Gassen går af Viborg: Forduftet prisloft kan tage domkirkebyen det sidste stykke
LÆS I DAG:
Efter voldgiftssag: Aalborg Forsyning får nu endelig millionerne fra russisk selskab.
Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring.
Fjernvarmen maler Sønderborg-området grøn - én by ad gangen.
Kold vinterferie betød skyhøjt elforbrug.
Landbrugsgigant investerer milliarder i biogas og solceller.
GridTech:
Gassen går af Viborg: Forduftet prisloft kan tage domkirkebyen det sidste stykke
Voldsomme mængder overskudsvarme er over de senere år gået tabt i Viborg, hvor det ikke har kunne lade sig gøre at udnytte den overskydende varme fra Apples datacenter. Men nu øjner Viborg Varme muligheden for at få vendt skuden til fordel for ikke bare varmekunderne, men også klimaet.
Formand Kristian Brøns Nielsen fortæller i GridTech, at beslutningen om at fjerne prisloftet på overskudsvarme er det, der i fremtiden vil spare kunderne årligt omkring tre mio. kroner på den samlede varmeregning, fordi overskudsvarmen kan blive en del af fjernvarmegrundlaget.
Han forklarer, at der har været en række benspænd på vejen til, hvor man er nu.
- Først stod en overskudsvarmeafgift i vejen for at udnytte overskudsvarmen, og da det var ved at løse sig kom så prisloftet på overskudsvarme, som har bremset det her projekt lige siden, siger han til GridTech
Indtil for ganske nyligt blev fjernvarmen i Viborg udelukkende produceret med naturgas. Men med en intens elektrificering for øje har selskabet de senere år mere end halveret forbruget af naturgas, mens man også arbejder på at konvertere de omkring 3.500 husstande, der fortsat opvarmes med individuelle gasfyr.
I dag dækker de elbaserede anlæg dækker 60 procent af varmebehovet, mens de resterende 40 procent fortsat kommer fra naturgassen. Overskudsvarmen skal sikre, at den sidste gas bliver skubbet ud af varmeproduktionen.
*****
EnergiWatch:
Efter voldgiftssag: Aalborg Forsyning får nu endelig millionerne fra russisk selskab
En efterhånden langstrakt voldgiftssag er nu nået til sin ende for Aalborg Forsyning, hvor et russisk selskab havde lagt sag an med krav om 220 mio. kroner. Det krav blev siden afvist, men russerne nægtede at betale sagsomkostningerne – 3,1 mio. kroner.
EnergiWatch kan nu fortælle, at pengene med hjælp fra Fogedretten er ankommet i det nordjyske, hvor Aalborg Forsyning nu langt om længe kan se frem.
- Mange har spurgt mig, om jeg mente, at vi nogensinde ville få de penge. Hvilket jeg hele tiden har været overbevist om, for beløbet kunne jo netop dækkes af de indefrosne midler. Nu modtager vi betalingen, og dermed kan vi sætte fuldstændig punktum i sagen, udtaler Søren Gais Kjeldsen, der er adm. direktør i Aalborg Forsyning.
Sagen har sit udgangspunkt i en aftale, som Aalborg Forsyning indgik om forsyning af kul. Det skete kort før Rusland invaderede Ukraine, og en betaling på 29 mio. kroner fra Aalborg Forsyning blev indefrosset som følge af sanktionerne mod Rusland. Samtidig opsagde Aalborg Forsyning den indgåede rammeaftale.
Det fik russerne til at indlede en voldgiftssag med et samlet krav på godt 220 mio. kroner. Aalborg Forsyning vandt voldgiften, men russerne nægtede at betale sagsomkostningerne.
*****
Installatør:
Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring
Grænserne for markedsføring af fjernvarme er blevet strammet op med den seneste udmelding fra Forbrugerombudsmanden. Det gælder fx brugen af termer som ”klimavenlig” og ”bæredygtig”, fremgår det Installatør.
- Det er blevet mere håndgribeligt, hvad man skal kunne dokumentere, når man markedsfører fjernvarmen med udsagn som klima- og miljøvenlig. For fjernvarmeselskaberne betyder det, at mange af de gråzoner, der var før, ikke eksisterer længere, siger Maria Voss, der er Digital Marketing Manager i Fjernvarmens Informationsfond.
Men det betyder omvendt, at fjernvarmeselskaberne skal være mere påpasselige med, hvad de påstår, når de markedsfører fjernvarmen – det kan føre til anklager om vildledende markedsføring.
Dansk Fjernvarme er ifølge chefkonsulent Birthe Boisen i løbende dialog med Forbrugerombudsmanden om, hvilke konsekvenser de nye anbefalinger har for markedsføringen af fjernvarme.
- Anbefalingerne er helt nye, og derfor er vi stadig i fuld gang med at afdække, hvordan de skal tolkes. Så snart vi har nogle klare svar, sørger vi selvfølgelig for at informere medlemmerne, siger hun.
*****
Project Zero; pressemeddelelse:
Fjernvarmen maler Sønderborg-området grøn - én by ad gangen
Fjernvarmen er på fremmarch i Sønderborg-området, og det vækker glæde hos Projekt Zero, der arbejder for 0-udledning af CO2. Senest er meldingen, at borgerne i Nybøl og Vester Sottrup snart får mulighed for at vælge fjernvarmen fra Sønderborg Varme til. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Project Zero.
Opbakningen til fjernvarmen er ikke kun en god nyhed for Sønderborg Varme, men også i det større billede. Hver gang en husstand skifter fra sort til grøn energi, bringer det Sønderborgområdet tættere på målet om et CO2-neutralt energisystem i 2029.
- Ud over at være en klimavenlig varmeløsning giver fjernvarmen også mulighed for at genbruge overskudsvarmen fra industrien i stedet for at lade den gå til spilde. Så det er på alle måder godt, at der er så stor interesse for fjernvarme i hele Sønderborgområdet, siger Allan Pilgaard-Jensen, direktør i ProjectZero.
I dag er cirka 90 procent af den varme, der leveres af Sønderborg Varme, CO2-neutral baseret på energikilder som halm, flis, sol, el, affald og overskudsvarme fra virksomheder. Omkring 10 procent af fjernvarmen kommer fra gas, men med udvidelsen på fastlandet får man bedre mulighed for at udnytte de CO2-neutrale energikilder, hvilket er endnu et skridt henimod den totale udfasning af gas. Målet er, at Sønderborgområdet har 100 procent klimaneutral fjernvarme i 2029.
*****
Cerius; pressemeddelelse:
Kold vinterferie betød skyhøjt elforbrug
De øst-danske netselskaber Cerius-Radius har gjort elforbruget under Vinterferien op, og tallene viser ifølge en pressemeddelelse, at kunderne i Østdanmark havde et markant højere elforbrug i vinterferien sammenlignet med sidste år.
Strømforbruget hos private og mindre erhverv var 21 pct. højere i uge 7 i år sammenlignet med den tilsvarende vinterferieuge i 2024.
En stor del af forklaringen skyldes, at kunderne har investeret i nye strømslugere som varmepumper og elbiler, men også temperaturen spiller en central rolle, fortæller Cäthe Bay-Smidt, funktionschef i Cerius-Radius.
- Særligt elbilssalget er eksploderet det seneste år, og i takt med at vi elektrificerer både vores køretøjer og hjem, så får temperaturerne også en større betydning for vores samlede elforbrug. Både elbilerne og varmepumperne bliver nemlig mindre effektive, når vi har rigtig kolde dage, og det er med til at få elmålerne til at rotere, understreger Cäthe Bay-Smidt.
*****
Finans.dk:
Landbrugsgigant investerer milliarder i biogas og solceller
Landbrugskoncernen Danish Agro er på vej med milliardinvesteringer i grøn energi i form af solcelleparker og biogasanlæg. Det beretter Finans.dk, der kan fortælle, at der samlet kan blive tale om investeringer på op mod fire mia. kroner.
Koncernchef i Danish Agro, Henning Haahr, oplyser ifølge Finans.dk, at Danish Agro er involveret i flere solcelleprojekter og venter at have medvirket til etablering af minimum 200 hektar med solceller inden udgangen af 2027.
Dertil kommer fem biogasanlæg, der årligt skal forarbejde 3 mio. tons gylle, halm og anden biomasse fra landbruget og på basis af det producere omkring 100 mio. kubikmeter metan svarende til mere end 60.000 husstandes årlige forbrug.
- Vi gør det, fordi vi vurderer, at det er gode, lønsomme investeringer, som vil gøre dansk landbrug mere bæredygtigt, siger Henning Haahr til Finans.dk.
Skriv kommentar