Færre søger om tilskud: Fjernvarmen er på vej ned i gear
LÆS I DAG OGSÅ:
ARGO tager næste skridt mod CO2-fangst i Roskilde.
Fjernvarmens divaer oplever stor opbakning.
Ørsted håber fortsat på Verdo.
Kommunens bygninger skal med i lokale fjernvarmeprojekter.
Nyt fjernvarmeprojekt skal dække hele Frederikssund by.
Data fra fjernvarmen ét samlet sted skal banke regningen for varme i bund.
Esbjerg Kommune vil være vært for nyt energipolitisk topmøde.
Ny forskning: Forsyningssikkerhed og klima-politikken kan forenes – men det koster.
EU afsætter knap fem milliarder til energiø ved Bornholm.
NB-Kommune:
Færre søger om tilskud: Fjernvarmen er på vej ned i gear
Energistyrelsen åbnede for lidt over en uge siden for ansøgninger til Fjernvarmepuljen, men der er noget mere ro over ansøgningerne sammenlignet med tidligere, fremgår det af NB-Kommune. Frem til tirsdag i denne uge er der blot afleveret 9 ansøgninger hos Energistyrelsen.
NG-Kommune skriver videre, at det ansøgte tilskudsbeløb er opgjort til 53,5 millioner kroner - svarende til godt en fjerdedel af den samlede sum i fjernvarmepuljen.
Det får NB-Kommune til at konkludere, at udrulningen af fjernvarme ikke længere holder samme høje fart som de foregående par år, hvor energikrisen og de tårnhøje gaspriser fik kommuner og fjernvarmeselskaber til at sætte gang i mange projekter.
Da den tilsvarende pulje åbnede i 2024 var der noget mere fart over feltet. Dengang tog det blot syv minutter, førend samtlige midler i puljen var søgt. Der var 150 mio. kroner i puljen, og der blev på førstedagen søgt for omkring 400 mio. kroner, skriver NB-Kommune.
*****
Energy Supply:
ARGO tager næste skridt mod CO2-fangst i Roskilde
Ejerkommunerne bag ARGO har nu sagt god for, at ARGO fortsætter arbejdet med at fange CO2. Det skal ske med et CO2-fangstanlæg på affaldsenergianlægget i Roskilde, og det er planen, at man senest i 2029 skal kunne indfange CO2, fremgår det af Energy Supply.
– CO2-fangst er en central teknologi i arbejdet med at reducere klimabelastningen fra energiudnyttelse af restaffald. Derfor er vi glade for, at vores ejerkommuner støtter op om forarbejdet, så vi kan fortsætte den gode dialog om projektets videre udvikling, udtaler Argos bestyrelsesformand, Tomas Breddam ifølge en pressemeddelelse.
For at realisere projektet vil Argo blandt andet søge midler fra den statslige pulje på 28 mia. kr., som er øremærket til CO₂-fangst og lagring.
*****
Ingeniøren.dk:
Fjernvarmens divaer oplever stor opbakning
Det er blot to år siden, at netværket District Heating Divas – Scandinavia så dagens lys i Danmark. Den store opbakning betyder, at grundlæggerne nu stifter en egentlig forening, der kan håndtere økonomiske forhold, fremgår det af Ingeniøren.dk.
Foreningen får navnet Diversitet i Fjernvarmesektoren, og det bliver den hidtidige frontfigur i netværket, Kamma Eilschou Holm, der bliver foreningens første bestyrelsesleder.
- Hidtil har jeg kunne drive netværket, som en aktivitet uden egen økonomi. Et af hovedformålene med vores netværk er at sætte spotlight på de kvinder, der er i sektoren, og det vil vi blandt andet gerne gøre med en hjemmeside, forklarer Kamma Eilschou Holm i en pressemeddelelse, hvor hun tilføjer:
- Heldigvis mærker vi stor opbakning fra sektorens leverandører til vores arbejde, og også til at være sponsorer til forskellige initiativer. Derfor gør vi det nu muligt for netværket at have egen økonomi.
Netværket drives alene med frivillig arbejdskraft. Og foreningen har valgt syv personer til at sidde i bestyrelsen.
*****
Energy Supply:
Ørsted håber fortsat på Verdo
Den randrusianske forsyningsvirksomhed Verdo har meddelt, at man ikke ønsker at forlænge aftalen med Ørsted om levering af varme til deres kunder i Herning-området. Energy Supply skriver dog, at Ørsted ønsker at fortsætte dialogen i håb om, at Verdo ændrer holdning.
Jens Grymer, vice president for Ørsted, har sendt et skriftligt svar til Energy Supply, hvor han nævner, at Ørsted ser frem til at fortsætte med at levere grøn varme til konkurrencedygtige priser fra Herningværket, der i dag leverer varme til Verdo’s omkring 40.000 kunder i Herning.
Verdo har for få dage siden meldt ud, at man i fremtiden vil benytte andre energikilder til varmekunderne i Herning. Det involverer ifølge Energy Supply VE-teknologier kombineret med et mindre kraftværk.
*****
JydskeVestkysten:
Kommunens bygninger skal med i lokale fjernvarmeprojekter
Lokalpolitikerne i Vejen Kommune lægger nu op til, at kommunale bygninger – hvor det er muligt – skal på de fjernvarmeprojekter i byerne Jels, Skodborg, Andst og Gesten. Det skal ske for at støtte op om muligheden for at få fjernvarme i de fire landsbyer, skriver JydskeVestkysten.
- Vi har som kommune rigtig mange kvadratmeter rundt omkring i de byer, og derfor er det ret afgørende, at vi også er med i den udstrækning, vi nu har mulighed for det. Men vi er egentlig i samme situation som hr. og fru Jensen. Vi skal også have det finansieret på en eller anden måde, og der skal vi have afsøgt, hvordan får vi det, lød det på det nylige byrådsmøde fra Vagn Sørensen (V), der er formand for Udvalget for teknik og miljø
Socialdemokraten Niels Therkildsen var dog mere klar i spyttet og gjorde gældende, at man fra kommunen godt kan skærpe tonen, så de kommunale bygninger går foran og melder sig på fjernvarmen. Han gjorde gældende, at det skal ses som en del af landdistriktspolitik.
- Det er helt afgørende, at man kommer til at bo i en landsby, hvor man føler, at den er fremtidssikret også med hensyn til energiudgifter. Og hvis vi er nølende med, at "jamen vi har ikke helt afskrevet vores gasfyr" henne på den kommunale skole eller plejehjem eller hvad det kan være, så er vi ikke helt med på den. Jeg synes, at vi skal melde meget klart ud, at vi er med, lød det fra socialdemokraten.
*****
Lokalavisen Frederikssund:
Nyt fjernvarmeprojekt skal dække hele Frederikssund by
Hel Frederikssund by og Græse Bakkeby skal i fremtiden forsynes med fjernvarme fra Vestforbrænding. Det er kernen i fjernvarmeprojekt, som Vestforbrænding netop har sendt til Frederikssund Kommune – et projekt som kan realiseres i årene fra 2026 til 2030, fremgår det af Lokalavisen Frederikssund.
På udvalget Klima, natur og energis næste møde den 4. februar 2025 skal udvalget behandle forslaget. Hvis udvalget godkender projektet skal det i fire ugers offentlig høring. Det skriver Frederikssund Kommune i en pressemeddelelse.
- Med Frederikssund Kommunens egen Varmeplan, vedtog Frederikssund Byråd, at hele Frederikssund by burde kunne få fjernvarme ud fra en samfundsøkonomisk og miljømæssig tilgang. Det er nu lykkes at få et projekt fra Vestforbrænding, som dækker mere end oprindeligt planlagt i VFs egen varmeplan 2030 og heldigvis for det, forklarer borgmester Tina Tving Stauning
*****
GridTech:
Data fra fjernvarmen ét samlet sted skal banke regningen for varme i bund
Et nyt samarbejde vil samle data fra fjernvarmeselskabet ét sted, så såvel fjernvarmeselskaber som kommuner, virksomheder og boligforeninger nemmere kan få et overblik over den opsamlede viden. Det skriver GridTech.
Samarbejdet har fået navnet HeatSync, og det får opbakning fra fem fjernvarmeselskaber, Aarhus Universitet, brancheorganisationen Energy Cluster Denmark og en række virksomheder.
Planen er at finde et bud på en løsning, hvor data fra Danmarks hundredvis af fjernvarmeselskaber kan samles ét sted – for eksempel på en hjemmeside. Det skal gøre det nemt og tilgængeligt for forbrugerne at følge med i varmeforbruget.
Dansk Fjernvarme ser positivt på muligheden for at ensarte fjernvarmeselskabernes data, fortæller Steen Kramer Jensen, der er chefkonsulent i brancheforeningen.
- Det vil betyde, at man løbende vil kunne følge med i, hvordan ens forbrug af varme ser ud, og hvor godt man udnytter varmen, siger han.
*****
Klimamonitor:
Esbjerg Kommune vil være vært for nyt energipolitisk topmøde
Økonomiudvalget indstiller nu til, at der bruges 2,2 mio. kroner på at udvikle et helt nyt møde – et energipolitisk topmøde – der hvert år skal samle den absolutte elite inden for energi og politik. Det skriver bl.a. Klimamonitor.
Man forventer, at det første topmøde bliver afholdt i 2026. Det skal have en varighed på to til tre dage, og det er tanken, at topmødet skal blive et modstykke til økonomiens topmøde for verdens ledere i Davos i Schweiz.
- Det er dejligt, der er så massiv opbakning til idéen om et energiens topmøde – både politisk og fra erhvervslivet, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen til JydskeVestkysten.
Udover Esbjerg Kommune selv forventes finansieringen af energi-topmødet at komme fra flere investorer som private virksomheder, Region Syddanmark, Statens støtteprogrammer og EU-fonde.
*****
GridTech:
Ny forskning: Forsyningssikkerhed og klima-politikken kan forenes – men det koster
Med en merudgift på 10 procent kan forsyningssikkerhed og klimapolitik gå hånd i hånd, påpeger ny videnskabelig artikel, som Ebbe Kyhl Gøtske fra Aarhus Universitet er førsteforfatter på. Det skriver GridTech i en artikel.
Det gælder også når vejret viser sig fra sin værste side for vindmøller og solceller med såkaldt dunkelflaute-vejr, hvor vinden ikke blæser, solen ikke skinner, og hvor elforbruget er i top som følge af kulde.
Det der gør det 10 procent mere dyrt er, at:
”…der blandt andet skal investeres i reservekapacitet, som står i beredskab til at producere strøm i de her få timer eller dage om året, hvor vi har dunkelflaute-forhold. Her er vi nødt til at aktivere reservekapacitet, som kan være termiske værker, men også energilagre – såsom brintlagre eller stationære batteriparker – som kan bruges som reservelast.« siger Ebbe Kyhl Gøtske fra Aarhus Universitet til Ingeniøren.
*****
Klimamonitor:
EU afsætter knap fem milliarder til energiø ved Bornholm
Selv om den nuværende regering i Danmark er snublende tæt på helt at aflyse projektet med etablering af en Energiø ved Bornholm, så melder EU sig nu på banen med økonomisk støtte på knap 5 mia. kroner. Det skriver Klimamonitor.
Støtten fra EU vil dog potentielt kun dække en del af de 31,5 milliarder kroner, som projektet tidligere er blevet estimeret at kræve i statstilskud.
Regeringen har for en uge siden valgt at udskyde projektet på ubestemt tid – bl.a. med henvisning til, at man afventer en stillingtagen til projektet fra Tyskland. Der er flere meldinger om, at tyskerne tidligst om et år vil kunne tage stilling til, om de vil støtte projektet med penge.
Energiøen blev vedtaget af ni partier i Folketinget, der opføre en omfattende havvindmøllepark med en kapacitet på tre gigawatts strøm - svarende til 3,3 millioner danske husstandes årlige forbrug.
Skriv kommentar