Gå til hovedindhold

Overskudsvarme kommer til at varme lokalområde op

LÆS I DAG:

Voldsom varmeregning i Aalborg.
Partnerjagt til CO2-fangst for 30 milliarder fejler.
Optimisme omkring fjernvarme til Øster Jølby og Erslev.
Danske pensionsselskaber lurer på nye investeringer i atomkraft.
Minister vil have undersøgt behov for cybertiltag for mindre vandforsyninger.

19. feb. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    TV2 Øst:
    Overskudsvarme kommer til at varme lokalområde op

    Lolland Varme A/S kan se frem til at udnytte overskudsvarme fra den lokale sukkerfabrik, Nordic Sugar i Nakskov. TV2 Øst fortæller, at et nyt samarbejde i fremtiden skal lede overskudsvarmen fra sukkerfabrikkens kedler direkte ud til varmekunderne.

    Det betyder, at den overskudsvarme, som hidtil er sendt ud gennem fabrikkens køletårne, i fremtiden i stedet bliver sendt ud til varmeselskabets 4.687 varmekunder.

    - Vi leverer allerede i dag billig og bæredygtig varme fra vores halm- og flisværk i byen. Men da det her er en varme, som allerede er produceret, og er et restprodukt, er denne løsning meget mere bæredygtig, end at vi selv fyrer op i kedlerne, forklarer forretningschef for Lolland Varme A/S, Søren Gertsen, i en pressemeddelelse.

    Det er forventningen, at sammenkoblingen vil kunne være på plads allerede i løbet af efteråret.

    Samlet forventer Lolland Varme A/S, at der årligt skal fyres med cirka 5.000 færre bigballer i halmværket om året. Derudover sendes der med aftalen mindre varme ud i den blå luft fra køletårnene på sukkerfabrikken.

    *****

    Nordjyske Stiftstidende:
    Voldsom varmeregning i Aalborg

    Varmeregningen i Aalborg er steget markant over de senere år, og ifølge Nordjyske Stiftstidende skal forklaringen findes i de mængder af kul, der bliver omsat til fjernvarme. Kulpriserne er nemlig generelt steget over de senere år.

    I kroner og øre er fjernvarmeprisen steget med 7.600 kroner over de foregående tre for et såkaldt standardhus. Det begyndte med en 14 procent stigning i 2022, så fulgte en stigning på 15 procent i 2023, og det toppede med en stigning på yderligere 20 procent i foråret 2024.

    Men det er ikke kulprisen alene, der er skyld i den markante prisstigning. For samtidig er mængden af billig overskudsvarme fra cementkoncernen Aalborg Portland halveret fra 28 procent, da det var højest, til nu 14 procent af den samlede fjernvarmemængde.

    - Vi har tabt ordrer på den hvide cement pga. stigende europæiske CO2 afgifter og har måttet lukke ned for to ud af fem ovne. Det er produktionen af den hvide cement, som bidrager til overskudsvarme, og derfor er vores output faldet med cirka 40%, siger direktør, Corporate Affairs hos Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

    *****

    Klimamonitor:
    Partnerjagt til CO2-fangst for 30 milliarder fejler

    Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (Hofor) har endnu engang annulleret et udbud på 30 mia. kroner, der skulle sætte gang i fangst og lagring af CO2. Det er tredje gang på et år, at Hofor må give op i forhold til at finde en partner, skriver bl.a. Klimamonitor.

    Projektet skal sikre, at Hofor kan bidrage til hovedstadens klimamål om at indfange op mod 900.000 tons CO2 fra Amagerværket i København. Nu vil Hofor overveje, hvordan man kan gribe projektet an fremover.

    - Det lykkedes ikke at finde den rette partner, så nu går vi videre med at undersøge andre løsninger, hvor vi sammen med en eller flere andre virksomheder i fællesskab skal håndtere alle faserne fra at fange CO2’en, til den er lagret, siger Mads Grønvall, direktør for Økonomi & Kundecenter i Hofor, til Energy Supply.

    Projektet, som det blev præsenteret i denne omgang, gik på, at Hofor skulle levere røggas fra Amagerværket, men en partner skulle stå for de øvrige elementer i processen - selve anlægget, transport, lagring og salg.

    *****

    Limfjord Update:
    Optimisme omkring fjernvarme til Øster Jølby og Erslev

    Der er optimisme at spore i de to små landsbyer Øster Jølby og Erslev på Mors. Sdr. Herreds Kraftvarmeværker har fået afsluttet licitationen på fjernvarmeprojektet for de to byer, og det tegner fortsat lovende, fremgår det af Limfjord Update.

    - Lige nu venter arbejdsgrupperne og bestyrelsen for Sdr. Herreds Kraftvarmeværker på en opdateret prisberegning. Man kan herefter komme i gang med forhandlinger med RENBYLAND om leverancen af overskudsvarme, fortæller Poul Kristensen, der er formand for Formand Sdr. Herreds Kraftvarmeværker.

    Han håber, at man senest medio marts kan afholde et borgermøde, hvor alle interesserede kan blive orienteret om projektet, og også høre om hvordan det kommende salgsarbejde kommer til at foregå.

    - Lige nu er der forholdsvis høje naturgaspriser og el-priser, og intet tyder på at priserne falder. Fjernvarme med overskudsvarme vurderes derfor til at være særdeles attraktiv, forklarer Poul Kristensen.

    *****

    Finans.dk:
    Danske pensionsselskaber lurer på nye investeringer i atomkraft

    Atomkraft er inde i en periode, hvor flere peger på, at det kan være et alternativ til ikke blot fossile energikilder, men også sol- og vindenergi. Og nu har atomkraft ifølge Finans.dk også fanget opmærksomheden hos nogle af landets største pensionsselskaber.

    Finans.dk fortæller således, at pensionsselskaberne anser den omdiskuterede energiform som en vigtig brik i fremtidens energiforsyning, og derfor håber de, at ny viden og flere erfaringer i fremtiden vil gøre det endnu mere attraktivt at investere i nye, sikrere former for atomkraft.

    - Vi mener, at den grønne omstilling skal ske på flere fronter, da ingen enkelt løsning kan dække det samlede energibehov. Derfor bør vi udnytte en bred vifte af energikilder, herunder atomkraft,« siger Sandra Metoyer, chef for bæredygtige investeringer i Velliv.

    Stort set alle de største pensionsselskaber herhjemme er allerede investeret i atomkraft som et alternativ til sol- og vindenergi. Det gælder bl.a. Industriens Pension, Velliv, PensionDanmark, AP Pension, Sampension og Nordea Pension og foregår typisk via forskellige investeringsfonde.

    - Vi ser atomenergi som en vigtig komponent blandt mange andre, og den spiller en betydelig rolle i nogle lande, der i øjeblikket forsøger at sikre nok kulstoffattig energi til at dekarbonisere deres elsystemer og omstille deres økonomier, siger Ann Frank Andresen, investeringsdirektør i Nordea Pension.

    *****

    CleantechWatch:
    Minister vil have undersøgt behov for cybertiltag for mindre vandforsyninger

    Der bliver nu sat gang i en undersøgelse af, om der er behov for at også mindre vandforsyning skal styrke deres beredskab i forhold til kriminelle hackere. Det sker bl.a. på baggrund af, at brancheorganisationerne selv har efterlyst lovgivning på området, fremgår det af CleantechWatch.

    ”I lyset af den nuværende situation har jeg bedt mit ministerie undersøge, om det er relevant med konkrete tiltag til de mindre vandforsyninger, som ikke bliver omfattet af de nye EU-krav,” skriver miljøminister Magnus Heunicke i et mailsvar til Cleantechwatch.

    Brancheorganisationerne har reageret på nye trusselsvurderinger fra Center for Cybersikkerhed, der blandt andet har beskrevet, at en pro-russisk cyberaktivistisk hackergruppe tilbage i december udførte et angreb på et mindre vandværk ”med svage sikkerhedsforanstaltninger”, der efterlod de lokale borgere uden vand i hanen i flere timer.

    ”Den seneste analyse fra Center for Cybersikkerhed om risikoen for vandsektoren bekræfter alvoren. Det skal vi handle på,” skriver ministeren.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...