Kolossale mængder træ afbrændes, så du kan få varme i radiatoren
LÆS I DAG OGSÅ:
Dansk fænomen kan gøre en ende på afhængigheden, mener Synergi.
Norfors gør klar til stævning.
Fjernvarmepris svinger fra 6271 til 22.396 kr. om året.
Sådan står selskaberne et år efter DKVK-afgørelser.
Lunken tilslutning til fjernvarme i lokalsamfund.
Amager Bakke ramt af mindre brand.
Danskerne siger ja tak til atomkraft
Fyens.dk:
Kolossale mængder træ afbrændes, så du kan få varme i radiatoren
Fjernvarme Fyn valgte bl.a. at gå over på træflis, da de skulle udfase kul fra varmeproduktionen. Det betyder, at der i dag årligt afbrændes omkring 250.000 tons træflis i Odense til at sikre varme til såvel boliger som industri og institutioner, fremgår det af Fyens.dk.
Vicedirektør Kim Winther siger i et interview med Fyens.dk, at det for Fjernvarme Fyn bl.a. handler om, at træflis var med til at sikre, at man på Fyn meget hurtigt kunne slippe af med fossile brændsler.
- Derfor valgte vi en balanceret portefølje, hvor vi både bruger flis, affald og halm og i høj udstrækning elkedler og varmepumper. Det sikrer forsyningssikkerhed og er økonomisk ansvarligt, forklarer han.
Kim Winther understreger, at træflis ikke er den perfekte løsning, som man helt generelt skal bruge balanceret. Og så modtager Fjernvarme Fyn udelukkende certificeret flis, og at man i øvrigt aldrig har fundet fejl i certificeringen af det modtagne flis. Og det gælder uanset hvor træflisen kommer fra.
- Det vigtigste - uanset om flisen er fra en fynsk eller tysk skov - er, at det er bæredygtigt, lever op til internationale certificeringer og er verificeret af en uafhængig aktør, slår han fast overfor Fyens.dk.
*****
Altinget.dk:
Dansk fænomen kan gøre en ende på afhængigheden, mener Synergi
Importen af russisk gas til EU steg fra 2023 til 2024 med intet mindre end 21 procent. Det er en udvikling, som vi skal have vendt mener Synergi, der peger på, at svaret på den europæiske udfordring med opvarmning er fjernvarme. Det skriver Altinget.dk.
I første omgang forventer Synergi, at den danske kommissær Dan Jørgensen vil præsentere en decideret køling- og varmestrategi, der skal bidrage til at tage det endelige opgør med den europæiske afhængighed af russisk gas.
- Det er en af de første opgaver, der ligger på Dan Jørgensens skrivebord. Og vi har selvfølgelig en forventning om, at der bliver taget hårdt og ambitiøst fat om den her udfordring, siger direktør i Syner, Katrine Bjerre.
I EU's bygningsdirektiv hedder det, at det i 2040 skal være helt slut med gasopvarmning af boliger i Europa. Men i dag er der flere end 90 millioner europæiske hjem med fossile fyr – og stadig flere bliver løbende installeret.
En kommende køling- og varmestrategi fra EU kan derfor med fordel tage udgangspunkt i en dansk styrkeposition, mener Katrine Bjerre.
- Der er jo rigtig, rigtig stort potentiale for at få reduceret vores sorte energiforbrug, hvis vi kigger på vores opvarmning. Det handler om at udbygge fjernvarmen og få installeret varmepumper
*****
WasteTech:
Norfors gør klar til stævning
Norfors er ved at forberede sig på en ekspropriationssag mod staten, fordi de – efter at have taget et lån på knap én mia. kroner i 2017 – nu ikke længere kan drive deres forretning med affaldsforbrænding som følge af den nye lov fra 2023 om at slippe affaldsforbrænding fri. Det skriver WasteTech.
Borgmester i Hørsholm Kommune og formand for det kommunalt ejede selskab, Morten Slotved, siger, forbrændingsanlægget ikke har en reel chance for at blive godkendt som en aktieselskab, fordi der er så stor gæld.
Sagt med andre ord: Norfors kan se sig nødsaget til at lukke forbrændingsanlægget, så de fem kommuner hænger på en kæmpegæld. Og det er årsagen til, at Norfors nu er ved at lægge sidste hånd på den stævning, som de vil sende i løbet af foråret. I øvrigt som det første selskab i landet.
Dermed skal retten afgøre, om det er staten eller borgerne i Norfors’ ejerkommuner, der skal hæfte for de omkring 800 millioner kroner, som liberaliseringen ifølge Nordfors' analyser vil koste affaldsselskabet.
*****
Dagbladet Ringkøbing Skjern:
Fjernvarmepris svinger fra 6271 til 22.396 kr. om året
Ringkøbing-Skjern Kommune har 11 varmeværker, men der er enorm forskel på den pris som kunderne skal betale for at få varmet deres boliger op. Det skriver Dagbladet Ringkøbing Skjern på baggrund af den seneste prisstatistik fra Forsyningsstyrelsen.
Den billigste pris finder man i Hvide Sande, hvor den årlige pris for et standardhus er beskedne 6.271 kroner – den billigste i hele landet. Den dyreste pris i Ringkøbing-Skjern Kommune lyder på 22.396 kroner om året hos Spjald Fjernvarme- og Vandværk.
Den meget billige fjernvarmepris i Hvide Sande hænger ikke mindst sammen med, at fjernvarmeselskabet ejer de tre store vindmøller på Hvide Sande Nordstrand. Så når vinden blæser, klinger kronerne i fjernvarmeværkets kasse, og de bruges til at holde varmekundernes forbrugerpriser nede.
Og man skal i øvrigt ikke længere tilbage end til 2019, hvor Hvide Sande-kunderne måtte gribe længere ned i lommerne. Den gang – før vindmøllerne blev bygget - kostede det 13.975 kroner at opvarme et standardhus.
Opgørelsen fra Dagbladet Ringkøbing Skjern viser i øvrigt, at tre selskaber har en årlig pris – for et standardhus – på over 20.000 kroner. Udover Spjald Fjernvarme- og Vandværk er det Troldhede Kraftvarmeværk og Ørnhøj-Grønbjerg Kraftvarmeværk.
*****
Energy Supply:
Sådan står selskaberne et år efter DKVK-afgørelser
Energy Supply giver et overblik over, hvordan det ser ud nu for de i alt syv varmeselskaber, der tabte millioner, da Dansk Kraftvarme Kapacitet (DKVK) gik konkurs. Efterspillet kører fortsat for en række selskaber, mens andre er igennem processen.
Det ser således ud til – skriver Energy Supply – at Hirtshals Fjernvarme er tæt på være ”i mål”, når Kreditorerne bliver præsenteret for et rekonstruktionsforslag d. 24. februar, inden Skifteretten tager stilling den 3. marts.
Vildbjerg Varmeværk har klaret sit underskud, mens Snedsted Varmeværk står til at afklare sin gæld i 2026. Også Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk vil have gjort rent bord i 2026, fremgår det af Energy Supply.
Såvel Sdr. Herreds Kraftvarmeværker som Silkeborg Forsyning har gjort rent bord og betalt pengene retur til kunderne. Også Oksbøl Varmeværk har en plan, men ifølge Energy Supply er det endnu usikkert, hvorvidt Forsyningstilsynet godkender den plan.
*****
Sjællandske:
Lunken tilslutning til fjernvarme i lokalsamfund
Mindst 65 procent af de omkring 700 boliger i Karrebæk og Karrebæksminde skal aktivt melde sig til som fjernvarmebrugere inden den 1. marts. Men indtil videre er det ifølge Sjællandske blot 19 procent, der har gjort det.
Nu håber Lokalråd Karrebæksminde, at der møder mange frem og skriver under i forbindelse med et informationsmøde onsdag i denne uge, fremgår det af Sjællandske.
- Det ser sløjt ud lige nu. Men det er værd at notere sig, at hverken Strandhotellet i Karrebæksminde, Lejerbo eller Olsen Ejendomme er med i den seneste opgørelse. Hvis de vil give tilsagn, ser det hele helt anderledes ud, siger formand for Lokalråd Karrebæksminde, Søren Knudsen.
Det er Affald Plus, der driver projektet i Karrebæk og Karrebæksminde. Konverteringen til fjernvarme skal ske med en varmepumpe, en el-kedel, en akkumuleringstank og solceller. Glider det som ønsket, kan de første boliger få fjernvarme i efteråret 2026.
*****
EnergiWatch:
Amager Bakke ramt af mindre brand
Amager Ressourcecenter (ARC) blev søndag aften blevet ramt af en brand på forbrændingsanlægget Amager Bakke. Det bekræfter Hovedstadens Beredskab og ARC over for CleantechWatch, fremgår det af EnergiWatch.
“Jeg kan bekræfte, at der søndag aften har været en mindre brand, da en pumpe i den ene del af røggasrensesystemet på Amager Bakke brød i brand,” skriver kommunikationschef Nils Thor Rosted i en sms til CleantechWatch.
Branden blev ifølge ARC slukket indenfor en time, og ingen ansatte var i fare i forbindelse med hændelsen.
Branden er angiveligt opstået i røggasrensesystem, og brandmyndighederne kalder hændelsen en ”mindre, almindelig brand” og tilføjer, at der var en ”hel del røgspredning” til bygningens andre etager.
*****
TV 2 Nyhederne:
Danskerne siger ja tak til atomkraft
En Megafon-måling viser, at 55 procent af de adspurgte danskere er klar til fjerne forbuddet mod atomkraft i Danmark. Det er energiselskabet Kärnfull Energi, der fået lavet målingen, fremgår det TV 2 Nyhederne.
Theis Palm, direktør i energiselskabet Kärnfull, der leverer strøm på basis af atomkraft til danske forbrugere, er ikke overrasket.
- Det viser, at befolkningen deler Kärnfulls ønske om atomkraft i Danmark, og vi har mange af de samme energiudfordringer som i Sverige, hvor vores søsterselskab er ved at udvikle to atomkraftværker syd for Stockholm, siger Theis Palm til TV 2.
I 2022 hvor den samme måling blev foretaget, sagde 46 procent ja til a-kraft, så opbakningen er stigende i en tid, hvor energipriserne har været under pres som følge af krigen i Ukraine.
Indtil videre er det fortsat grønne energikilder som vind og sol, der rent politisk har medvind i Danmark, og energiminister Lars Aagaard (M) er ikke klar til en kovending i spørgsmålet om atomkraft.
- Vi følger udviklingen og læser rapporter fra Det Internationale Energiagentur, men vi er ikke derhenne endnu, hvor den nye type atomkraft kommercielt kan levere billigere strøm til danskerne, end de alternativer vi har, siger Lars Aagaard til TV 2.
HUSK at vælge relevant tag (emneord) under Sideinfo
Skriv kommentar