

    Et fjernvarmeprojekt, der skulle forsyne husstandene i Lynæs med bæredygtig varme, ender nu med en stor ekstraregning. Bestyrelsen for Hundested Varmeværk har derfor opsagt samarbejdet med en rådgiver og en medarbejder.

    - Vores medarbejder og vores rådgiver gennem mange år har ikke formået at køre fjernvarmeprojektet ud mod Lynæs på ordentlig vis. Det hele er totalt kuldsejlet. Derfor er de blevet sendt hjem og opsagt - vores tillid til dem er forsvundet, siger Ida Slættalid Iversen, bestyrelsesformand Hundested Varmeværk til Frederiksborg Amts Avis.

    Projektet var estimeret til at koste 161 millioner kroner, men prisen har vist sig at være alt for lav.

    På en generalforsamling torsdag vil bestyrelsen nu stille borgerne et ultimatum: At opløse Hundested Varmeværk og sammenlægge det med Halsnæs Forsyning. Fordi bestyrelsen erkender, at det er for komplekst et projekt, hvorfor det er mest hensigtsmæssigt at lade et større forsyningsselskab tage sig af det.

    Går alt efter planen, vil sammenlægningen være en realitet 1. juli.

    *****

    Randers Amts Avis:
    Verdo åbner døren på klem for landsby med bristede drømme

    Der er ikke store løfter fra Verdo Varme til Øster Bjerregravs indbyggere, hvis fjernvarmedrøm ser ud til at være kollapset. Men der er en inviterende dør på klem. - Vi har ikke mistet interessen for Øster Bjerregrav, siger Verdos divisionsdirektør for varme og forsyning. Det skriver Randers Amts Avis.

    Det vil kræve at Verdo prøver noget helt nyt, hvis selskabet skal levere varme til Øster Bjerregrav og Over Fussing i fremtiden. Byen ligger for langt fra Verdos nuværende fjernvarme-ledninger i Stevnstrup og Over Hornbæk til at bruge den nuværende model med basis i det store varmeværk på havnen i Randers.

    *****

    Ugeavisen Køge:
    Borup fejrer 60+40 års jubilæum

    Lørdag den 1. juni fejrer Borup Varmeværk 60+40 års jubilæum. Det er nemlig 60 år siden Borup Varmeværk blev grundlagt, mens det er 40 år siden, at lokale landmænd erstattede oliekedlerne med et halmvarmeværk.

    Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen kommer og leverer jubilæumstalen.

    - Vores historie i Borup er ganske særlig, både i kraft af den tidlige omstilling fra olie til biobrændsel, og fordi vi har bevist, hvad lokalt samarbejde betyder for et helt samfund. Det er vi glade for, at Kim Mortensen vil være med til at fejre, siger bestyrelsesformand Sven Gissum til Ugeavisen Køge.

    Hele byen er inviteret til jubilæet, hvor der er rundvisninger på halmvarmeværket, musik ved Borup Brassband, to hospitalsklovne underholder, og byens spejdere sørger for snobrød og pandekager.

    *****

    Pressemeddelelse:
    Gammelt kraftvarmeværk får nyt liv

    Hillerød Forsyning ombygger nu et 33 år gammelt gasfyret kraftvarmeværk til en moderne energicentral. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

    Selvom  værkets kedler og gasturbiner var udtjente, så er den 33 år gamle bygning i så god stand, at Hillerød Forsyning genbruger bygningen og den del af bygningens infrastruktur, der er knudepunkt i forsyningens fjernvarmenetværk.

    Fjernvarmen skal fremover produceres af en elkedel på 50 MW og op til fire varmepumper, mens et ATES-anlæg skal levere fjernkøl og fungere som varmekilde for varmepumperne.

    - Selvom HKV fremover kommer til at rumme flere forskellige produktionsanlæg, fylder de tilsammen mindre end det gamle gasfyrede værk. Så der bliver god plads på gulvet inde i produktionshallen, men til gengæld vil der også være plads til yderligere anlæg, efterhånden som nye teknologier modnes. Det kunne f.eks. være et geotermisk anlæg, siger Torben Grønbech, der som vedligeholdelsesleder i Energiafdelingen i Hillerød Forsyning har ansvaret for ombygningen.

    Går alt efter planen, kan elkedlen sættes i drift til den kommende fyringssæson.

    *****

    EnergiWatch:
    Kong Frederik: Teknologi skal hjælpe Norden med at nå klimamål

    I en tale til gallamiddag på det norske kongelige slot adresserede Kong Fredrik vigtigheden i at nå klimamålene. Og at det blandt andet kan ske ved teknologiske fremskridt. Det oplyser Ritzau ifølge EnergiWatch.

    - Vores mulighed for at lykkes øges, når det bedste fra begge vores lande bringes i spil på laboratorierne, siger Kong Frederik i sin tale ved gallamiddagen.

    Han henviser til, at Norden har en vision om at blive verdens mest bæredygtige og integrerede region frem mod 2030. Og med det danske kongepar og norske kronprinspar som vidner underskrev Niels Bohr Institutet og Universitetet i Oslo en samarbejdsaftale om udviklingen af kvanteteknologi.

    - Kvanteteknologi er en superkraft, når der gælder udviklingen indenfor grøn omstilling, udviklingen af medicin, forsvar og sikkerhed, siger han.

    Andre klikkede på...