Gå til hovedindhold

Sender 500 lastbiler med affald mod Nordjylland: Jeg tager mig til hovedet

LÆS I DAG:

Fortroligt dokument afslører: Danmark arbejder for at udskyde klimakrav til tusindvis af virksomheder.
Lynge står over for svært valg - lokalt fjernvarmeværk eller ledninger udefra?
Et mindre mirakel - fjernvarmeprojekt til seks landsbyer går i gang.
De bygger "termokopper", som skal sikre billig fjernvarme.
Milliardprojekt er trådt ind i vigtig fase: Skal levere varme til over 400.000 kvadratmeter.
Lokal varmegruppe er blevet til et selskab.

24. feb. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Nordjyske.dk:
    Sender 500 lastbiler med affald mod Nordjylland: Jeg tager mig til hovedet

    Affaldsselskabet Nordværk vandt for nylig et udbud, der betyder, at det nordjyske selskab i fremtiden skal hente 11.000 tons affald på Djursland og transportere det 140 kilometer mod nord. Hidtil er de mange tons affald blevet brændt i Aarhus, men liberaliseringen af affaldsforbrændingen ændrede altså på det.

    Hos Nordværk glæder man sig over at have vundet udbuddet, men direktør Thomas Lyngholm erkender overfor Nordjyske.dk, at han alligevel tager sig til hovedet over udfaldet af affaldsudbuddet og den nye lovgivning.

    - Det giver ikke rigtig mening. Disse udbud bliver også kun afgjort på pris. Der bliver ikke stillet miljøkrav til behandlingen af affaldet, siger Thomas Lyngholm.

    Hvorfor byder i så på affaldet på Djursland, når i ikke mener, at det giver mening?

    - Vi er nødt til sikre os, at der er brændbart affald nok. For nu er vi jo heller ikke sikre på, hvad der sker med det nordjyske affald. Vi har også tidligere været nødt til at importere affald fra udlandet, siger Thomas Lyngholm.

    De mange tons affald fra Djursland skal transporteres med lastbiler, og Nordværk regner med, at det på et enkelt år kræver mellem 400 og 500 lastbiltransporter ad E45.

    *****

    Finans.dk:
    Fortroligt dokument afslører: Danmark arbejder for at udskyde klimakrav til tusindvis af virksomheder

    Den danske regering forsøger nu at få udskudt omfattende klimakrav til stribevis af virksomheder med to år. Det drejer sig om EU-krav til rapportering om klima og bæredygtighed, som ellers står til at ramme ca. 2.300 danske virksomheder. Det skriver Finans.dk.

    Ifølge et fortroligt positionspapir fra den danske regering til EU-Kommissionen skal udskydelsen fra 2025 til 2027 lette byrderne for virksomhederne. Samtidig foreslår man at fjerne mindst halvdelen af de specifikke rapporteringspunkter, som for længst er blevet vedtaget i EU.

    Det danske papir er kommet frem, efter lande som Tyskland og Frankrig har opfordret EU til at skrue ned for de grønne rapporteringskrav, der bliver beskyldt for at svække Europas konkurrencekraft, fordi de er dyre for virksomhederne at håndtere.

    Det såkaldte CSRD-direktiv er blevet udpeget som et af EU’s mest ambitiøse bæredygtighedstiltag, der frem mod 2027 skulle tvinge over 50.000 virksomheder til at fremlægge data om bl.a. klimabelastning og sociale forhold.

    Tanken var, at rapporteringen bl.a. skulle få virksomhederne til at sætte mere fokus på klimatiltag og få investorer til at dirigere milliarder af kroner i retning af de mest bæredygtige virksomheder.

    *****

    SN.dk:
    Lynge står over for svært valg - lokalt fjernvarmeværk eller ledninger udefra?

    Lynge-Uggeløse Fjernvarme er ifølge SN.dk i dialog med Vestforbrænding om fjernvarmeforsyning til borgerne i de to nordsjællandske byer. Dermed kan man ende med helt at undgå at bygge sit eget fjernvarmeværk.

    - Det er en naturlig mulighed, der skal afsøges. Der er sket store ændringer ved, at Vestforbrænding har overtaget Farum Fjernvarme, så nu har vi en dialog, om hvorvidt det kan give økonomisk mening, at se på en transmissionsledningsmodel, siger Povl Martin Otzen, bestyrelsesformand for Lynge-Uggeløse Fjernvarme.

    Han forklarer videre til SN.dk, at bolden nu ligger hos Vestforbrænding i forhold til at komme med et mere konkret prisoverslag, så de har noget at sammenligne med i forhold til etableringen af eget værk og ledningsnet.

    - Hvis ikke økonomien ser fornuftig ud, bliver det ikke et alternativ, så fastholder vi planen. Lige gyldigt, hvad vi ender på, er forudsætningen for hele vores fjernvarmeprojekt, at det prisniveaumæssigt skal være konkurrencedygtigt med de nuværende alternativer som varmepumper og naturgas, siger Povl Martin Otzen.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Et mindre mirakel - fjernvarmeprojekt til seks landsbyer går i gang

    De seks byer Agerbæk, Fåborg, Nordenskov, Næsbjerg, Årre og Starup-Tofterup kan nu endeligt se frem til, at de kan få fjernvarme. Helle Energi har fået svar på deres udbud, og bestyrelsen har besluttet sig for, at man sætter i gang med projektet, skriver JydskeVestkysten.

    Projektet skal dække fjernvarme til mere end 1.200 husstand og forventes ifølge JydskeVestkysten samlet at løbe op i over 300 mio. kroner.

    Formand Lars Krusborg Jacobsen for Helle Energi fortæller, at de lige skal bruge et par dage, inden de melder noget mere konkret ud til de 1.224 forbrugere og adskillige kommunale institutioner.

    Borgmester Mads Sørensen (V) i Varde Kommune bukker over bestyrelsens arbejder, og at det er lykkedes.

    - Det er fedt. I forhold til hvor mange andre steder, det er kørt i grøften, så har bestyrelsen holdt fast og bevaret motivationen. Kæmpe respekt herfra for de lokale kræfter, siger Mads Sørensen.

    *****

    Folkebladet Lemvig:
    De bygger "termokopper", som skal sikre billig fjernvarme

    Indtil videre er det endnu kun fundamentet, der står klar, men inden længe kommer to store akkumuleringstanke til at blive en fast bestanddel af Måbjergværket og være med til at sikre billig fjernvarme for borgerne i Holstebro og Struer. Det skriver Folkebladet Lemvig.

    Aksel Heltoft, projektleder hos Vestforsyning, glæder sig til, at de 30 meter høje tanke kommer på plads.

    - Vi mangler kapacitet til at lagre vand til fjernvarme. I øjeblikket har vi én tank, men den er fra 1992, og det er ikke nok med den ene, siger Aksel Heltoft og fortsætter:

    - For to år siden investerede Måbjergværket i en elkedel til at lave billig varme, og derfor er det en helt naturlig udvikling at tilknytte to nye akkumuleringstanke.

    Ifølge projektlederen vil man fremover bedre kunne udnytte, når elpriserne er i bund. Han forventer, at den første tank kommer i brug til oktober, mens den næste gerne skal være klar i begyndelsen af 2026.

    *****

    Fyens.dk:
    Milliardprojekt er trådt ind i vigtig fase: Skal levere varme til over 400.000 kvadratmeter

    En spritny varmecentral er på vej i det nordlige Middelfart, og dermed tager Middelfart Fjernvarme endnu et skridt i retning af koble størstedelen af kommunens borgere på sit fjernvarmenet. Det skriver Fyens.dk.

    For nylig var der rejsegilde på centralen, der sammen med de øvrige projekter skal stå helt færdig i slutningen af 2028. Her skal centralen være med til at sikre varme til 400.000 kvadratmeter i det nordlige Middelfart.

    Der er mest tale om industri eller virksomheder, lyder det fra fjernvarmeselskabet. Området for industri dækker mere specifikt over et område på godt og vel 150.000 kvadratmeter, og det kommer bl.a. til at dække T. Hansen Gruppen, PH1, Comwell, Severin, Sonnimax, Jysk, Harald Nyborg og Maxi Zoo.

    Og Middelfart Fjernvarme har allerede blikket rettet mod yderligere områder, der skal tilsluttes fjernvarmenettet: Den næste etape for fjernvarmeudrulning er områderne Strib, Asperup, Båring og Brenderup.

    Her er håbet igangsætning i løbet af 2026 eller 2027.

    *****

    Viborg Stifts Folkeblad:
    Lokal varmegruppe er blevet til et selskab

    Fjernvarmeentusiaster i Mønsted og Sparkær har nu dannet et fælles varmeselskab i deres bestræbelser på at få fjernvarme til de to små byer. Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

    Den hidtidige varmegruppe har oprettet Mønsted-Sparkær Fællesvarme AmbA , så det er muligt for dem at sende en projektansøgning til Viborg Kommune og en ansøgning til den statslige fjernvarmepulje, der støtter udbredningen af fjernvarme frem for gas- og oliefyr.

    Stiftelsen blev bl.a. brugt til at vælge en bestyrelse, ligesom man på mødet fik fremlagt forskellige scenarier for at få fjernvarme til de to byer. Enten med et fælles varmeanlæg i Sparkær med transmissionsledning til Mønsted – eller omvendt.

    - Vi håber i fællesskab at kunne bidrage til, at det bliver endnu mere attraktivt at bosætte sig i Mønsted og Sparkær gennem en grøn, billig og sikker fælles varmeløsning, skriver bestyrelsesformand Kurt Mosgaard en mail til folkebladet.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...