Forbrugerrådet Tænk advarer mod farvel til tre år gammelt prisloft
LÆS I DAG OGSÅ:
CIP og Vestforbrænding indgår samarbejde om CO2-fangst.
Overskudsvarme fra kæmpe værk kan ende i 1500 hjem.
DIN Forsyning vil hente varme fra datacenter.
Søren Pind: Forbud mod gasfyr er planøkonomi i højeste gear.
Genanvendelse af affald i København er kun steget få procent.
Jyllands-Posten:
Forbrugerrådet Tænk advarer mod farvel til tre år gammelt prisloft
Forbrugerbeskyttelsen og rimelige forbrugerpriser bliver ofret som følge af, at Christiansborg nu har afskaffet prisloftet på overskudsvarme. Det var meldingen fra Forbrugerrådet Tænk til politikerne op til vedtagelsen af den politiske aftale, skriver Jyllands-Posten.
Avisen har fået adgang til brevbunken hos Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg, der viser, at Forbrugerrådet Tænk advarede politikerne om at indgå aftalen, der ellers er blevet hyldet af både politikere og andre aktører for energi- og forsyningsområdet.
Skåret ind til benet ser Forbrugerrådet Tænk ingen fordele for varmekunderne i den nye aftale, da de hidtidige regler allerede åbner for brug af overskudsvarme bare med den krølle, at prisloftet fungerer som ekstra sikkerhedsnet for varmekunderne.
”Vi forstår ambitionen om, at overskudsvarme-producerende virksomheder kan tjene penge på at afsætte mest mulig overskudsvarme til fjernvarmesektoren, men det duer ikke, at forbrugerbeskyttelsen og rimelige forbrugerpriser bliver ofret på den baggrund,” fastslår Karin Breck, der er politisk chef og udviklingschef i Forbrugerrådet Tænk, i rådets mail til Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget.
Mailen blev ifølge Jyllands-Posten sendt den 16. januar kl. 12.48. Godt 21 timer senere præsenterede klimaminister Lars Aagaard den aftale, der afskaffer prisloftet med virkning fra den 1. juli 2025.
*****
EnergiWatch:
CIP og Vestforbrænding indgår samarbejde om CO2-fangst
Vestforbrænding og Copenhagen Infrastructure Partners har indgået en investerings- og samarbejdsaftale om CO2-fangst. Konkret skal aftalen sikre udvikling, etablering og drift af et CO2-fangstanlæg hos Vestforbrænding i Glostrup, fremgår det af bl.a. EnergiWatch.
Ifølge en pressemeddelelse fra de to parter forventes anlægget at fange ca. 500.000 ton CO2, der skal transporteres og lagres permanent i undergrunden.
- CO2-fangst er, sammen med andre teknologier, et vigtigt led i at opnå net zero-målsætningen. Vi tror fuldt og fast på, at vi sammen med en stærk partner som Vestforbrænding kan bidrage betydeligt til de danske klimamål. Partnerskabet med Vestforbrænding vil gøre det muligt for CIP at udvide vores erfaring med CO2-fangst, hvilket vil være til gavn for hele fonden, udtaler Søren Toftgaard, der er partner hos CIP.
En del af den indfangede CO2 skal bidrage til Vestforbrændings mål om CO2-neutralitet. Resten udbydes til potentielle aftagere, der ønsker at bidrage til klimaindsatsen
- Det er afgørende for Vestforbrænding og vores ejere, at vi reducerer vores direkte klima- og miljøpåvirkning til et minimum. Derfor har vores bestyrelse sat et mål om at opnå CO2-neutralitet inden 2030, lyder det fra Steen Neuchs Vedel, der er direktør hos Vestforbrænding.
*****
Frederiksborg Amts Avis:
Overskudsvarme fra kæmpe værk kan ende i 1500 hjem
Halsnæs Forsyning kan godt forestille sig at genoplive en ellers skrinlagt idé og indgå en aftale med NLMK DanSteel i Frederiksværk, så overskudsvarme fra stålvalseværket kan indgå i fjernvarmeforsyningen og ende i radiatorerne i op mod 1500 husstande. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.
- Det er ingen hemmelighed, at vi vil afsøge markedet for at lave overskudsvarmeprojekter, hvor det giver mening. Kan man lave et projekt med DanSteel, så er potentialet meget stort, siger Thomas Møller Nielsen, bestyrelsesformand i Halsnæs Forsyning.
Udmeldingen kommer på baggrund af, at et politisk flertal på Christiansborg har valgt at afskaffe et prisloft på overskudsvarme, der har vist sig at være en alvorlig hæmsko for netop udnyttelse af overskudsvarme i fjernvarmenettene rundt omkring.
Thomas Møller Nielsen siger til avisen, at de foreløbige beregninger viser, at man på trods af den nødvendige investering for at kunne udnytte overskudsvarmen fra produktionen på stålvalseværket vil få sat en god økonomisk aftale sammen.
- Som led i den grønne omstilling finder vi det meget interessant om vi kan få et samarbejde op at stå med Halsnæs Forsyning om overskudsvarme. Vi har haft en del møder og tekniske afklaringer, så mange ting er allerede afdækket, siger Allan Thomasen, Teknisk Chef, NLMK DanSteel.
*****
GridTech:
DIN Forsyning vil hente varme fra datacenter
DIN Forsyning i Esbjerg ser nu frem til at kunne udnytte overskudsvarme fra et kommende stort datacenter. Det bliver ECO-LocaXion, der skal drifte det store datacenter, mens Sampension går sammen med DIN Forsyning omkring investeringen, fremgår det af GridTech.
Byggeriet af det 8.000 kvadratmeter store datacenter går tidligst i gang i slutningen af 2025, og planen er, at anlægget skal være klar til at håndtere data og samtidig levere varme i rørene ved udgangen af 2027.
Forventningen er, at datacenteret ”efter et stykke tid” skal levere varme til op til 1.700 husstande. DIN Forsyning mener dog, at centeret på sigt har potentialet til at levere varme til 5.000 husstande.
Det vil udgøre en markant del af de 25.500 husstande, som selskabet leverer fjernvarme til i Esbjerg og Varde.
Henrik H. Blicher, der er projektchef hos DIN Forsyning er glad for aftalen, som han mener er med til at gøre selskabet mere bæredygtigt.
- Sektorkobling såvel som partnerskaber spiller en afgørende rolle for, at det er muligt, og derfor er vi rigtig glade for at indgå i dette partnerskab med Sampension og ECO-LocaXion om at udnytte varmen fra det kommende datacenter i vores fjernvarmenet, siger han i en pressemeddelelse.
*****
EnergiWatch:
Søren Pind: Forbud mod gasfyr er planøkonomi i højeste gear
Dansk Fjernvarme opfordrer sammen med bl.a. SYNERGI og brancheforeningen Tekniq regeringen til at fastsætte en slutdato for gas til opvarmning i danske boliger, og det møder nu voldsom modstand formanden for Biogas Danmark, den tidligere minister Søren Pind. Det skriver EnergiWatch.
Ifølge Søren Pind er det helt og holdent noget, som politikerne blot skal overlade til markedskræfterne og forbrugerne.
- Et forbud mod gasfyr risikerer at tvinge mange danske husejere til enten at fryse eller gå fra hus og hjem. Mange husstande kan nemlig ikke klare investeringen i en varmepumpe i områder, hvor fjernvarme ikke er en mulighed, siger han til EnergiWatch.
Nye tal viser, at danskerne over de seneste tre år – fra 2022 til 2024 – har installeret over 12.000 gasfyr i stedet for at gå over til fx fjernvarme. Det mener fx Dansk Fjernvarme strider mod Klimaaftalen fra 2022, hvor politikerne ønsker at udfase gas senest i 2035.
Søren Pind mener, at danskerne skal have mulighed for at beholde deres gasfyr og fyre med ustøttet og afgiftsfritaget biogas.
- Det er planøkonomi i højeste gear at forbyde gasfyr. Så sent som i december gjorde De Miljøøkonomiske Vismænd det klart, at sådan et forbud forvrider markedet og gør den grønne omstilling dyrere, mens Nekst-udvalget tidligere har peget på, at over 100.000 husstande forventes stadig at have et gasfyr i 2035, fordi de ikke økonomisk eller praktisk har mulighed for at vælge en anden løsning, siger Søren Pind.
*****
Altinget.dk:
Genanvendelse af affald i København er kun steget få procent
Selv om københavnerne sorterer affald på livet løs i både lejligheder og villaer, så rokker genanvendelsen af affaldet sig nærme ikke ud af stedet. Altinget.dk har fået aktindsigt hos Teknik- og Miljøforvaltningen, og den viser, at blot 45 procent af hovedstadens affald blev genanvendt i de første seks måneder af 2024.
Det er en minimal stigning i genanvendelsen fra første halvår i 2022, hvor der blev genanvendt 41,2 procent af affaldet. Det øvrige affald bliver til enten ARC's forbrændingsanlæg på Amager eller Vestforbrændingen i Glostrup, hvor det så bliver omsat til bl.a. fjernvarme.
Udviklingen imponerer ikke teknik- og miljøborgmester i København, Line Barfod, som peger på flere forklaringer på, hvorfor størstedelen af Københavns affald stadig brændes.
- EU og Christiansborg har pålagt kommunerne at få borgerne til at sortere, men de har ikke sikret virksomheder, der kan håndtere det sorterede affald. Samtidig er mange stadig ved at vænne sig til, at alt ikke bare skal i én pose, siger hun og afviser, at det er borgerne, der som sådan er skyld i, at genanvendelsen ikke stiger.
- Vi skal som kommune skal sørge for de bedst mulige rammer for, at borgerne kan sortere korrekt. Jeg forstår udmærket, at man i en presset hverdag kan have svært ved at finde overskuddet til at sortere sit affald rigtigt, siger hun til Altinget.dk.
Skriv kommentar