Lolland og en række andre kommuner kræver kompensation for VE-anlæg
LÆS I DAG:
Nu skal fjernvarmen i mål i Jels: Lokker med halv pris på tilslutning.
Om ni måneder skal gasbyernes borgere tage en afgørende beslutning.
Forsyning forsikrer efter skandale - her er det gratis at droppe fjernvarmen.
Byens fjernvarmeprojekt droppet efter års forarbejde blandt de lokale.
Dan Jørgensen vil gøre EU uafhængig af russisk gas.
Klimamonitor:
Lolland og en række andre kommuner kræver kompensation for VE-anlæg
Lolland Kommune er den seneste af en lang række kommuner, der ønsker kompensation for at lægge jord til vindmølle- og solcelleparker. Tidligere har knap 20 jyske kommuner gjort krav på et såkaldt grønt udviklingsbidrag til de kommuner, der er villige til at lægge jord til VE-projekter. Det skriver Klimamonitor.
- Når regeringen vælger at skrue ned for tempoet i den grønne udbygning, hviler ansvaret i endnu højere grad på kommunerne. Men vi kan ikke løfte opgaven alene – vi har brug for bedre økonomiske rammer, hvis vi skal sikre fremdrift, siger Holger Schou Rasmussen, borgmester i Lolland Kommune.
Udviklingsbidraget er baseret på, at en del af elafgiften går direkte til de kommuner, der producerer grøn strøm. Konkret foreslås det, at 4 øre pr. kWh reserveres til kommunekasserne. Det handler således både om penge, men i ligeså høj grad også retfærdighed, lyder det fra kommunerne.
Med Lolland Kommunes støtte vokser den kommunale alliance bag udviklingsbidraget, og det glæder blandt andre Dorte West, borgmester i Herning og formand for Business Region MidtVest:
- Lolland Kommune har i årevis været en af Danmarks førende energikommuner. Når de nu bakker op om udviklingsbidraget, sender det et stærkt signal til regeringen: Hvis den grønne omstilling skal lykkes, skal kommunerne have bedre rammer, siger hun til Klimamonitor.
*****
Fredericia Dagblad:
Nu skal fjernvarmen i mål i Jels: Lokker med halv pris på tilslutning
Nu lokkes der for alvor for at få de sidste til at melde sig til at få fjernvarme i Jels: Halv pris på tilslutningen. Samtidig har Jels Varme sat en slutdato for hvervningen af varmekunder til den 30. april – der er samme dato som generalforsamlingen. Det skriver Fredericia Dagblad.
- Nogen vil mene, det her er er desperat forsøg på at lykkes. Men bestyrelsen er så overbevist om, at det her projekt vil være til gavn for Jels og byens borgere, at vi nu vil aktivere de hundredvis af borgere, der allerede er meldt til og skabe ambassadører på alle gader i Jels, siger formand Janus Lynggaard.
Finten ved tilbuddet er, at det også gælder for de, der allerede har meldt sig, og det giver god mening for folkene bag projektet. For hvis der kommer flere med, bliver det i sidste ende billigere for alle, og så giver det mening at halvere tilslutningsprisen for alle.
Samtidig melder Jels Varme, at der bliver først sendt regninger ud, når fjernvarme etableres på vejen. Der skal derfor ikke penge på bordet nu. Det betyder også, at boliger, der står til salg roligt kan meldes til. Så længe fjernvarmen ikke er etableret, kan en køber få lov at melde fra.
*****
Nordvestnyt:
Om ni måneder skal gasbyernes borgere tage en afgørende beslutning
Holbæk Kommune har godkendt projektforslag for fjernvarme til både Holbæk by etape 1, Svinninge, Tølløse og Gl. Tølløse, og dermed rykker borgerne i de fire områder tættere på at skulle tage en beslutning om fjernvarme eller år. Den sidste frist er ifølge Nordvestnyt sat til årsskiftet.
Tommy Sørensen er i fuld gang med at planlægge den årlige generalforsamling i Svinninge Lokalforum, og her får fjernvarmen en fremtrædende rolle. Derfor har man fået en fjernvarmeplanlægger fra kommunen og en repræsentant fra FORS, der står for fjernvarmeudrulningen til at komme med indlæg om emnet.
- Vi vil gerne sikre, at folk får den nødvendige information, så de kan træffe det rigtige valg. Det er en stor beslutning at skifte varmekilde, især når der har været usikkerhed omkring priser og tidsplaner, siger han.
*****
Dagbladet Roskilde:
Forsyning forsikrer efter skandale - her er det gratis at droppe fjernvarmen
Sporene fra Odsherred skræmmer så meget, at Fors forsikrer sine kommende kunder i fjernvarmeprojekt ved Roskilde, at ingen bliver fastholdt mod deres vilje. Det skriver Dagbladet Roskilde.
Ganske vist står der i kontrakterne, de potentielle fjernvarmekunder har skrevet under på, at der er 18 måneders frist for udtrædelse af dén aftale, man har underskrevet. Men de 18 måneder er først gældende fra dét tidspunkt, der er sikret så stor opbakning til projektet, og projektet efter udbud er endeligt godkendt.
Og indtil da, kan forbrugere, der er nervøse for højere fjernvarmeregninger eller af anden årsag har fortrudt deres signatur på aftalen med Fors, altså kvit og frit træde ud af aftalen.
- Det er ikke givet, at en kunde altid skal betale udtrædelsesgodtgørelse, hvis man ønsker at udtræde. En udtrædelsesgodtgørelse handler helt kort om, at en kundes udtrædelse af fjernvarmen ikke skal ligge det tilbageblivende fællesskab økonomisk til last. Kunden skal populært sagt "rydde op efter sig selv" ved at betale godtgørelse svarende til kundens andel af restgælden i selskabet. Det betyder, at så længe der ikke er en restgæld, når kunden opsiger sin aftale, er der ingen godtgørelse at betale ved udtrædelse, lyder det fra Jens Ole Pihl-Andersen.
*****
SN.dk:
Byens fjernvarmeprojekt droppet efter års forarbejde blandt de lokale
Ejby Fjernvarme trækker nu selv stikket på deres fjernvarmeprojekt. Udfordringerne var for store, fremgår det SN.dk, og så var der for mange benspænd fra Køge Kommune.
- Man må bare erkende, at hvis Køge Kommune virkelig mener det med, at man gerne vil have mere fjernvarme rullet ud, så er de nødt til at mande op og være med til at gøre det nemmere for projekter som vores at etablere sig, siger Christina Harpsøe og Susi Søgaard. De henviser til den besked, der nu er sendt ud til de relativt få tilbageværende medlemmer:
- Vi havde håbet, at Køge Kommune kunne vise os en vej frem, men et halvt år efter vi intensiverede samarbejdet, er det stadig ikke blevet til konkrete initiativer.
Tankerne om lokal fjernvarme opstod – som så mange andre steder – i kølvandet på energikrisen i 2022. Hurtigt meldte omkring 600 deres opbakning, og så satte man i gang lokalt, og i november 2023 bliver projektforslaget så godkendt af Klima- og Planudvalget.
Herfra begynder udfordringerne at tårne sig op frem til i dag, hvor projektet nu er lagt i graven af de selvsamme folk, der fik det skudt i gang.
*****
EnergiWatch:
Dan Jørgensen vil gøre EU uafhængig af russisk gas
EU-Kommissionen vil ikke blot sænke prisen på energi så snart som muligt: Man vil også gøre EU uafhængig af den russiske gas, lyder det fra den ansvarlige kommissær, danske Dan Jørgensen. Det skriver EnergiWatch.
Det kom frem i en tale, som kommissæren holdt i EU-Parlamentet, hvor han bl.a. slog fast, at den fortsatte afhængighed af russisk gas er uacceptabel.
Det var dog prisen på energi, der var i fokus hos Dan Jørgensen, der i sin tale blandt andet pegede på, at to ud af tre europæiske industrier betaler mere for deres energi end deres konkurrenter i USA og Kina.
Ifølge Dan Jørgensen kan bekæmpelsen af klimaforandringer, en øget konkurrenceevne i EU og Europas uafhængighed af russisk gas godt ske på samme tid.
- Det gode er, at værktøjerne til at opnå de mål - at blive uafhængige af fossile brændstoffer og at dekarbonisere vores økonomier - også er værktøjerne til at øge vores konkurrenceevner, siger Dan Jørgensen.
Skriv kommentar